11 x mooiste bezienswaardigheden van de Eifel

door Emma Burgers di 9 mrt. 2021 12:00 bijgewerkt op wo 2 feb. 2022 8:00

Op zoek naar een vakantiebestemming vlak bij de Nederlandse grens? Op slechts een paar uur rijden waan je je in een compleet andere wereld, in het verrassende Duitse Eifelgebied. De regio is beroemd om het gelijknamige nationale park, de authentieke stadjes met middeleeuwse vakwerkhuizen en wonderbaarlijk vulkanisch landschap.Met deze blog haal je alles uit jouw rondreis in de Eifel in Duitsland. We hebben namelijk de elf mooiste bezienswaardigheden van de Eifel voor je op een rij gezet!

Monschau, vlak bij de Limburgse grens

Monschau is het perfecte begin van een rondreis in de Eifel. Het is tevens een geschikte uitvalsbasis voor een bezoek aan Nationaal Park Eifel. Monschau is een geliefd uitstapje voor Limburgers en Belgen, omdat dit middeleeuwse stadje direct over de grens ligt. Het heeft een gezellig oud centrum, vol met prachtige authentieke vakwerkhuizen en een gezellig klaterend riviertje dat door de stad loopt. Bezoek hier ook zeker de burcht uit de dertiende eeuw. Tip voor de kleine biologen die mee zijn op vakantie: het Lenor Naturmuseum is een leuke bezienswaardigheid in Monschau. Een kleinschalig museum over de dieren die hier in de omgeving leven of hebben geleefd. Je mag de opgezette dieren aaien, pootafdrukken maken in klei of op avontuur in de verborgen gang.

Monschau, Duitsland.

Ontdek Nationaal Park Eifel

De grote showstopper van een rondreis in de Eifel is natuurlijk het beroemde Nationaal Park Eifel. Dit park bevat glooiende heuvels, donkergroene bossen, vulkanische meren en kabbelende riviertjes. Met zo’n 240 kilometer aan wandelpaden is dit een geliefd park voor natuurliefhebbers, maar er zijn absoluut meer redenen om dit park te bezoeken. Zo zie je hier ‘s nachts een prachtige sterrenhemel bij de lokale sterrenwacht, waar speciale wandelingen worden georganiseerd. In het midden van Nationaal Park Eifel het ligt het grote bezoekerscentrum, een complex dat door de nazi’s werd gebouwd als trainingslocatie maar waar je tegenwoordig een schat aan informatie vindt over dit park. Dierenliefhebber? Bij het plaatsje Dreiborn is een beschut uitkijkpunt waar je bijna altijd wel herten en ander wild ziet.

Het Vogelsang complex in Nationaal Park Eifel

Wandelen in Naturwandelpark Delux

Een minder bekend pareltje in de Eifel is het Naturwandelpark Delux. Dit is een nieuw project dat is ontstaan uit een samenwerking tussen Luxemburg en Duitsland, waarbij 23 wandelingen je rondleiden door de zuidelijke Eifel en onder andere de Luxemburgse Ardennen. Een prachtige wandeling die we hier willen uitlichten begint in Wanderparkplatz Felsenweiher. Tijdens deze rondwandeling van ruim zeventien kilometer volg je de afwisselende route Felsenweg 6 en klauter je langs de imposante rotswanden van de Teufelsschlucht.

Een minder bekend pareltje in de Eifel is het Naturwandelpark Delux.

Romeinse overblijfselen in Trier

Op ruim een half uur rijden van de bovengenoemde wandeling ligt de oude stad Trier. Wederom een perfecte overnachtingsplek voor het verkennen van de omgeving. De oudste stad van Duitsland werkt als een tijdmachine en neemt je mee naar de tijd van de Romeinen. Geen enkele andere plaats boven de Alpen heeft zoveel overblijfselen uit de Romeinse tijd als deze stad in de vallei van de Moezel. De Moezel staat ook bekend als een uitstekende regio voor wijn (nog zo'n Romeinse liefhebberij) . Aan de rand van het centrum van Trier zijn de Vereinigte Hospitien, de oudste wijnkelders van de stad.

Hauptmarkt, Trier Porta Nigra, Trier

Natuurwonder de Vulkaaneifel

Ah, de Eifel. Middeleeuwse vakwerkhuisjes, kabbelende rivieren en… kolkende lavastromen. We noemden het al eerder, een deel van de Eifel bevat waanzinnig vulkanisch landschap. Duizenden jaren geleden rookten hier talloze vulkanen die de regio hebben gevormd. National Park Vulkaneifel is onderdeel van een bijzonder UNESCO netwerk, waarin er onderzoek wordt gedaan naar vulkanen en alles wat hiermee te maken heeft. Een aantal van de bezienswaardigheden die we hieronder in de blog noemen zijn een vulkanisch verschijnsel en maken de uitstapjes in dit gebied uniek. In de regio zijn meerdere musea over dit bijzondere deel van de Eifel, wij raden je aan om https://vulkanpark.com/ te bezoeken. In dit recreatiegebied duik je op verschillende manieren in de geschiedenis van het landschap, je kunt in het ‘Lava-dome’ zelfs van een vulkaanuitbarsting getuige zijn. Daarnaast bevinden zich hier mooie wandel- en fietsroutes.

