Isle of Wight, Engeland

Isle of Wight Voor de kust van Zuid-Engeland ligt Isle of Wight, het grootste eiland van Groot-Brittannië. Het eiland kan worden bezocht per ferry en biedt een tal van mogelijkheden ongeacht het seizoen. Verken het landschap, de krijtrotsen The Needles en de dorpjes met prachtige authentieke huizen en onderhouden tuinen. Of stap terug in de tijd in het Osbourne House, het zomerverblijf van Koningin Victoria. Door de ligging vlak aan de kust met uitzicht over de baai is het een van de mooiste locaties van het eiland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

The Needles

Vlak bij het zuidwestelijke puntje van het eiland bevinden zich de kenmerkende krijtrotsen The Needles. Aan het eind van de krijtrotsen staat de vuurtoren die al in 1859 werd gebouwd. Vanaf het verdedigingswerk "The Needles Old Battery and New Battery heb je een diverse uitkijkpunten met zicht op de krijtrotsen. Met een boot tour is het mogelijk om de rotsen van dichtbij te zien. Oorspronkelijk waren er vier rotsen. De naam The Needles is afgeleid van naaldvormige vierde rots die tijdens een hevige storm in 1764 is ingestort.

The Needles, Isle of Wight

Osborne House

Het Osborne House in East Cowes was het koninklijk zomerverblijf van Koningin Victoria. Door de ligging, vlak aan de kust met uitzicht over de baai, is het een van de mooiste locaties van het eiland. Onder leiding van een gids kun je deelnemen aan een rondleiding langs de kinderkamer, de privé- en eetkamers van de familie. Vanaf het terras is er een adembenemend uitzicht over de baai. Wandel via het tuinpad naar de Swiss Cottage en geniet van de prachtige tuin met oude bomen, fonteinen en standbeelden. In december vindt het evenement 'Victorian Christmas' plaats met een verscheidenheid aan kersttradities dat veel bezoekers trekt.

Osborne House, Isle of Wight

Godshill

Het typische Engelse dorp Godshill doet pittoresk aan door de huizen met rieten daken, traditionele theehuizen en een prachtige middeleeuwse kerk. Het verhaal gaat dat in de veertiende eeuw de bouwstenen van de parochiekerk All Saints Church op mysterieuze wijze werden teruggevonden op de top van de heuvel. Dit werd gezien als teken van God en daarom werd besloten om de kerk op de top te bouwen. In het centrum bevinden zich tal van souvenirwinkeltjes, een speelgoedmuseum en Model Village. Op schaalmodel zijn de plaatsen Godshill en Shanklin nagebouwd en spreken de kleine autootjes, treintjes en andere miniaturen tot de verbeelding van ieder bezoeker.

Godshill, Isle of Wight

Isle Of Wight Coastal Footpath

Het eiland is ook bekend om de prachtige kustwandelingen. De twee voornaamste zijn de Tennyson Heritage Coast en de Hamstead Heritage Coast. De Tennyson Heritage Coast is een kustwandeling van Totland naar Ventnor in het zuidwesten van het eiland. Onderweg passeer je de indrukwekkende Needles, de vuurtorens bij Brook Bay en de door mineralen gekleurde kliffen bij Alum Bay. In het noordwesten bevindt zich de Hamstead Heritage Coast. Deze kustwandeling loopt van Thorness naar Boulnor langs kliffen, bossen en riviermondingen.

Isle Of Wight Coastal Footpath

Carisbrooke Castle

Het Carisbrooke Castle heeft een indrukwekkende geschiedenis en is in de meer dan 900 jaar, ondanks vele aanvallen van de Fransen en de Spaanse Armada, in goede staat gebleven. De toegangspoort van het kasteel maakt direct al een enorme indruk. Koning Charles I werd hier veertien maanden gevangen gehouden in afwachting van de doodstraf. De Princess Beatrice Garden is een prachtige tuin, aangelegd in Edwardiaanse stijl. Verken verder het complex en wandel over de vestingsmuren voor een prachtig uitzicht over het omringende landschap.

Carisbrooke Castle Isle of Wight

Shanklin

In het zuidoostelijk gedeelte van het eiland bevindt zich het plaatsje Shanklin. The Old Village doet net zoals Godshill pittoresk aan. Bezoek het lange zandstrand via een wandelweg vanuit het dorp of maak gebruik van de bijzondere Cliff Lift waarbij je uitstapt op de Shanklin's Boulevard. Hier vind je tal van cafés en uitgaansgelegenheden. Vanaf de boulevard kun je ook een bezoek brengen aan de Shanklin Chine, een diep en smal ravijn met steile wanden. In deze kloof bevinden zich enkele watervallen en zeldzame planten en dieren.

Shanklin, Isle of Wight

Isle of Wight Zoo

Aan de oostkant van het eiland ligt Sandown. Het bijzondere aan dit kustplaatsje is dat het een dierentuin heeft gebouwd op een schitterende locatie rondom de ruïnes van een Victoriaans fort. Naast de apen, lemuren en wallaby's maken de witte tijgers en leeuwen deze dierentuin tot een must-see attractie op het eiland. Breng naast de dierentuin ook een bezoek aan het zandstrand of wandel over de pier uit de negentiende eeuw. Op het eiland zijn veel overblijfselen uit de prehistorie gevonden. In het Dinosaurus Museum in Sandown worden deze tentoongesteld en kom je meer te weten over dit tijdperk.

Isle of Wight Zoo
Ballon!