5 Mooiste wandelgebieden in Duitsland

bijgewerkt op wo 17 mei 2023 16:00

Duitsland kent een aantal prachtige wandelgebieden. Dwars door ruige rivierkloven, over spannende bergkammen, rondom kraakheldere meren, door wijngaarden en langs hoge kliffen: in alle hoeken en gaten van het land slingeren wandel- en klettersteigpaden door de ongerepte natuur. Of je nou een recreatieve wandelaar of een avontuurlijke hiker bent: in Duitsland vind je tal van wonderlijke plekken voor een heerlijke wandelvakantie. We zetten een vijftal aanraders voor je op een rij: trek die wandelschoenen maar alvast aan!

1. Natuur, cultuur en geschiedenis in de Harz

Het meest noordelijk gelegen middelgebergte van Duitsland is een paradijs voor zowel natuur- als cultuurliefhebbers. Maar liefst achtduizend kilometer aan wandelpaden voeren je door het prachtige gebied met diepe rivierdalen, steile bergwanden, imposante rotsformaties, druipsteengrotten, uitgestrekte bossen, historische stadjes met vakwerkhuizen en prachtige oude burchten. Je zou er weken, misschien zelfs maanden, kunnen rondwandelen zonder ook maar één keer dezelfde route te hoeven lopen! Het gebied – dat bestaat uit drie natuurparken en het Nationaal Park Harz – telt tal van bewegwijzerde wandelroutes. De meest bekende is de bijna honderd kilometer lange Hexen-Steig, die je dwars door de waanzinnige natuur en langs de hoogste berg van het gebied leidt: de Brocken (1141 meter). Andere aanraders zijn de Grenzweg langs de voormalige grens tussen de Bondsrepubliek en de DDR en de Selketalstieg, met de burcht Falkenstein en het stadje Quedlinburg – opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO - als hoogtepunten.

Natuur, cultuur en geschiedenis in de Harz

2. De besneeuwde toppen van de Duitse Alpen

The hills are alive with the sound of music! In de Duitse Alpen waan je je in een waar sprookjesland met besneeuwde bergen, kabbelende beekjes en groene weiden: net als in de beroemde film The Sound of Music. Wie het avontuur najaagt zoekt het hogerop, waar verborgen bergmeren, diepe ravijnen en spitse kalksteentoppen op je wachten. Een prachtige plek voor een avontuurlijke wandelvakantie in Duitsland is het Nationaal Park Berchtesgaden, gelegen in de Berchtesgadener Alpen tegen de grens met Oostenrijk. In het hart van het park bewonder je het beroemde Watzmann bergmassief en de schilderachtige Königssee. Van prachtige wandelingen van een paar uur tot meerdaagse huttentochten die veelal vertrekken vanuit Schönau: het park telt tal van wandelpaden die je door ruige rivierkloven, ongerepte oerbossen en imposante bergmassieven leiden. Grote kans dat je oog in oog komt te staan met een alpenmarmot of gems: wie geluk heeft spot zelfs een alpensteenbok. Naast wandelroutes kent het gebied ook tal van klettersteigpaden: met staalkabels uitgezette parcoursen langs rotswanden, waarbij je jezelf zekert aan de kabel. In het stadje Berchtesgaden liggen een aantal klettersteigscholen, waar je alles leert over deze avontuurlijke sport. Ook voor beginners zijn er genoeg routes uitgestippeld.

De Duitse Alpen

Het Watzmann gebergte op de achtergrond

Königssee, Alpen

3. De beroemde Bastei in Saksisch Zwitserland

Treed in de voetsporen van de schilder Caspar David Friedrich - die het gebied in de achttiende en negentiende eeuw als decor voor zijn beroemde schilderijen koos - en laat je betoveren door de sprookjesachtige omgeving. In Saksisch Zwitserland vind je tafelbergen, unieke zandrotsen, diepe ravijnen, oude burchten en fotogenieke dorpjes, waaronder Wehlen en Rathen. Honderden kilometers aan bewegwijzerde wandelpaden leiden je langs al dit moois. De bekendste route is de 115 kilometer lange en uitdagende Malerweg – ook wel het kunstschilderspad genoemd – dat het spoor volgt van verschillende schilders van Dresden tot Herrnskretschen in Tsjechië. Onderweg kom je langs bijzondere plekken in het gebied, waaronder de beroemde Bastei: een imposante rotsformatie met een hoogte van driehonderd meter.

Deze indrukwekkende brug bevindt zich in het dorpje Rathen

4. Het oudste nationaal park van Duitsland: het Beierse Woud

Van boven Regensburg tot aan Passau ligt het prachtige Beierse Woud. De bergen Lusen, Rachel, Falkenstein en Grosser Arber (met een hoogte van 1456 meter) torenen boven de uitgestrekte bossen van het oudste nationaal park in Duitsland uit. Met honderden kilometers aan wandelpaden, waaronder geprepareerde winterwandelroutes, is het gebied het hele jaar door de ideale plek voor een wandelvakantie. De routes leiden je langs kabbelende beekjes, door dichte bossen en over groene weides. Door het Beierse Woud – en nog vijf andere natuurparken - loopt de langeafstandsroute Goldsteig. De tocht loopt grotendeels evenwijdig aan de Tsjechische grens: eeuwenoude handels- en smokkelpaden voeren je door het prachtige gebied vol historie. De route is opgedeeld in 23 etappes met een lengte van tien tot 25 kilometer.

Het oudste nationaal park van Duitsland: het Beierse Woud

Passau, grenzend aan het Beierse Woud

5. Wandelen en wijnen in de Moezelstreek

Op zo´n vier uur rijden van Utrecht bezoek je een bekende wijnregio in Duitsland: de Moezelstreek. Tevens is dit een ideale plek voor een prachtige wandelvakantie dicht bij huis. Wandelpaden lopen dwars door de wijngaarden heen, die veelal op steile hellingen zijn gebouwd. Tussen de wijnranken door word je getrakteerd op prachtige uitzichten over de heuvelachtige omgeving en de rivier de Moezel die kalm door het landschap heen kronkelt. Langs de routes liggen tal van prachtige wijngaarden, waar je even kunt uitrusten met een heerlijk glaasje riesling. Een bekende langeafstandsroute is de Moselsteig, die loopt van Perl tot Koblenz en is onderverdeeld in 24 etappes. De tocht voert je door bossen en wijngaarden, over bergen en langs historische dorpjes met vakwerkhuizen. Verder starten er mooie wandelingen vanuit onder andere Cochem, Traben-Trarbach en Bernkastel-Kues: stuk voor stuk charmante stadjes die absoluut een bezoekje waard zijn.

Moezellandschap, Duitsland

Meer Duitsland?

Ballon!