National Park Vulkaneifel, Duitsland

De hoogste berg in de Eifel: Hohe Acht

Banjer door de glooiende heuvels, groene bossen en klauter je een weg naar het hoogtepunt van de Eifel: de Hohe Acht. Deze uitgedoofde vulkaan ligt in het noordoosten van de Eifel en grenst aan het Vulkaaneifel park. Het is het hoogste punt van de omgeving, met bovenop ook nog een oude uitzichttoren, de 'Kaiser Wilhelm Turn'. Je hebt eenmaal boven een waanzinnig uitzicht op de omgeving.

Hohe Acht in National Park Vulkaneifel, Duitsland

Het beste van de Moezel en de Eifel: Cochem

Hoewel alle bezienswaardigheden relatief dicht bij elkaar liggen en je voor één overnachtingsplek kunt kiezen, is het misschien leuk om in meerdere stadjes te overnachten. Een bezoek aan het populaire Cochem mag tijdens jouw rondreis in de Eifel in ieder geval niet overgeslagen worden. Dit schilderachtige stadje ligt aan de Moezel en is beroemd vanwege de imposante rijksburcht die honderd meter boven de stad uittorent. Het hele jaar door vinden in Cochem verschillende festiviteiten plaats, waaronder de Moezel Wijnweek. Tot slot biedt de omgeving veel moois, met als Instagram-waardig hoogtepunt: de spectaculaire Geierlay Hangbrug.

Cochem, Duitsland

Formule-1 liefhebbers gaan naar de Nürburgring

Ben je net als veel Nederlanders het slachtoffer van de Formule-1 koorts? Dan vind je in de Eifel een bekend auto- en motorcircuit. De Nürburgring, bijnaam: 'De Groene Hel', werd aangelegd in in 1925 en in 1976 maakte Formule-1 coureur Niki Lauda hier zijn zware, bijna dodelijke, crash. Binnen de Ring-Boulevard zijn er allerlei soorten vermaak voor de autosportliefhebber, je kunt hier winkelen en een hapje eten of het museum bezoeken.

Nürburgring, vlakbij Koblenz

Abdij Maria Laach & Laacher See omgeving

Aan het vulkanische meer de Laacher See, ligt een eeuwenoude abdij: de Maria Laach Abdij. Deze abdij is één van de mooiste in Duitsland en jaarlijks bezoeken dan ook veel mensen de plek. De prachtige abdij is goed onderhouden met nog veel intacte details. Op het terrein is het mooi wandelen en er zijn zelfs kleine winkeltjes te vinden, waaronder een boerderijwinkel. Binnen bevindt zich het praalgraf van de stichter van de abdij. Combineer een bezoek zeker met de Laacher See. Er is iets opvallends met dit meer en wederom heeft dit te maken met de vulkanische activiteit. Langs de oostelijk oever komen er namelijk bubbels omhoog, een bijzonder gezicht. Je mag hier zwemmen in de zomer, maar als je het liever droog houdt dan behoren wandelen en fietsen of een bootje huren ook tot de mogelijkheden.

Abdij Maria Laach, Duitsland

De kastelen en andere highlights van Koblenz

Een stad met een vleugje romantische Rijndal-invloeden, romeinse overblijfselen en een relaxte Franse instelling. Koblenz ligt dichtbij de twee bovengenoemde bezienswaardigheden. De Rijn en en de Moezel komen samen in deze gezellige, oude stad. Het gigantische witte Kiespaleis is een belangrijke, historische eyecatcher hier, of pak de kabelbaan omhoog, naar het oude Fort Ehrenbreitstein hoog boven Koblenz. Niet genoeg kastelen en paleizen gezien? Dan wachten net buiten de stad Kasteel Stolzenfels en de beroemde Burg Eltz nog op je.

Kasteel Stolzenfels, Koblenz

Burcht van Satzvey & Hochwildpark Rheinland

We sluiten onze hoogtepunten af in de buurt van de steden Bonn en Keulen. Deze steden vormen allebei een geschikte uitvalsbasis voor een bezoek aan zowel Burcht van Satzvey en het nabijgelegen Hochwildpark Rheinland. Ridderspelen, heksenfeesten en een grote kerstmarkt: de beroemde waterburcht van Satzvey organiseert meerdere fantastische evenementen door het jaar heen die een bezoek de moeite waard maken. De burcht uit de eind veertiende eeuw is goed onderhouden, dus ook tussen de evenementen door stap je zo de geschiedenis in. Wil je niet weg? Dan behoort op de burcht overnachten zelfs tot een mogelijkheid. Een ander leuk uitstapje dat goed te combineren valt met de burcht is het Hochwildpark Rheinland. Dit is een bijzonder park omdat hier veel lokale diersoorten te zien zijn in hun natuurlijke habitat!

Burg Satzvey, Duitsland

Wil je zelf deze regio ontdekken? Bekijk dan onze voorbeeldroute door de Vulkaaneifel en de Moezelvallei. Je past deze camperrondreis in de Eifel makkelijk aan met onze handige routeplanner!
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!