Chichester, Engeland

Chichester, Engeland Al sinds de Romeinse tijd is Chichester een belangrijke stad voor de handel, onder meer vanwege haar ligging vlak bij de kust. Wandel door het autovrije centrum, dat deels is aangelegd door de Romeinen en bekijk de oorspronkelijke Romeinse muren. Ook in de kathedraal van Chichester is veel historie terug te vinden, waaronder het grafbeeld en de muurreliëfs. Rust vervolgens uit in het naastgelegen stadspark Bishop's Palace Gardens of aan het strand bij West Witting beach.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Chichester

Bij een bezoek aan Chichester is een kijkje in deze historische kathedraal uit de elfde eeuw zeker van toegevoegde waarde. Wandel door kathedraal om alle pracht en praal te bewonderen of ga mee met een rondleiding voor wat meer achtergrond. Ook voor kinderen is er een speciale route bedacht om de kathedraal te verkennen.

Kathedraal, Chichester

Bishops Palace Garden

Vlak bij de kathedraal ligt de charmante tuin Bishop's Palace Gardens. Dit is een openbaar stadspark dat door de stad wordt onderhouden. In het hart van de stad begeef je je in een oase van rust. Zo is er een arboretum met wel honderd exotische bomen en kan je door de ongerepte wildtuin lopen. De tuinen komen uit de twaalfde eeuw en zijn helemaal gerenoveerd.

Bishop's Palace Garden, Chichester

Stadsmuur van Chichester

In Chichester staan de meest intacte Romeinse stadsmuren van Engeland. Bijzonder is dat er meer dan driekwart van de stadsmuren nog steeds overeind staat. De muren zijn nog altijd van belangrijke waarde en bepalen de vorm van de stad. Leuk is om een wandeling te maken van ongeveer 2,5 kilometer rond de stadsmuren. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht op de kathedraal en andere monumenten van de stad.

Stadsmuur, Chichester

The Novium Museum

Dit moderne museum is gebouwd op de overblijfselen van een Romeins badhuis. Het Novium Museum vertelt het verhaal van het Chichester District. Wandel door het museum van wel drie verdiepingen hoog en bekijk de prachtige tentoonstellingen en kunstwerken die het rijk is. Ook de Romeinse baden en enkele Romeinse opgravingen zijn natuurlijk te bewonderen.

The Novium Museum, Chichester

Monument Chichester Cross

In het autovrije centrum van Chichester waar twee oude Romeinse straten samen komen, staat een prachtig monument de Chichester Cross. Dit monument werd in 1501 door bisschop Storey aan de stad geschonken. In de negentiende eeuw was het gedeelte rondom dit monument een echte ontmoetingsplek voor de mensen en verkochten ze hun waren. Nu is het een mooi herkenningspunt en zeker eentje om op de gevoelige plaat vast te leggen.

Monument Chichester Cross, Chichester

Pallant House Gallery

Liefhebbers van moderne kunst moeten een bezoek brengen aan het Pallant House Gallery. Dit is een van de beste galerijen over moderne kunst buiten Londen, gevestigd in een historisch herenhuis van Queen Anne. Bekijk prachtige tentoonstellingen vanaf de twintigste eeuw en een collectie van wereldklasse. Ook zijn er verschillende seizoensgebonden tentoonstellingen, lezingen en workshops in het museum. Blijf na het museumbezoek nog even in de binnentuin rondhangen en koop wellicht nog een souvenir in de kunstboekwinkel.

Pallant House Gallery, Chichester

Priory Park

Aan de rand van het centrum ligt het grote Priory Park. Volg de Romeinse muren en je komt bij het park uit. In het park vind je de Guildhall. Dit is een monument uit de elfde eeuw dat nu vaak verhuurd wordt voor bruiloften. De prachtige lichtinval, een stenen vloer en grote opening maken de Guildhall echt een locatie voor een sprookjeshuwelijk. Wandel ook zeker op een zondag door het park want dan heb je kan som een cricketwedstrijd bij te wonen.

Priory Park, Chichester

Romeins paleis Fishbourne

Net buiten het centrum van Chichester staat het grootste Romeinse verblijf dat in Groot-Brittannië is opgegraven. In de jaren zestig is het paleis ontdekt en opgegraven. Waan je terug in de tijd en bekijk de collectie kunstvoorwerpen en mozaïeken uit die tijd. Ook zijn er nagebouwde Romeinse tuinen te zien.

Romeins paleis Fishbourne, Chichester

Omgeving

West Wittering strand

Bij het natuurgebied Chichester Harbour ligt het strand van Chichester, Wittering Beach. Naast een uitstekende plek om te relaxen, is het ook een goed moment om de prachtige natuur in je op te nemen. Op het zandstrand zijn veel kleurige strandhutten te huur en kunnen kinderen eindeloos spelen met hun schepje en emmertje. Houd er rekening mee dat het een populaire plek is in de zomer, dus kom vroeg om een parkeerplek te bemachtigen.

West Wittering strand, Chichester

Weald & Downland Living Museum

Op ongeveer een kwartier rijden ten noorden van Chichester staat het openluchtmuseum Weald & Downland Living Museum. Over ongeveer veertig hectare zijn meer dan vijftig verschillende historische gebouwen te zien. Deze monumenten uit de regio wilden ze slopen, maar gelukkig werden ze ontdekt en opnieuw opgebouwd. Van boerderijen, stallen en schuren, een markthal tot houten huisjes en een watermolen. Er is hier van alles te bezichtigen. Beleef het echte plattelandsleven uit de negentiende eeuw en ervaar hoe de mensen leefden tijdens demonstraties en activiteiten.

Weald & Downland Living Museum, Chichester

Bosham

Op ongeveer tien minuten rijden, midden in het natuurgebied van Chichester Harbour ligt het vissersplaatsje Bosham. In de Romeinse tijd werd dit gebied al bewoond en was het een belangrijke plaats voor de handel. Nog steeds is de haven van Bosham het middelpunt waar alles om draait. Ook voor kunstenaars en fotografen is dit dorp aantrekkelijk. Breng een bezoekje aan de Bosham Walk met veel ambachtelijke winkels of eet een lekker visje in de haven. Bosham is ook een geliefde plek om te zeilen en van de natuur te genieten.

Bosham, Chichester

Kasteel Arundel

Dit kasteel ligt ongeveer op twintig minuten rijden van Chichester. Het gebouw behoort tot de meest indrukwekkende en complete kastelen van heel Engeland. De oudste delen stammen uit de elfde eeuw; de tijd dat Willem de Veroveraar regeerde. Toch is het grootste deel van het tegenwoordige ontwerp afkomstig uit de achttiende eeuw. In het prachtig ontworpen kasteel bewonder je onder andere een bibliotheek, de grote ontvangsthal, de eetzaal, slaapkamers en een kapel. Het kasteel wordt nog altijd bewoond en is doorgaans van april tot en met oktober geopend voor bezoekers.

Kasteel Arundel
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!