Het magische Engeland en Schotland van Harry Potter

bijgewerkt op do 17 aug 2023 7:00

Laat je betoveren door de magische wereld van Harry Potter tijdens je reis door Engeland en Schotland. Natuurlijk kan je hele reis in het teken van deze fantastische boeken en films staan, maar je kan je ook beperken tot de mooiste locaties en de must-sees. Wij nemen je in deze blog mee langs de hoogtepunten.

1. Voor de echte Harry Potter fans: Londen

Laten we net als Harry zijn reis naar Zweinstein beginnen in Londen. Deze stad heeft zo veel filmlocaties dat je aan één dag bijna niet genoeg hebt en dan wil je natuurlijk ook nog andere highlights in Londen bezoeken. Je kunt uiteraard zelf op pad gaan, maar boek je een wandeltour met een gids, dan weet je zeker dat je niets mist. Én je krijgt ook nog eens alle inside-informatie. Deze tours duren gemiddeld 2 tot 3 uur en bij sommigen is een boottocht over de Thames inbegrepen, twee vliegen in één klap. Duw je eigen bagagekarretje door de doorgang naar perron 9 3/4. Stap in de rode telefooncel naar het Ministerie van Toverkunst, stap de Lekke Ketel binnen voor een drankje en natuurlijk zie je ook de ingang naar de Wegisweg. Dit zijn een paar locaties in de stad zelf. In de Harry Potter Studio's verdwijnsel je naar de filmset. Deze filmset is nu een museum en je kan er echt uren tussen de verschillende decors ronddwalen. Ook hier kan je een rondleiding boeken, maar zelf rondkijken is eigenlijk net zo leuk.

Zweinstein Express in London Perron 9 3/4 London

2. De Jacobite Stoomtrein, ofwel de Zweinstein Express

De Jacobite is een oude stoomtrein die dagelijks van Fort William naar Mallaig rijdt. Een fantastisch daguitstapje, maar het is natuurlijk allemaal te doen om die ene boogbrug, het Glenfinnan Viaduct. Je waant je even helemaal in de Zweinstein Express als je bij dit viaduct uit het raam kijkt, misschien zie je wel een vliegende Ford Angelia. Als je aan de linkerkant van de trein gaat zitten heb je op de heenweg het mooiste zich op deze brug. Reserveer je kaartje (en eventueel zitplaats) voor deze treinreis ruim van te voren, want het is een erg populaire rit. Je rijdt in ruim twee uur naar Mallaig, waar je dan een goede anderhalf uur kunt rondkijken voordat de trein terug gaat. Wil je liever bij het viaduct staan om de trein eroverheen te zien rijden, ga dan naar het dorpje Glenfinnan. Vanaf het station wandel je in ongeveer twintig minuten naar het viaduct. Timing is wel belangrijk, want de stoomtrein rijdt er maximaal vier keer per dag overheen, afhankelijk van het schema. In de buurt van Fort William liggen nog twee filmlocaties: De Steal Falls (een waterval aan de voet van de Ben Nevis) is het decor van Harry's gevecht met de Hongaarse Hoornstaart in de Vuurbeker. Loch Eilt is een kleine veertig minuten rijden, een van de eilanden (Eilean na Moine) in dit meer is de begraafplaats van Perkamentus. Je kan dit eiland ook vanuit de Jacobite stoomtrein zien liggen, deze rijdt namelijk langs de oever van dit meer.

Glenfinnan Viaduct Jacobite Steam Train Loch Eilt en Jacobite Stoomtrein

3. Doorstomen door naar Station Zweinsveld

Niet ver van de stad York ligt het dorpje Goathland, met het pittoreske station Goathland. Dit was in de eerste film het decor voor het eindstation van de Zweinstein Express, het station van Zweinsveld. In de wereld van dreuzels is dit station onderdeel van de North Yorkshire Moors Railway. Hier rijdt de stoomtrein The Optimist van Pickering naar Whitby, een 29 kilometer lang traject. Goathland is een van de tussenstations en dit is ook het startpunt van de bijna zes kilometer lange wandelroute langs het spoor. Deze Rail Trail loopt naar het station Grosmont. Zeker een aanrader als je dit station bezoekt.

Goathland Station Zweinsveld

4. De betoverende Wegisweg: de Shambles in York

York is een prachtige historische stad tussen de nationale parken North York Moors en Yorkshire Dales. Beide een aanrader om te bezoeken voor natuurliefhebbers. Maar natuurlijk niet voordat je de Wegisweg van York ontdekt hebt. Dit pittoreske, smalle straatje heet "The Shambles", met aan weerszijden vakwerkhuizen en andere oude panden. Door de middeleeuwse sfeer heeft het wel wat weg van Wegisweg in Londen waar Harry zijn schoolspullen kocht. In deze straat vind je dan ook meerdere winkels vol magie uit de wereld van Harry Potter. Ook betoverend is York's Chocolate Story, een reusachtig chocolademuseum en -winkel. De plek om naar toe te gaan als je een Dementor bent tegengekomen, maar eigenlijk heb je hier gewoon meer het gevoel dat je de fabriek van Willy Wonka, uit het boek Sjakie en de Chocoladefabriek, binnenloopt. Hij is wel zo populair (met reden) dat het verstandig is van te voren te reserveren.

York Shambles

5. Vind de magie rond Newcastle

Newcastle is een goed uitgangspunt om nog meer magische Harry Potter momenten te beleven. Net ten zuiden van de stad ligt de plaats Durham met zijn grote imposante kathedraal. Dwaal door de gangen en je voelt je helemaal thuis op Zweinstein. Het is ook de plek waar de lessen gedaanteverwisseling plaats vonden in de tweede film Harry Potter en de geheime kamer. De stad zelf is overigens ook zeker een bezoek waard. Het heeft veel mooie (middeleeuwse) gebouwen in het historische centrum. Ten noorden van Newcastle ligt Alnwick Castle. Dit kasteel is in meerdere films het decor van Zweinstein en het kan in de zomermaanden bezocht worden (reserveren is aan te raden). Vlieglessen worden gehouden op het veld net buiten de muren, maar kijk uit dat je niet met je vliegende auto crasht op de binnenplaats. De poort van het kasteel herken je misschien wel als je ingang naar Zweinstein, hoewel je Harry, Ron en Hermelien er meestal uit ziet lopen (sluipen) voor een bezoek aan Hagrid of het verboden bos. Rond het kasteel liggen prachtige tuinen, inclusief een tuin met giftige planten. Om te voorkomen dat je hier aan de slag gaat met toverdranken, kan je dit deel alleen onder leiding van een gids bezoeken. Ook zonder dat je fan bent van Harry Potter is het een schitterend kasteel en zeker de moeite van een bezoek waard.

Kathedraal van Durham Alnwick Castle

Naar Engeland en Schotland

Wil je ook een excursie boeken bij je rondreis? Neem contact op met je reisadviseur en vraag naar de mogelijkheden.

Ballon!