Top 10 bezienswaardigheden van Engeland

bijgewerkt op wo 11 mei 2022 6:00

Ben je op zoek naar de mooiste bezienswaardigheden van Engeland? Lees dan snel verder, want in deze blog zetten we onze 10 favoriete plekken in Engeland voor je op een rijtje. Van ongerepte kuststroken met duizelingwekkende kliffen, tot bruisende wereldsteden en in nevel gehulde natuurparken. Pak een lekker kopje thee met wat boterige shortbread en ga er voor zitten: dit is wat jij moet zien tijdens jouw vakantie in Engeland!

De mooiste vakanties in Engeland vind je op onze pagina met voorbeeldroutes in Engeland. Kies jouw droomroute of pas één van de routes makkelijk aan met de knop ‘bewerk in routeplanner’.

1: De ongerepte kust van Engeland


Dover, Engeland

Jurassic Coast, Engeland Jurassic Coast, Engeland

Noord, oost, zuid of west: aan de Britse kust beleef je een vakantie het allerbest. Als je via Nederland oversteekt val je direct met je neus in de boter. Vanaf de boot fonkelen namelijk de hagelwitte White Cliffs of Dover je tegemoet. Vanuit het stadje loop je in ongeveer een uur naar de South Foreland vuurtoren, waar je een prachtig uitzicht hebt over de kliffen. Een andere topbestemming is de Jurassic Coast, waar een speciale rol is weggelegd voor kleine (en grote) paleontologen. Je kan hier namelijk tussen de mooie stranden en hoge kliffen mee op een georganiseerde fossielentocht. En als je toch langs de zuidkust toert, pak onderweg dan ook nog even de beroemde Seven Sisters bij Eastbourne mee!

2: Een klassieker, de citytrip naar Londen

Londen, Engeland

Londen, Engeland Londen, Engeland

De hoofdstad Londen verveelt gewoon nooit. Het maakt niet uit in welke jaargetijde je gaat en of het je eerste of tiende keer is: er is altijd genoeg te beleven. Kruis de bekende bezienswaardigheden van je lijstje af, zoals de wisselingen van de wacht bij Buckingham Palace of beklim de iconische Big Ben. Maar ook de vele musea vormen een grote bron van plezier onder reizigers, of je nou van kunst met een grote K houdt (Tate Modern bijvoorbeeld) of je liever de wondere wereld van Harry Potter stapt (Harry Potter Studio's). Als je het echt allemaal gezien hebt in deze stad, ligt op een uur rijden van de stad het statige Windsor Castle. Dit is het grootste, bewoonde kasteel ter wereld en tevens de plek waar Prince Harry en Meghan Markle elkaar eeuwige trouw beloofden.

3: Waterpret in het Lake District

Lake District National Park, Engeland

Lake District National Park, Engeland Lake District National Park, Engeland

Eén van de mooiste natuurgebieden van Engeland is het Lake District National Park. Er lopen fantastische wandel-, en mountainbikeroutes door dit donkergroene, heuvelachtige park. Het natuurgebied doet in ieder geval zijn naam eer aan als thuis van het grootste meer van het land, Lake Windermere. Een superleuke manier om het meer te verkennen is met de stoomboot die kalm over het water tuft met het ene prachtige uitzicht na de ander. Voor kinderen valt er ook genoeg te beleven. De allerkleinsten kunnen naar Hill Top Farm, voor de avonturen van Pieter Konijn. Wat spannender is Go Ape Thetford, waar je een zipline parcours hoog boven de bomen kunt afleggen.

4: Treed in de voetsporen van de Beatles in Liverpool

Liverpool, Engeland

Liverpool, Engeland Liverpool, Engeland

Yellow Submarine, Penny Lane en Here comes the Sun. Wie kent de hits niet? De popband van de eeuw: de Beatles, kwam uit het bruisende Liverpool. Logisch dus dat je hier op een soort bedevaartstocht door de stad kunt maken, langs iconische plekken als het park Strawberry Field en de geboortehuizen van deze supersterren. Tot op de dag van vandaag is Liverpool een echte muziekstad en het heeft dan ook een geweldig uitgaansleven. En voetballiefhebbers zijn hier natuurlijk aan het juiste adres voor een zinderende voetbalwedstrijd. Liverpool is namelijk de stad van niet één, maar twee teams die in de Premier League spelen.

5: Ontdek het veelzijdige Brighton

Brighton, Engeland

Brighton, Engeland Brighton, Engeland

Misschien ken je Brighton als een drukke badplaats waar alle Britten zich zomers verzamelen rondom de fonkelende, verlichte pier. Hier vind je een reuzenrad, achtbanen en arcadehallen en kun je terecht voor de lekkerste zoetigheden die bij zo’n kermis passen. Het is dus op zich wel een correct beeld, maar Brighton is nog zoveel meer dan dat. Wandel bijvoorbeeld door het prachtig gerestaureerde Royal Pavilion, een paleis dat recht uit een duizend-en-een-nacht-sprookje lijkt te komen. Of ga winkelen in de gezellige Lanes, de alternatieve buurt van Brighton vol vintage-winkels.

