Isle of Mull, Schotland

Isle of Mull Voor de westkust van Schotland ligt het zeer diverse Isle of Mull. Wandel door de pittoreske straatjes van Tobermory of ontdek de prachtige stranden. Het eiland heeft een uitgebreide flora en fauna, waar je je over blijft verbazen. Je kunt er dwergvinvissen en dolfijnen spotten, evenals otters en zeearenden Maar er zijn ook prachtige kastelen te bewonderen. Mull is een eiland waar je flink wat tijd door kunt brengen. De Schotse cultuur is erg interessant en de uitgestrekte natuur zal niet snel vervelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Tobermory

Dit is de grootste plaats op het eiland en daarmee ook de meest bekende plaats onder toeristen. De gezellig gekleurde huisjes aan de baai geven het stadje een gemoedelijke indruk. Je kunt hier heerlijk door de straatjes dwalen. Bezoek het fascinerende Mull museum of breng een bezoek aan Comar, het kunstcentrum van de stad. Ook heeft de stad het Mull Aquarium, waar je alles kunt leren over de lokale geschiedenis en meer dan zestig verschillende diersoorten kunt zien. Je hebt hier zelfs de kans om verschillende zeedieren vast te houden. Echte whiskyliefhebbers mogen een bezoek aan de Tobermory distilleerderij niet overslaan.

Tobermory

Eas Fors Waterval

Deze waterval is een prachtig voorbeeld van hoe mooi de natuur op Mull is. De naam betekent eigenlijk 'Waterval Waterval Waterval'. Eas is waterval in het Gallisch, Fors betekent waterval in het Noors. Eigenlijk is deze naam erg passend, aangezien de waterval zelf ook uit drie delen bestaat. Het bovenste deel ligt net boven de weg. Het middelste deel ligt er net onder. Naast dit deel vind je mooie waterpoelen en een idyllische picknickplaats. Je moet hier wel erg goed uitkijken met kinderen, aangezien er geen reling is en de plaats dus behoorlijk gevaarlijk kan zijn. De enige manier om veilig het onderste deel van de waterval te bekijken is via een pad van zo’n 800 meter. Deze wandeling van zo'n half uur gaat over een steenstrand en leid je naar een spectaculair zicht op de watervallen.

Eas Fors Waterval

Ben More

Nog zo'n goed voorbeeld van de natuur op het eiland is Ben More. Met een hoogte van 966 meter is het de hoogste berg van Mull. Je kunt in dit gebied schitterend wandelen en misschien zelfs wel (een stukje van) de berg beklimmen. Er zijn diverse gidsen te vinden die tours geven op de Ben More. Het uitzicht vanaf de top is spectaculair, maar onderschat de wandeling naar de top niet.

Ben More

Calgary Baai

Dat er op een eiland veel stranden te vinden zijn, is niet zo gek. Ook op Mull is dit dus het geval. Het aantal zandstranden op het eiland is wel beperkt. Calgary baai is een van de weinige zandstranden van het eiland en dus zeker het bezoeken waard. Geniet van het witte zand, prachtig blauwe zee en schitterend groene natuur. Perfect om even uit te waaien en tot rust te komen.

Isle of Mull bezit maar liefst zes kastelen. Hoewel ze niet allemaal even goed bewaard zijn gebleven, zijn ze zeker interessant om te bekijken.

Calgary Baai

Glengorm kasteel

Op ongeveer een kwartier rijden vanaf Tobermory ligt het Glengorm kasteel. Het schitterende kasteel lijkt zo uit een sprookjesboek te komen. Het landgoed wordt omgeven door prachtige tuinen en heeft uitzicht op zee. Het kasteel is van binnen niet vrij te bezichtigen, maar een wandeling over het omliggende landgoed is zeker de moeite waard.

Glengorm kasteel

Dun Ara kasteel

Op wandelafstand van het Glengorm kasteel ligt het Dun Ara kasteel. Van dit kasteel is helaas niet zo heel veel meer bewaard gebleven. De ruïnes zijn nog wel te bezoeken en het uitzicht vanaf dit punt is schitterend. Ook van het zuidelijker gelegen Aros kasteel is jammer genoeg niet heel veel meer over. Een bezoek aan de ruïnes staat wel garant voor een prachtige wandeling door de fenomenale omgeving. De ligging op de rand van een klif zorgt voor een indrukwekkend uitzicht.

Moy kasteel

Het Moy kasteel, gelegen aan de zuidelijke kant van het eiland, staat wel nog grotendeels overeind. Hoewel je het gebouw niet in mag, geeft het je wel een goed beeld van vervlogen tijden. Met uitzicht op Loch Buie is het sowieso een prachtige locatie om te bezichtigen.

Moy kasteel

Torosay kasteel

Schattige torentjes, een imposante uitstraling en schitterende tuinen; Torosay kasteel heeft het allemaal. Dit kasteel werd in 1858 opgeleverd in de Schots Baroniale stijl. Helaas is het kasteel tegenwoordig niet meer van binnen te bezichtigen. De tuinen zijn wel soms toegankelijk, maar dit moet je van tevoren wel goed nakijken.

Torosay kasteel

Duart kasteel

Het nabij gelegen Duart kasteel is wel open voor bezoekers. Hier kun je alles leren over de Maclean Clan, die hier 700 jaar gewoond hebben. Er zijn verschillende vertrekken in het kasteel te bezichtigen. Van wapens tot jurken en van bedden tot familieportretten, je kijkt hier zeker je ogen uit. In de Theekamer kun je genieten van de lekkerste gerechten en drankjes. Sommige taartjes worden nog gebakken volgens een oud familierecept van de Clan. Het kasteel is alleen in de zomermaanden geopend. Daarbuiten kun je uiteraard wel genieten van de indrukwekkende buitenkant van het gebouw en de schitterende omgeving.

Duart kasteel

Omgeving

Iona Isle

Direct naast Mull ligt dit piepkleine eiland. Maar zo klein als het is, zo magisch is het er ook. Het eiland staat bekend als de bakermat van het christendom in Schotland. De Abdij van Iona is werkelijk wonderschoon en heeft een lange geschiedenis. Neem genoeg tijd om de schoonheid en details van het complex in je op te nemen. Iona is een perfect eiland om wandelend te ontdekken. Bezoekers mogen voertuigen het eiland niet eens mee op nemen. Laat je verwonderen door de natuur en geniet van de rust op dit kleine eiland.

Iona Isle

Vervoer

Je kunt Isle of Mull vanaf het vaste land van Schotland bereiken met drie verschillende veerdiensten. De meest bekende vertrekt vanaf Oban en vaart naar Craignure, de grootste haven van het eiland. Op het eiland zelf kun je fietsen huren, met de taxi gaan, een auto huren of de bus nemen. Met een Discovery Day Pass kun je een of meerdere dagen met de bus het eiland ontdekken. Extra speciaal is de 'Tobermory Topper', een niet te missen rode dubbeldekker. Te voet delen van het eiland ontdekken kan uiteraard ook en staat garant voor fenomenale wandelingen. Ook vertrekken er vanuit verschillende plaatsen boottours.

Ballon!