York, Engeland

York York is een middeleeuwse vestingstad aan de rivier de Ouse. Ontdek de eeuwenoude geschiedenis in de smalle straatjes, bij de kilometerslange stadsmuur en in de wereldberoemde kathedraal van York. Je wordt meegenomen naar de tijd van ridders en prinsessen. In York vind je genoeg musea, restaurants en traditionele pubs om het lokale leven letterlijk te proeven. Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de sfeervolle markt bij Shambles Street en eet een stuk chocolade uit York of drink een lokaal biertje. Een cruise over de rivier de Ouse is een verademing als je de drukte even wilt ontvluchten. Vanaf de boot ervaar je de stad op een hele andere manier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De kathedraal van York

De kathedraal van York is een van de grootste middeleeuwse kathedralen van Noord-Europa en de belangrijkste bezienswaardigheid van York. In het midden van de kathedraal staat een enorme toren. Beklim de 275 treden en geniet van het prachtige uitzicht over de stad en de omgeving. Deze kathedraal heeft ook nog wat bijzonders, je kunt hier namelijk tweeduizend jaar terug in de tijd gaan in de interactieve ondergrondse kamers. Je stapt in de voetsporen van de Romeinse soldaten en hoort verhalen die nog nooit zijn onthuld.

Kathedraal van York

Dean’s Park

Na een uitgebreid bezoek aan de kathedraal van York kun je rondwandelen in het naastgelegen Dean’s Park. Hier vind je een prachtige tuin met eeuwenoude overblijfselen, waaronder die van een paleis. Locals en toeristen bezoeken het park voor een rustmomentje of een zondagse picknick.

Dean's Park York

De stadsmuren van York

Een groot deel van de Romeinse vestingsmuren van York zijn nog intact. Deze stadsmuren worden onderbroken door eeuwenoude torens en het leuke is dat je over de muren kunt lopen. Een rondwandeling is 3,4 kilometer lang en je doet er ongeveer twee uur over. En, je hoeft er niets voor te betalen!

Stadsmuren van York

Nationaal spoorwegmuseum

Het nationale spoorwegmuseum is het grootste spoorwegmuseum ter wereld met meer dan honderd locomotieven. Je vindt hier onder andere de Mallard, George’s Stephenson’s Rocket en de Flying Scotsman. Het museum ligt ongeveer vierhonderd meter ten westen van het treinstation. Vanaf het treinstation gaat ongeveer iedere dertig minuten een trein naar het museum toe.

Breng een bezoek aan het grootste spoorwegmuseum ter wereld

The Shambles

Als je door deze straat loopt, dan loop je al het ware door een Harry Potter boek. Het is een gezellige straat, met oude huizen en een leuke (dagelijkse) markt.

The Shambles, York

Het Yorvik Viking centrum

Hier vind je een interactieve multimedia expositie waarbij de Vikingen weer tot leven komen. Eind jaren zeventig is op deze plek een Viking nederzetting opgegraven. Via een treintje word je door de tijd van de Vikingen gereden. Bij het ‘eindstation’ is een museum waar je stukken vindt uit het British Museum.

York

Omgeving

De Yorkshire Dales

De Yorkshire Dales is een van het meest uitgestrekte landschappen van Engeland. Groene glooiende heuvels, krachtige watervallen, dramatische valleien en grazende schapen. Verder vind je hier de ruïnes van het Bolton kasteel, de gevangenis van Mary Queen of Scots en de Jervaulx abdij. Vooral tegen zonsondergang kun je hier de meest fantastische foto’s maken. Vergeet niet om onderweg te stoppen om wat Yorkshire pudding en Wensleydale kaas te proeven.

Yorkshire Dales

North York Moors National Park

Deze omgeving is mooi groen met prachtige heide. In dit nationale park vind je historische plaatsen met kerken, muurschilderingen en Harry Potter-achtige taferelen. Het park ligt langs de kust met de oude havenstad Whitby, zeker de moeite waard om te bezoeken. Vanuit de haven van Whitby vertrok kapitein James Cook ooit om Australië te gaan ontdekken. Verder kun je hier heerlijk lunchen met verse 'fish & chips' en langs winkeltjes waar nog op de traditionele manier sieraden worden gemaakt slenteren.

North York Moors

Vervoer

Te voet

Je kunt in het centrum van York gemakkelijk de bezienswaardigheden te voet bekijken.

Openbaar vervoer

Als je geen zin hebt om alles te lopen, dan is de bus ook een prima alternatief. Mocht je wat van de omgeving willen bekijken, dan kun je met de (stoom)trein.

Per fiets

Door de stad lopen talloze fietspaden. Dit maakt het een prima en veilige stad om lekker op de fiets te stappen.

Ballon!