Peak District National Park, Engeland

Peak District National Park, Engeland Ingeklemd tussen Manchester en Sheffield ligt een van de mooiste natuurgebieden én het eerste nationale park van Engeland. Het zijn vooral de kleuren die opvallen in het wonderschone landschap van Peak District National Park. Van grijze rotsen en groene heuvels tot paarse heidevelden. De valleien, watervallen, grotten en steile rotswanden maken het Peak District National Park tot een populair gebied voor natuurliefhebbers, klimmers en wandelaars. Tel daarbij bezienswaardigheden als schattige Engelse dorpjes en historische landhuizen en je weet waarom toeristen hier zo graag komen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Dark Peak

De noordelijke helft van Peak District National Park heet Dark Peak. Door de hogere ligging is het er ruiger en rotsachtiger dan in het zuiden. Heidevelden (moors) en bossen domineren het landschap. Hier vind je een aantal meren oftewel reservoirs, zoals Ladybower Reservoir en Upper Reservoir. Bij de laatste tref je ook een informatiecentrum aan.

Dark Peak, Peak District National Park Engeland

Dove Stone

Helemaal in het noorden van Peak District National Park ligt Dove Stone Nature Reserve. Dit natuurgebied is de perfecte plek voor wandelliefhebbers. Een wandeling van vier kilometer neemt je mee rond het Dove Stone Reservoir. Onderweg kom je langs een picknickplek, dus neem eten mee! Je kunt je wandeling verlengen en doorlopen naar de Yeoman Hey Rerservoir en Greenfield Reservoir. Een steile klim van 2,5 km (one way) brengt je naar Chew Reservoir waar je wordt beloond met een prachtig uitzicht. Alle wandelroutes starten bij de parkeerplaats van Dove Stone Reservoir.

Dark Peak, Peak District National Park Engeland

Edale en bezoekerscentrum

Start je ontdekkingstocht in het noorden van Peak District met een bezoek aan Moorland Centre, het informatiecentrum van Edale. Rond het dorpje liggen veel wandelpaden zodat je het heuvelachtige landschap van Dark Peak te voet kunt verkennen. Edale Kinder Scout Jacob's Ladder is een pittige klim van ruim dertien kilometer (round trip). Een makkelijkere route is de vier kilometer lange wandeling naar Mam Tor (round trip). Startpunt voor beide routes is de openbare parkeerplaats van Edale. Daarnaast is Edale het beginpunt van 463 km lange afstandswandeling Pennine Way. Deze voert over de heuvels van The Pennines, door Yorkshire Dales en Northumerbland NP naar Kirk Yetholm in Schotland.

Edale en bezoekerscentrum, Peak District National Park Engeland

Castleton

Ook het schattige dorpje Castleton, op ongeveer zeven kilometer van Edale, wordt omringd door heuvels. Vlakbij ligt Mam Tor en het oude Peveril Castle dat dateert uit 1086. Wandel door de oude straatjes of loop binnen bij een van de winkeltjes. Rond kerst zijn de straatjes van Castleton prachtig verlicht en gedecoreerd met kerstversiering. Castleton heeft een eigen informatiecentrum. Laat je hier informeren over de talrijke wandelroutes in de omgeving..

Castleton, Peak District National Park Engeland

Hope Valley

Hope Valley markeert de scheiding tussen het ruigere Dark Peak in het noorden en het glooiende en vriendelijke karakter van White Peak in het zuiden. Het loont de moeite om over de Winnats Pass te rijden: een adembenemende heuvelpass door de kalksteenkloof van Hope Valley.

Hope Valley, Peak District National Park Engeland

White Peak

White Peak is het zuidelijke deel van Peak District National Park dat heuvelachtiger en groener is dan het noordelijke Dark Peak. Het strekt zich uit van Ilam in het zuiden tot Hope Valley in het noorden. Dankzij het kalksteen vind je in dit gebied veel grotten, zoals Thor’s Cave in het zuiden.

White Peak, Peak District National Park Engeland

Buxton

Dit is een van de meest stijlvolle plaatsen in de regio. Vanwege de thermale bronnen is het een populair kuuroord. Hier wordt ook Buxton mineraalwater gebotteld. Bekijk prachtige gebouwen als het Devonshire Dome en het Buxton Opera House, bezoek de botanische tuinen van Pavilion Garden of het grottencomplex Poole’s Cavern. In Buxton Museum & Art Gallery maak je kennis met de archeologie, kunst en geschiedenis van het Peak District. Buxton telt bovendien twee golfbanen.

Buxton, Peak District National Park Engeland

Chatsworth House

Iets buiten het plaatsje Bakewell ligt Chatsworth House. Dit zeventiende-eeuwse landhuis met tuinen is een van de mooiste 'stately homes' van Engeland. Het historische huis is de thuisbasis van de hertog en hertogin van Devonshire. Al zestien generaties is het in handen van de familie Cavendish. Bekijk de rijk gedecoreerde kamers van het huis of wandel door de beroemde tuin vol sculpturen en een Victoriaanse rotstuin. Haddon Hall is een ander landhuis dat een bezoek waard is.

Chatsworth House, Peak District National Park Engeland
Ballon!