Nationaal Park Abruzzo, Abruzzen

Nationaal Park Abruzzo Het Nationaal Park Abruzzo werd in 1923 opgericht om de natuur te beschermen en bepaalde wilde dieren te redden van uitsterven. Het is daarmee het oudste nationale park van Italië. Het ligt in het hart van de centrale Apennijnen tussen Abruzzi, Lazio en Molise en heeft een oppervlakte van zo'n 50.000 hectare. Bergketens, kalksteen, rivieren en beekjes bepalen de natuur van het park. Diersoorten als de Marsicaanse bruine beer, de Apennijnse wolf, steenarenden, herten, otters en gemzen noemen het gebied hun thuis en leven er beschermd in alle vrijheid. Er zijn prachtige kloven zoals de Foce di Barrea en hoge bergen zoals de 2249 meter hoge Petroso. Naast schitterende natuur zijn er ook veel leuke dorpen en steden te vinden.

Bezienswaardigheden en activiteiten

Bezoekerscentra en musea

Het grootste informatiecentrum van het nationale park vind je in het plaatsje Pescasseroli. Kleinere centra vind je in Villetta Barrea, Civitella Alfedena en Opi. In de centra kom je meer te weten over het park, wandel- en mountainbikeroutes en lokale bezienswaardigheden. Vooral in het Villetta Barrea dal kun je prachtig wandelen. Er worden vanaf Pescasseroli geregeld excursies georganiseerd en je kunt er een lokale gids regelen die met jou op pad gaat en je alles kan vertellen over de flora en fauna en veel weet van het leefgebied van de beren en wolven.

Abruzzo

Oude beukenbossen

Een deel van het nationale park bestaat uit oude beukenbossen die op de bergflanken groeien. Het bos is een van de vijf beukenbossen die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Enkele bomen zijn al ruim 500 jaar oud. Vooral in het najaar is het een prachtig gezicht, als de beuken hun herfstkleuren tonen.

Abruzzo

Bruine beren

Het bijzondere aan Nationaal Park Abruzzo is dat hier nog volop bruine beren voorkomen. De aantallen zijn niet helemaal duidelijk, want de tellingen variëren tussen de 45 en 100 beren. Deze Marsicaanse bruine beer is moeilijk te spotten, maar er zijn speciale berenexcursies te boeken waarbij je 's avonds op pad gaat met een gids. De tocht is onder andere te boeken vanaf het plaatsje Pescasseroli. Wil je meer weten dan kun je in San Sebastiano dei Marsi het Marsicaanse bruine beren museum bezoeken.

bruine beren Abruzzo

Pescasseroli

Een reis door het park begin je in Pescasseroli, de geboorteplaats van filosoof Benedetto Croce. Het stadje heeft veel interessante plekken om te verkennen, waaronder het Museo Naturalistico, het dierenpark, de botanische tuinen en de twaalfde-eeuwse abdij van Santi Pietro e Paolo. Bezoek vooral het informatiecentrum van het nationale park Abruzzo, om meer te weten te komen over dit mooie natuurgebied. Door de moderne skifaciliteiten is Pescasseroli ook in de winter het bezoeken waard voor wintersportliefhebbers.

Pescasseroli

Civitella Alfedena

Het historische dorpje heeft een mooi uitzicht over het Barreameer en ligt vlakbij het leefgebied van de Apennijnse wolf en lynx. Civitella Alfedena wordt gekenmerkt door typische grijze huizen. Het hoogste deel van het dorp heeft nog een oude verdedigingstoren, welke onderdeel was van een veertiende eeuws fort. Bezoek het Museo del Lupo Appenninico waar je meer te weten komt over de Appennijnse wolf. Naast de biologie en geschiedenis van het dit bijzondere dier wordt er ook meer verteld over de cultuur en de legendes. Ook kun je prachtig wandelen in de omgeving van dit plaatsje.

Civitella Alfedena

Barreameer

Het kunstmatige Barreameer ligt dicht bij het schilderachtige badplaatsje Barrea achter het Meta-gebergte. Het is het grootste wateroppervlak in het nationaal park en is ontstaan door het aanleggen van een stuwmeer in de Sangro-rivier. Rondom het meer leven zeldzame vogelsoorten als de grijze kwikstaart. Het dorpje Barrea kijkt uit over het meer en ligt op een uitloper van de bergen en wordt omringt door enkele van de mooiste bergen van het park.

Barreameer

Villetta Barrea

Villetta Barrea ligt niet ver van het Barreameer. Het ligt aan de Sangro-rivier in het Monti Marsicani gebergte in een bosrijke omgeving. Het plaatsje werd gebouwd rondom een klein kasteel uit de veertiende eeuw. Vlakbij het dorpje ligt skigebied Paso Godi.

Villetta Barrea

Alfedena

In het charmante en pittoreske Alfedena zijn de middeleeuwse muren van het kasteel van Cellammare en de achthoekige Normandische toren uit de tiende eeuw te bewonderen. Het uitzicht op het Montagna Spaccata-meer is ook prachtig.

Alfedena

Villavallelonga

Villavallelonga is een prima uitvalsbasis om het nationale park te voet te verkennen. Ook zijn er mooie fietstochten te maken rondom het meer, het Lago di Posta Fibreno. Het Museo dell’Orso is een interessante bezienswaardigheid. Hier kom je meer te weten over het leven, de gewoonten en het faunagebied van de beer. Ook zijn er verschillende beren en herten te zien. Er zijn planten en dieren, een moestuin en een botanische tuin met de meest voorkomende en karakteristieke planten die in het park voorkomen.

Bezoek het Museo dell’Orso in Villavallelonga

Fondillo-vallei

Vanuit Villavallelonga volg je de hoofdweg, om de Fondillo-vallei en het oude middeleeuwse dorp Opi te bereiken. Gelegen op een rotsachtige uitloper en gedomineerd door de toppen van de berg Marsicano en de berg Petroso, heeft Opi een overvloed aan archeologische vondsten. Het staat het ook bekend om het Museo del Camoscio d’Abruzzo, het museum over de gemzen die in het nationale park leven.

Marsicano

Vervoer

Enkel de hoofdwegen van en naar het park en tussen de steden zijn goed toegankelijk voor auto’s. De meeste excursies zijn opgezet om te wandelen. Sommigen ervan zijn ook toegankelijk per fiets, paard, muilezel of ’s winters om te langlaufen. Er zijn routes van verschillende niveaus die beginnen in de pittoreske stadjes en je leiden naar spectaculaire landschappen als de Pista dell’orso (het berenpad), il percorso sulle tracce degli animali misteriosi (het pad van de mysterieuze dieren), een pad gewijd aan de wereld van insecten en een pad door het gemzenkoninkrijk.

Ballon!