Lanciano, Abruzzen

Lanciano, Italië Lanciano is een sfeervol middeleeuws stadje in de provincie Chieti in de Abruzzen. Lanciano is op vier heuvels gebouwd en heeft de prachtige besneeuwde bergtoppen van het Majella bergmassief op de achtergrond. Het is nog niet ontdekt door het grote publiek, dus laat je verrassen door de vele bezienswaardigheden die Lanciano te bieden heeft. De stad heeft een rijke geschiedenis en het historische centrum ademt een middeleeuwse sfeer. Wandel door de kronkelige straten en bezichtig de bijzondere kathedralen en oude bouwwerken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum

Het historisch centrum van Lanciano is op een heuvel gebouwd waardoor de straten allemaal op een andere hoogte liggen en de vormen van de heuvel hebben aangenomen. Loop door de kronkelachtige straten en ga op zoek naar de interessante bezienswaardigheden die Lanciano rijk is. Om vrijwel iedere hoek staat een kerk, proef je de middeleeuwse sfeer of word je verrast door verborgen pareltjes. Zo zijn de kathedraal van Madonna del Ponte en de Diocleziano brug absolute hoogtepunten in het centrum en ligt de zestiende eeuwse fontein van Borgo verstopt in een woonwijk. Gedeeltes van de oude stadsmuur en de middeleeuwse Montanara torens zijn ook nog te bezichtigen.

Historisch centrum Lanciano

Kathedraal Madonna del Ponte

Midden op het centrale plein St. Plebiscito staat de kathedraal Madonna del Ponte. De kathedraal is gewijd aan de heilige Madonna en dankt haar naam ook aan de plek waar het is gebouwd, namelijk bovenop een Romeinse brug. Van de voorkant is het niet zichtbaar, maar als je eromheen loopt is deze merkwaardige constructie goed te zien. De kathedraal is binnenin rijkelijk versierd met marmer, prachtige plafondschilderingen en standbeelden. De Torre Civica, de klokkentoren naast de kathedraal, is recentelijk opgeknapt en het oude kanon is weer bovenop de toren geplaatst. Oorspronkelijk werd iedere middag een kanonschot afgevuurd om de middag in te luiden en tegenwoordig wordt het geluid nagebootst zonder daadwerkelijk het kanon af te vuren.

Kathedraal Lanciano

Diocleziano brug

Deze opmerkelijke brug vormt de basis van de kathedraal Madonna del Ponte. De Romeinse brug is in de dertiende eeuw gebouwd en vernoemd naar keizer Diocletianus. Wandel van de kathedraal over de brug, bekijk de drie hoge bogen vanaf de overkant of verken de ondergrondse doorgang onder de brug die onder het St. Plebiscito plein loopt.

Ponte di Diocleziano, Lanciano
Ballon!