Londen, Engeland

Londen In de fantastische hoofdstad Londen is zoveel te zien en te doen. Bekijk de wisseling van de wacht bij Buckingham Palace, vergaap je aan de Westminster Abbey, beklim de Big Ben en ontdek waarom Piccadilly Circus haar naam eer aandoet. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in een van de vele musea: van het British Museum tot Tate Modern. De drukte even ontvluchten? Slenter dan door het Hyde Park of plof neer in St. James’s Park & Green Park.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Buckingham Palace

Het imposante Buckingham Palace is de officiële werk- en verblijfplaats van koning Charles III. Ga je met de metro, stap dan uit bij Green Park en loop achter de toeristen aan richting het paleis. De wisseling van de wacht start om 11.00 uur in de ochtend. In juni en juli dagelijks, van augustus tot en met mei op de maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Je kunt de State Rooms bezichtigen tijdens een exclusieve rondleiding. Online kun je alvast een voorproefje krijgen tijdens een virtuele tour.

Buckingham Palace, Londen

Westminster Abbey

De indrukwekkende kerk naast de Houses of Parliament is Westminster Abbey. Al sinds 1066 speelt de gotische kerk een belangrijke rol binnen het Britse koningshuis. Hier vinden niet alleen kroningen en begrafenissen plaats. Ook worden hier huwelijken voltrokken, waaronder dat van Prins William en Kate Middleton in 2001. De kerk staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en is open voor publiek.

Westminster Abbey, Londen

Big Ben & the Houses of Parliament

Iedereen noemt hem Big Ben, maar de toren heet eigenlijk Elizabeth Tower. De klok zelf draagt de naam Big Ben. Het staat aan de westkant van de Houses of Parliament en je kunt hem beklimmen. Alle 334 treden. Ook interessant is een rondleiding door de Houses of Parliament, oftewel Westminster Palace. Het gebouw waarin het Britse parlement huist telt 1000 kamers, 100 trappen en drie kilometer aan gangen. Tijdens een rondleiding bezoek je een deel: de Royal Robing Rooms, House of Lords en House of Commons.

Big Ben & Houses of Parliament, Londen

Tower Bridge & Tower of London

Het is een van Londens grootste toeristische trekpleisters en blikvangers: de Tower Bridge. De Victoriaanse brug over de Theems ligt naast de Tower of London. Behalve een van de oudste gebouwen van de stad is dit de belangrijkste historische plek. Tegenwoordig is het een museum waarin de kroonjuwelen van het Britse koningshuis zijn ondergebracht. Tip: bezoek ook die andere iconische brug, de Millennium Bridge, waar je prachtige foto’s kunt schieten.

Tower Bridge & Tower of London, Londen

London Eye

Op de oevers van de Thames staat het reusachtige London Eye, een reuzenrad van maar liefst 135 meter hoog. Het is in 1998 gebouwd ter ere van het millennium. Inmiddels is het niet meer de hoogste ter wereld, maar zeker een must als je in Londen bent. Stap aan boord van een van de afgesloten capsules en omhoog ga je. Je kunt 360 graden om je heen kijken en je hebt een schitterend uitzicht over de stad. Je ziet de Big Ben liggen, Westminster Palace en bij helder weer kun je zelfs de graafschappen rond Londen zien liggen. Een ritje duurt ongeveer 30 minuten, en dan ga je een keer volledig rond.

London Eye, Londen

St. Paul's Cathedral

St. Paul's Kathedraal hoort zeker in het rijtje markantste gebouwen van Londen thuis. Deze witte kathedraal met de hoge dom ligt in het hart van de stad en was het toneel van diverse verjaardagen, bruiloften en begrafenissen van het Britse Koningshuis. Breng een bezoekje aan de kerk, hiervoor betaal je wel een toegangsprijs waarbij het voordeliger is om vooraf online te reserveren. De kerk is van de buitenkant al schitterend, maar de rijke versiering binnen met plafondschilderingen, beelden, glas-in-loodramen en de crypte zijn echt de moeite waard. De toegang is inclusief een audio-gids in een taal naar keuze.

