De 10 mooiste nationale parken van Europa

door Emma Burgers vr 25 mrt. 2022 15:00

Trek de veters van je wandelschoenen extra stevig aan want in deze blog bespreken we 10 van onze favoriete parken in Europa. Een selectie maken zorgde voor acute keuzestress, want met zoveel mooie rondreizen in Europa kunnen we per land al bijna niet kiezen. Van felblauwe meren in Kroatië tot de misty mountains in Engeland, van duizelingwekkende rotsformaties in Italië tot diepe kloven in Spanje: hier lees je over (een paar van) onze favoriete nationale parken in Europa!

1. Nationaal Park Plitvicemeren in Kroatië

Alsof je je in een sprookje begeeft, zo omschrijven veel reizigers een bezoek aan het magische Nationaal Park Plitvicemeren. Hoe kan het ook anders, zodra je een voet op het houten vlonderpad hier zet, word je omringd door maar liefst negentig klaterende watervallen en talloze azuurblauwe meren. Er lopen diverse wandelpaden door het park, maar je kan er ook voor kiezen om je te verplaatsen met een boottochtje of per treintje. Let op: omdat het park wel erg veel bezoekers trok, hebben ze wel een reserveringssysteem in het leven geroepen.

Nationaal Park Plitvicemeren, Lika-Senj

2. Nationaal Park Jotunheimen in Noorwegen

Welkom in het ‘Huis van de reuzen’, namelijk Nationaal Park Jotunheimen in hartje Noorwegen. Het thuis van de twee hoogste bergen van het land én natuurlijk talloze wandelroutes vol adembenemende uitzichten. En dan hebben we de watervallen, schitterende gekleurde meren en ijzige gletsjers nog niet eens genoemd. Een bijzondere tocht hier is die naar top van de Galdhøppigen, mét gletsjeroversteek. De (verplichte) gids begeleidt je over het fonkelende ijs, waarna jullie de weg naar de top vervolgen over de steile berghelling. Gegarandeerd een tocht die je niet meer vergeet.

Nationaal Park Jotunheimen, Noorwegen

3. Peak District National Park in Engeland

De geur van groene valleien en verse scones komt je al tegemoet: we reizen af naar Engeland voor het magische landschap van Peak District National Park. Hier begeef je je tussen steile rotsen, glooiende heuvels en paars gekleurde heides. Buiten de stukken natuur wordt het park ook nog omringd door de typische, schattige Engelse dorpjes en landhuizen. Bezoek bijvoorbeeld bij minder weer, het wil nog wel eens voorkomen aan de overkant, het prachtige zeventiende-eeuwse landhuis Chatsworth House.

4. Nationaal Park Abruzzo in Italië

Het is moeilijk kiezen in het prachtige Italië, want hoewel we de duizelingwekkende Dolomieten ook op één wilden zetten: is dit eigenlijk geen nationaal park (maar in het gebied liggen meerdere nationale parken). En dan hebben nog het bijzondere nationale park dat het thuis is van ‘s werelds meest gefotografeerde dorpjes: Nationaal Park Cinque Terre. Maar omdat wij toch op zoek waren naar een groener park met minder dorpjes en méér voor de natuurliefhebbers hebben we besloten om het mooie Nationaal Park Abruzzo tot favoriet te benoemen. Wat dit park zo bijzonder maakt, naast bergketens, rivieren en beekjes, is jouw kans om oog in oog te staan met wel heel bijzonder wildlife. Abruzzo is namelijk ook het leefgebied van de Marsicaanse bruine beer, de Apennijnse wolf en steenarenden.

Nationaal Park Abruzzo, Abruzzen

5. Nationaal Park Abisko in Zweden

Pak je pen en papier er maar bij want de lijst van highlights in Nationaal Park Abisko is eindeloos. Eén van de redenen dat dit park in Zweden bovenaan reizigers hun bucketlist prijkt is omdat hier het sprookjesachtige Noorderlicht zich vaak laat zien. Bezoek hiervoor het Aurora Sky Station. Met een stoeltjeslift ga je de berg Nuolja op terwijl je onderweg al geniet van de fonkelende sterrenhemel. Andere highlights zijn de Abiskokloof, de beroemde wandelroute ‘Het Koningspad’ en het glasheldere Trollsjön-meer.