6: Ontrafel het mysterie van Stonehenge

Stonehenge, Engeland

Ouder dan de pyramides, zo oud dat er geen geschriften zijn over de oorsprong, ligt in het zuiden van Wiltshire het bekendste Britse monument uit de oertijd: Stonehenge. Hoe de gigantische stenen (sommige wegen 20 ton) hier zijn gekomen en vervolgens ook nog zo zijn geplaatst, is een groot raadsel. De stenen staan in een bijzondere positie ten opzichte van de zon, waarschijnlijk omdat mensen hier astrologische gebeurtenissen en seizoenen aan af wilde lezen. Op de langste dag verzamelen zich ieder jaar duizenden mensen bij Stonehenge om de zon op te zien komen. In het bezoekerscentrum kun je in het midden van de cirkel gaan staan en bekijken hoe vier seizoenen langs je heen trekken.

7: Bezoek de sporen van de Romeinen in Bath

Bath, Engeland Bath, Engeland

Bath, Engeland Bath, Engeland

Stap even terug in de tijd in het romantische Bath. De oude Romeinen stichtten de stad rondom de thermen, waarvan ze dachten dat ze een geneeskrachtige werking zouden hebben. Tegenwoordig mag je in de beroemde Roman Baths niet meer badderen, maar je mag wel nog een slokje van het heilzame water nemen. Voor het beter plonswerk kun je terecht in Thermae Bath Spa, waar de thermen zich bevinden op een fantastisch dakterras. Andere historische hoogtepuntjes zijn de hogen bogen van de goudgele Bath Abbey en de Gregoriaanse herenhuizen in Circus. En als jij altijd wegzwijmelt bij Britse kostuumdrama’s dan kan een bezoekje aan het Jane Austen Centre niet uitblijven.

8: De oude dorpjes in de Cotswolds

Cotswolds, Engeland

Cotswolds, Engeland Cotswolds, Engeland

Goed om te weten: Stonehenge ligt in de buurt van Bath en Bath grenst weer aan het ongelooflijk schilderachtige gebied de de Cotswolds. Alsof je rechtstreeks in een Britse detective bent gestapt waarin de butler het gedaan heeft, want de de Cotswolds bestaat uit landweggetjes tussen de groene heuvels, dorpjes met knusse pubs, pittoreske cottages en eeuwenoude kerken. Tussen Birmingham en Londen kijk je je ogen uit in plaatsen als Castle Combe en Cirencester. De Shakespeare-liefhebbers gaan naar Stratfort-upon-Avon, waar de beroemde toneelschrijver vandaan komt en begraven ligt.

9: Kastelen kijken, overal

Corfe Castle, Engeland Brecon, Engeland

Arundel Castle, Engeland Highcliffe Castle, Engeland

Wanneer je op één van de bovengenoemde plaatsen of gebieden klikt, vergeet dan niet om ook het tabje ‘omgeving’ te bekijken. In Engeland struikel je over de allermooiste (overblijfselen van) kastelen, vaak in de omgeving van een stad of dorp. Een zo’n parel die we nu willen uitlichten is Corfe Castle, in de omgeving van Bournemouth. Deze ruïne is dan misschien niet meer een intact kasteel, maar gelegen tussen de heuvels vind je meer dan duizend jaar geschiedenis. Stap in het verhaal van oud-bewoner Willem de Veroveraar en klauter de heuvel op voor een waanzinnig uitzicht.

10: De mooie universiteitssteden Oxford en Cambridge

Oxford, Engeland

Oxford, Engeland Cambridge, Engeland

Engeland is het thuis van nogal prestigieuze universiteiten en bijbehorende beroemde universiteitssteden. De geschiedenis van deze scholen gaat dan ook al eeuwen terug en onder de oud-leerlingen vind je beroemdheden als Charles Darwin maar bijvoorbeeld ook J.R.R. Tolkien. De oudste universiteit van Engeland staat in Oxford. Of, beter gezegd, staan: de ‘universiteit’ is een verzamelterm voor de 38 verschillende college’s door de stad. Hetzelfde geldt voor de 31 college’s van de universiteit van Cambridge. Beide steden staan bekend om hun prachtige architectuur, naast de bijzondere universiteitsgebouwen vind je hier ook nog mooie kerken en bruggen die een bezoek aan de steden de moeite waard maken.

Ook naar Engeland?

Ballon!