St. Pauls Kathedraal, Londen

Trafalgar Square

Samen met Piccadilly Circus en Leicester Square behoort Trafalgar Square tot de bekendste pleinen van Londen. Indrukwekkend zijn de standbeelden en fonteinen en de 50 meter hoge Nelson’s Column. Rond het plein staan prachtige gebouwen en musea zoals de National Gallery met schilderwerken van oude meesters als Leonardo da Vinci, Botticelli, maar ook Rembrandt en Vermeer. Ieder jaar rond kerst verrijst hier de gigantische, verlichte kerstboom.

Trafalgar Square, Londen

Piccadilly Circus

Met de flikkerende videoschermen en oogverblindende neonverlichting doet Piccadilly Circus denken aan Times Square in New York. Op het belangrijkste verkeersknooppunt heerst altijd een gezellige drukte. Hier komen een paar belangrijke straten samen waaronder Regent Street en Shaftesbury Avenue. Op het plein staat het Shaftesbury Memorial dat is gewijd aan Lord Shaftesbury die zich inzette tegen kinderarbeid.

Piccadilly Circus, Londen

Hyde Park

Een van de grootste parken van Londen is Hyde Park. Bezoek Kensington Gardens in het westen met de Serpentine Galleries waar je (gratis) kunst kunt bewonderen. Hier staat ook de Princes Diana Herdenkingsfontein. In de zomermaanden worden er in het park evenementen, festivals en concerten georganiseerd. Rond kerst verandert Hyde Park in Winter Wonderland met een reuzenrad en ijsbaan. Andere parken in Londen zijn St. James’s Park en Green Park rond Buckingham Palace. Een heerlijke plek om ’s zomers te picknicken of bootje te varen op het meer in St. James’s Park.

Parken, Londen

Musea

Londen barst van de musea die veelal gratis toegankelijk zijn. Duik in de geschiedenis in het Museum of Londen, bezoek het National History Museum, ontdek nog meer oudheidkundige artefacten in het Victoria & Albert Museum en verken het British Museum. Deze wordt gezien als het mooiste ter wereld met een kunstcollectie uit de oude en hedendaagse beschaving. Het overdekte plein in het hart van het museum is een architectonisch hoogstandje op zich. Liefhebbers van moderne kunst mogen Tate Modern niet overslaan.

Musea, Londen

Banksy Tunnel

In de Banksy Tunnel word je getrakteerd op 300 meter street art. Officieel is graffiti verboden, maar hier, onder de York Road en onder de perrons en sporen van Waterloo Station, wordt het getolereerd. Houd je camera in de aanslag voor een kleurexplosie aan kunstwerken!

Banksy Tunnel, Londen

Winkelen en uitgaan in Londen

Shopaholics kunnen hun hart ophalen in Oxford Street, waar zich de grote winkelketens bevinden. Scoor op zaterdagochtend tweedehands spulletjes en antiek op de markt aan Portobello Road in Notting Hill. Ook bij de kraampjes op Old Spitalfields Market kun je terecht voor vintage spulletjes en vinyl. Een muzikaal avondje uit beleef je in het West End Theater. Hier worden al sinds jaar en dag musicals opgevoerd: van The Lion King tot Les Misérables en Miss Saigon.

Winkelen en uitgaan in Londen, Londen

Harry Potter Studio's

De boeken en films van deze tovenaarsleerling zijn wereldberoemd. Londen is dé plek om in de magische wereld te duiken. Bij Perron 9 3/4 op King's Cross Station steekt de helft van Harry's bagagekarretje nog uit de muur. In de voormalige filmstudio's zijn de sets grotendeels behouden. Loop zelf langs de lange tafels in de eetzaal op Zweinstein en neem een kijkje bij de echte locomotief van de Zweinstein Express. Je ziet uiteraard de kostuums uit de films, maar ook de draak waarop Harry, Ron en Hermelien de Goudgrijpbank ontvluchten. Aan het einde van de tour dwaal je zelf door de bijzondere winkels aan de Wegisweg, gevuld met smekkies in alle smaken en chocolade kikkers, maar ook t-shirts en toverstokken.