Nationaal Park Abisko, Zweeds Lapland Nationaal Park Abisko, Zweeds Lapland

6. Nationaal Park Triglav in Slovenië

Op naar Slovenië waar Nationaal Park Triglav op je wacht! Het park is het thuis van onder andere prachtige meer van Bohinj, dat ingeklemd tusseh groene bossen en bergen ligt. Maak een mooie wandeling langs de oever of neem de gondel naar het bergstation op 1500 meter hoogte. In de omgeving van het park vind je ook nog talloze hoogtepunten, zoals het meer van Bled of het schattige plaatsje Kranjska Gora. Je bent ook niet ver van de magische Vintgarkloof, waar je via de dichtbegroeide kloofwand naar de Šum waterval wandelt.

Nationaal Park Triglav, Slovenië

7. Nationaal Park Saksische Schweiz in Duitsland

De meeste fervente wandelaars zullen al eens naar onze buren zijn vertrokken voor prachtige parken als de Nationaal Park Harz en het Zwarte Woud. Maar een wat onbekender en kleiner park dat zeer de moeite waard is, ligt tegen de Tsjechische grens aan: Nationaal Park Saksische Schweiz. Het Tsjechische gedeelte wordt wel ‘Boheems Zwitserland’ genoemd. Naast de donkergroene bossen, eeuwenoude kastelen en burchten is het park ook het thuis van de Bastei, met uitzichten waarvan je gegarandeerd een paar keer met je ogen moet wrijven.

Nationaal Park Sächsische Schweiz, Saksen Nationaal Park Sächsische Schweiz, Saksen

8. Nationaal Park Cairngorms in Schotland

Bezoek met ons de dichte bossen, meren, bergen en valleien van het Schotse Nationaal Park Cairngorms. Het is de perfecte stop tijdens een camperreis door Schotland omdat het afwisselende gebied activiteiten for days biedt, van mooie wandelingen tot bergbeklimmen. Maar niet alleen vanwege de natuur trekt het grootste nationale park van het Verenigd Koninkrijk al jaren veel bezoekers, je vindt hier ook talloze legendarische kastelen en ruïnes. Bezoek bijvoorbeeld het indrukwekkende zeventiende-eeuwse kasteel Breamar waar je in de 12 nog ingerichte vertrekken even terug in de tijd reist. En voor de liefhebbers: ja, je kan hier op bezoek bij meerdere whisky-distilleerderijen op hele mooie plekjes!

Cairngorms National Park, Schotland

9. Nationaal Park Ordesa in Spanje

In de Spaanse Pyreneeën, tegen de Franse grens, ligt het zeldzaam mooie Ordesa y Monte Perdido Nationaal Park. Verken vanuit het dorpje Torla het westelijke gedeelte van het park, dat bekend staat als de ‘Grand Canyon’, vanwege de prachtige Ordesa-kloof. Een waanzinnig landschap wacht hier op je en bij ieder uitzichtpunt wordt je verrast door de wisselende diepe kloven en hoge bergtoppen.

Nationaal Park Ordesa y Monte Perdido, Spanje

10. Nationaal Park Hohe Tauern in Oostenrijk

We sluiten deze top 10 nationale parken in Europa af met het thuis van de Oostenrijkse ‘Murmeltieren’, namelijk Nationaal Park Hohe Tauern. Naast de brutale bergmarmot is dit ook het leefgebied van de steenarend, lammergieren, gemzen en dan laten we nog een kleine 20.000 diersoorten onbenoemd. Tel daar spectaculaire bezienswaardigheden als de Grossglockner Hochalpenstrasse of de Krimml watervallen bij op en je snapt waarom dit park een waardige afsluiter is voor onze lijst met favorieten.

Nationaal Park Hohe Tauern, Salzburgerland

Op pad in één van deze nationale parken?

  • Onze reisroutes brengen je naar de mooiste plekjes van Europa. Selecteer in het menu een land dat je graag wilt bezoeken en dan verschijnen er vanzelf voorbeeldroutes langs de highlights in onze favoriete gebieden.
  • Of wil je zelf je ideale route bouwen op je droombestemming? Bekijk dan zeker onze handige routeplanner en stel makkelijk jouw eigen reis samen.
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!