Salisbury, Engeland

Salisbury, Engeland In het zuiden van Engeland ligt de kleine historische stad Salisbury. De rivier Avon stroomt door het centrum, dat gekenmerkt wordt door karakteristieke huizen, met geplaveide straatjes en oude marktpleinen. De kathedraal van Salisbury met de hoogste torenspits van het land is al prachtig, maar de bekendheid komt vooral van het wereldberoemde Stonehenge. Genoeg te zien dus in Salisbury en de omgeving.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Salisbury

De gotische kathedraal van Salisbury valt direct op door de eenzame ligging in het park en de hoge torenspits die maar liefst 123 meter hoog is. Daarmee is het de hoogste torenspits van het land, maar ook de klok van de kathedraal is bijzonder. Deze dateert uit 1386 en is vermoedelijk de oudste, werkende, mechanische klok ter wereld. In de kerk zul je versteld staan van de architectuur en omvang. Wandel door de kloostergangen, neem een kijkje in de graftombes en bewonder het magna carta document uit 1215. Als je nog energie over hebt, beklim dan de 300 traptreden van de toren om van het fantastische uitzicht over Salisbury te genieten.

Kathedraal, Salisbury

Cathedral Close

Met de Cathedral Close wordt het gebied rondom een kathedraal bedoeld en dat is bij de kathedraal van Salisbury zeker de moeite waard om te ontdekken. Wandel door de straten op zoek naar oude georgiaanse huizen, prachtige architectuur en verschillende musea. Hier staat ook Arundells, het voormalige huis van minister president Sir Edward Heath. Het huis is omgetoverd tot een museum waar je meer over zijn persoonlijke leven kan leren en onder andere zijn kunstcollectie en cartoons kunt bezichtigen. Ook Mompesson House is een mooi monumentaal pand, waar je door de ingerichte kamers kan lopen en je je in de achttiende eeuw waant.

Cathedral close, Salisbury

Salisbury museum

Salisbury museum is ook in de buurt van de kathedraal te vinden. Stap hier zeker naar binnen als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Salisbury en omgeving. Er zijn tentoonstellingen over archeologie en kunst, maar ook over traditionele kleding en typisch Engels porselein. Ook kan je hier meer te weten komen over de geschiedenis van Stonehenge en zijn er bijzondere artefacten hierover te bezichtigen.

Salisbury museum

St Thomas kerk

In het hart van de stad ligt deze prachtige parochiekerk uit de vijftiende eeuw. Hoewel de kerk van buiten al een plaatje is om te zien, is de belangrijkste bezienswaardigheid binnen te vinden. De kerk staat voornamelijk bekend om het indrukwekkende Doom schilderij op een van de bogen. Na de nodige restauraties om de muurschildering te redden, komen de prachtige kleuren en afbeeldingen nog beter tot hun recht. Kijk ook omhoog naar het met hout bewerkte dak.

St Thomas kerk, Salisbury

Omgeving

Stonehenge

Bezoek het wereldberoemde Stonehenge! Je zult in Engeland meer prehistorische steencirkels tegen komen, maar dit is absoluut de meest bijzondere en bekendste. Deze cirkel bestaat uit meerdere opstaande stenen van ongeveer vier meter hoog en twee meter breed. Sommige stenen wegen wel 25 ton, wat bijdraagt aan de mysterie van deze plek, want het is niet precies duidelijk hoe de stenen hier ooit gekomen zijn. Stonehenge ligt op ongeveer twintig minuten rijden vanaf Salisbury. Er gaan ook regelmatig speciale hop-on-hop-off bussen, waarbij je onderweg nog bij andere historische sites kunt uitstappen, zoals bij Old Sarum.

Stonehenge, Engeland

Old Sarum

Ongeveer tien minuten ten noorden van Salisbury ligt de oude nederzetting Old Sarum. Op deze plek was de eerste stad gebouwd, waarna in de dertiende eeuw, New Sarum, oftewel het huidige Salisbury, gebouwd werd. Bezoek in Old Sarum de overblijfselen van het koninklijk paleis, een kasteel op de heuveltop en de oorspronkelijke kathedraal, die mee verhuisde naar New Sarum. Hoewel er weinig overeind is gebleven, geven de informatieborden duidelijk weer hoe de stad er ooit heeft uitgezien en wat er veranderd is in de tijden van de Romeinen, Saksen en Vikingen.

Old Sarum, Engeland
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!