Harry Potter Studios, Londen

Omgeving

Windsor Castle

Op een uur rijden ten westen van Londen, staat het imposante Windsor Castle. Niet alleen is dit het oudste bewoonde kasteel van Engeland, het is ook het grootst bewoonde kasteel ter wereld. In de St. George’s Chapel van Windsor Castle gaven Prins Harry en Meghan Markle elkaar het jawoord in 2018. Het Kasteel van Windsor is geopend voor publiek. Neem een kijkje in de luxe staatsappartementen, in de St. George’s Chapel en op de begraafplaats waar onder andere Queen Elizabeth II en Henry VIII begraven liggen.

Windsor Castle, Londen

LEGOLAND Windsor Resort

Vanuit Londen rijd je in zo’n 30 minuten naar LEGOLAND Windsor Resort. Behalve veel legosteentjes telt het pretpark meer dan 55 attracties en achtbanen. Stap in de huiveringwekkende wildwaterbaan Viking’s River Splash of laat je de stuipen op het lijf jagen in de Haunted House Monster Party.

Windsor Castle, Londen

Royal Observatory Greenwich

Officieel staat de Royal Observatory Greenwich nog op Londens grondgebied, al ligt het zo’n twaalf kilometer buiten het stadscentrum. De sterrenwacht is middenin Greenwich Park op een heuvel én op de nulmeridiaan van Greenwich gebouwd. In het observatorium kom je alles te weten over astronomie en de sterren. Woon een show bij in het planetarium of neem een kijkje bij de Great Equatorial Telescope, de grootste historische telescoop van het Verenigd Koninkrijk. Greenwich Park is populair bij toeristen. Rond zonsondergang heb je hier namelijk een prachtig uitzicht over de skyline van Londen.

Royal Observatory Greenwich, Londen

Hampton Court

Op ongeveer een uur rijden vanaf het centrum van London ligt het kasteel Hampton Court. Hoewel dit kasteel tegenwoordig voornamelijk de aandacht trekt vanwege de mooie tuinen, waaronder een prachtig groen doolhof, is er een opmerkelijk detail. De onthoofde, vijfde vrouw van Henry VIII schijnt hier nog door de gangen te rennen, schreeuwend om genade. Tijdens je bezoek krijg je een goed beeld van de Tudor-tijden en de mensen in kostuums vertellen je graag meer over deze bijzondere plek.

Hampton Court, Londen

Vervoer

Londen is goed per vliegtuig te bereiken, de stad heeft maar liefst zes luchthavens: London Heathrow, London Gatwick, London City, London Luton, London Stansted en London Southend.

London City is de luchthaven die het dichtste bij de stad ligt, maar de tickets hier naar toe zijn vaak wat prijziger. Vliegen naar Gatwick, Luton en Stansted kan goed vanuit Nederland. Heathrow is ook een goede optie, maar het is groot en druk en kost je vaak wat extra tijd. Southend ligt echt verder vanaf de stad en is daardoor minder praktisch als je een stedentrip Londen plant. Voor Zuid-Engeland is het juist weer een goede keuze. Alle luchthavens hebben een bus- en/of treinverbinding met het centrum van Londen.

Wil je de auto graag in Nederland laten, dan kun je ook met de boot of trein naar Londen reizen. De kortste route hiervoor is de veerboot tussen Hoek van Holland en Harwich. Vanaf hier is het nog 1,5 uur met de trein naar hartje London. Vanuit België zijn de havens van Oostende en Duinkerken een goede optie. Vanuit het Franse Calais kun je ook naar Dover varen, ook op deze routes ga je met de trein naar Londen. Wil je de auto graag meenemen? Dat kan op al deze routes. Houd rekening met de parkeerkosten en beperkte mogelijkheden om te parkeren in de stad.

Je kunt ook in Nederland (of België) op de trein naar Londen stappen. Vanaf Amsterdam en Rotterdam (of Brussel-Zuid) rijden deze rechtstreeks naar Londen.

In Londen zelf zijn de metro en bus de makkelijkste manieren om je te verplaatsen. Met de Oyster Card (een soort OV-chipkaart) kun je gebruik maken van metro en bus, maar ook de bovengrondse treinen en trams. Je kunt deze in de stad zelf kopen, maar ook vooraf online bestellen. Bij het gebruik van deze kaart wordt voor elke route het tarief berekend en afgeschreven.

De London Travel Card is een één- of meerdaagse pas die je in Londen kunt aanschaffen. Ook een prima optie, alleen voor reizen in de spits heb je een apart ticket nodig, voor de spits-toeslag. Voor het centrum van Londen geldt een ticket in zone 1 en 2. Reis je vanaf de luchthaven, heb je een ticket met meer zones nodig.

