Nationaal Park Berchtesgaden, Beieren

Nationaal Park Berchtesgaden Beieren Verscholen in de Beierse Alpen ligt Nationaal Park Berchtesgaden. In dit Nationale Park vind je onder andere de ruim 2700 meter hoge Watzmann en de heldere Königssee. Hier wacht de prachtige veelzijdige natuur en de frisse gezonde berglucht op je. In de ongerepte natuur van dit Nationale Park kan je naar hartenlust wandelen en mountainbiken. Kijk goed om je heen, misschien spot je wel een fluitende Alpenmarmot.

Bezienswaardigheden en activiteiten

De Königssee

De Königssee is de belangrijkste trekpleister in Nationaal Park Berchtesgaden. Dit heldere, blauwe bergmeer is zo'n zes kilometer lang en ligt tussen de hoge pieken van de Beierse Alpen. Stap aan boord van een van de rondvaartboten. Hier hoor je alles over de geschiedenis van het park en bezoek je de Sint Bartelomeuskapel. Deze bedevaartkerk staat hier op een schiereiland en geeft een mooie aanblik zo tussen het water en de bergen. Aan de overzijde van het meer kan je uitstappen bij Salet. Vanaf hier is het een klein half uur wandelen naar de Obersee.

Königssee Nationaal Park Berchtesgaden

De Obersee

De Obersee is een klein bergmeer op een half uur wandelen van de Königssee. Er ligt een boothuis op het water, een geliefd fotografie-object, met het groenblauwe meer op de achtergrond. Vanaf de Obersee zie je de 480 meter hoge Röthbachwasserfall al liggen, je kan er ook in een half uurtje heen lopen. Aan de zuidzijde van de Obersee ligt de boerderij Fischunkelalm. Deze berghut is niet alleen als boerderij in gebruik, je kan er ook wat te drinken krijgen, een leuke stop tijdens deze wandeling.

Obersee Nationaal Park Berchtesgaden

De Hintersee

De Hintersee ligt vlak bij het stadje Ramsa. Het is een klein bergmeer, maar zeker een bezoek waard. Vaar met een bootje over het meer, misschien wel de beste manier om het meer te ontdekken. Het heldere, maar koude water is echt prachtig. Het Toverbos (Zauberwald) is een goede plek om de benen te strekken met mooie uitzichten over het water. Je kan het hele meer rond lopen, het pad loopt deels langs het meer en deels door het bos. Wil je lekker wat kilometers maken? De Hintersee is ook het uitgangspunt voor langere wandelingen, bijvoorbeeld door het Klausbachtal naar de Ragert Alm.

Hintersee Nationaal Park Berchtesgaden

Wimbachsklamm en Almbachklamm

Tussen de Königssee en de Hintersee loopt nog een dal, uitgesleten door het riviertje de Wimbach. Trek je wandelschoenen maar aan, het is een prachtige wandeling. Het eerste deel gaat door een smalle kloof, waar je over houten bruggetjes boven het water loopt. Loop je verder dan wordt het dal breder en kan je naar het Wimbachschloss lopen, een restaurantje midden in het bos. De Almbachkloof ligt net buiten het Nationale Park ten noorden van Berchtesgaden. Het is het grote broertje van de Wimbachklamm en zeker een mooie en uitdagende wandeling.

Wimbachklamm Nationaal Park Berchtesgaden

De Watzmann

De hoogste top van Nationaal Park Berchtesgaden is het Watzmannmassief. De Großer Watzmann is met zijn 2713 meter hoogte een van de hoogste bergen in Duitsland. De Watzmannfrau en Watzmannkinder omringen deze majestueuze spits. Je kan deze uiteraard ook beklimmen, maar het is zware tocht naar de top. Makkelijker is het uitzicht op de Watzmann, mits het helder weer is. Je ziet hem al van verre liggen, zoals vanaf de Königssee en Berchtesgaden.

Watzmann Nationaal Park Berchtesgaden

Jenner

De bergtop Jenner bij Schönau am Königssee is een stuk eenvoudiger te bereiken. Hier gaat een kabelbaan omhoog, de Jennerbahn. Vanaf het middenstation beginnen talloze wandelingen, zo ook naar diverse uitzichtpunten boven de Königssee. Onderweg kom je meerdere berghutten tegen, bij velen kan je even lekker zitten om wat te drinken. Ga je met de kabelbaan verder naar de Jenneralm, dan is het nog 400 meter lopen naar een prachtig hoog uitzichtpunt, met het groenblauwe water in de diepte.

Jenner Nationaal Park Berchtesgaden

Ramsau bei Berchtesgaden

Ramsau is het uitgangspunt voor de Hintersee, maar sla dit pittoreske bergdorpje niet over bij je bezoek. Het is een uitgestrekt dorp langs het riviertje de Ramsauer Ache, midden tussen de groene Alpenweides. De markante Sint-Sebastiaankerk zie je al van verre liggen op de oever. Talloze wandelingen starten hier en er zijn gezellige cafés, restaurants en hotels te vinden. De wandeling door de Wimbachklamm begint in het naastgelegen dorpje Bartler.

Ramsau Nationaal Park Berchtesgaden

Berchtesgaden

Net ten noorden van het Nationale Park ligt de stad Berchtesgaden. Het Haus der Berge is het Nationaal Park centrum en je vindt hier veel informatie over het park en de natuur. Het is een bijzondere interactieve tentoonstelling, waar je kan horen en voelen. Het historische marktplein wordt omringd door middeleeuwse huizen en samen met Slot Berchtesgaden is het een echte must-see. Net buiten de stad ligt de Obersalzberg, een bergtop met een grillig tintje. Hier liet Hitler een nederzetting voor belangrijke volgelingen bouwen. Je kan met de bus naar het Kehlsteinhaus rijden en hier een bezoek brengen. De zoutmijn is een andere interessante bezienswaardigheid. Met een treintje ga je de berg in en begint je spannende tocht door deze wereld van zout.

Berchtesgaden bij Nationaal Park Berchtesgaden
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!