De metro verbindt de meeste bezienswaardigheden in Londen met elkaar en is hierdoor erg handig, maar je wilt ook vast wel een ritje maken in zo'n mooie, rode dubbeldekkerbus. Dit gaat echter niet snel, gezien de verkeersdrukte in de stad.

Wil je Londen vanaf het water zien, plan dan een ritje met een van de river boats, ook hier kun je betalen met je Oyster Card. Het is onderdeel van het openbaar vervoer in Londen, maar hoe langer je blijft zitten, hoe meer je van de stad ziet.

Geschiedenis

Het gebied waar Londen nu ligt werd al in de prehistorie bewoond, maar het is onder de naam Londinium bekend vanaf het jaar 43. De Romeinen stichtten de stad, maar het duurde tot halverwege de middeleeuwen voordat de stad echt uitgroeide tot hoofdstad. De eerste versie van de St. Paul's Cathedral en Westminster Palace werden ook in deze periode gebouwd. In de tweede helft van de middeleeuwen groeide de stad snel en hoewel er meerdere pestepidemieën uitbraken, bleef het aantal inwoners groeien.

Net als in veel Europese steden kwam Londen pas echt goed tot bloei na de middeleeuwen. In de zestiende eeuw werden veel veranderingen en hervormingen doorgevoerd door Hendrik VIII en Elizabeth I. De eerste Engelse handelsbeurs, de Royal Exchange, stamt ook uit deze periode. In de tweede helft van de zeventiende eeuw kwam de welvaart tot stilstand, eerst door een grote uitbraak van de pest die het aantal inwoners drastisch deed dalen en daarna door een zeer grote brand die een groot deel van het oude centrum in de as legde. Aan het einde van de zeventiende eeuw werd de nieuwe St. Paul's Cathedral ontworpen en gebouwd. De architect, Sir Christopher Wren, is als eerste persoon in de crypte onder de kerk begraven.

De achttiende eeuw stond weer in het teken van de handel en met de opkomst van de scheepvaart naar Indië waren producten zoals thee en zijde hier een belangrijk onderdeel van. Met oude pakhuizen aan de kade en een constante stroom aan schepen, was het een bruisende en actieve stad. In deze periode kwam Buckingham Palace in handen van de Koning van Engeland en sindsdien is dit het officiële woonhuis van de Britse royals. Ook werden er bruggen gebouwd, zoals Westminster Bridge.

De jaren dat Koningin Victoria het land regeerde staan bekend als het Victoriaanse Tijdperk (1837 tot 1901). Opnieuw een periode van grote rijkdom, die ook veel invloed heeft gehad op de architectuur in de stad (en in de rest van Engeland). De Big Ben, Parlementsgebouwen, de Tower Bridge en Trafalgar Square zijn allemaal in deze periode gebouwd. In deze periode is ook het openbaar vervoer in de stad ontstaan, eerst treinen, maar al vrij snel ook de metro.

De beide wereldoorlogen hebben hun stempel op de stad gedrukt. In de Eerste Wereldoorlog werden er bombardementen uitgevoerd met zeppelins en in de Tweede Wereldoorlog op veel grotere schaal met vliegtuigen. De St. Paul's Cathedral is hierbij wonder boven wonder gespaard gebleven. Na 1945 moest er veel herbouwd worden, toch organiseerde de stad in 1948 de eerste na-oorlogse Olympische Spelen.

Tussen de zestiger en negentiger jaren van de twintigste eeuw is Londen meerdere malen opgeschrikt door rellen, brand (onder andere in King's Cross Station) en aanslagen van de IRA. Het is ook de periode dat er veel muziek ontstond in de stad. The Beatles en The Rolling Stones scoorden wereldwijde hits, deze werden opgevolgd door de stromingen new wave, punk en britpop. Ook deze laatsten waren niet alleen in de uitgaanscentra in Londen populair, maar wereldwijd.

Londen is ondertussen een melting pot van talloze nationaliteiten, iets dat je tijdens je bezoek ook zeker zult zien, bijvoorbeeld door de grote diversiteit aan restaurants en culturele activiteiten.

Ballon!