Nationaal Park Abisko, Zweeds Lapland

Nationaal Park Abisko, Zweden Het Nationaal Park Abisko is in 1909 opgericht en is sindsdien een geliefde plek onder toeristen. Het park heeft een gevarieerd landschap: van beboste valleien en een overvloed aan bloemen op de berg Nuolja tot aan de wildstromende Abiskojåkka rivier. Hier loop je ook de bekende wandelroute Kungsleden. Bewonder in de zomer de middernachtzon en in de winter het noorderlicht. Het Aurora Sky Station staat zelfs bekend als 's werelds beste plek om het noorderlicht te spotten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Aurora Sky Station

Ga naar 's werelds beste plek om het noorderlicht te ervaren! Met een stoeltjeslift klim je naar een hoogte van 900 meter terwijl je onderweg naar de sterren kijkt. Twintig minuten later sta je boven op de berg Nuolja. Bij de uitkijktoren in het Aurora Sky Station heb je in de winter én bij helder weer een grote kans om het dansende noorderlicht te spotten. Binnen is een tentoonstelling waar je alles te weten komt over het magische Aurora Borealis. Tussen half juni en half juli bewonder je de middernachtzon, nóg een unieke belevenis. Ook overdag is het de moeite waard om de berg op te gaan. Geniet dan van het prachtige uitzicht en ontdek de vele wandelpaden.

Aurora Sky Station Abisko

Abiskokloof

De Abiskojåkka rivier heeft voor een indrukwekkende kloof gezorgd in het nationale park. De wandeling naar de kloof duurt ongeveer een uur en is perfect voor als je een wat kortere wandeling wilt maken. Voor de kloof volg je het geel gemarkeerde pad, onderweg kom je langs een huisje, een museum en een tunnel waar een kunstenaar creatief is geweest. Uiteindelijk bereik je de rivier en de kloof. Wandel over de brug over de kloof voor tal van mooie fotomomenten.

Abiskokloof, Nationaal Park Abisko

Kungsleden

De bekendste en langste wandelroute van Zweden is ongetwijfeld de Kungsleden, oftewel het Koningspad. De route is zo'n 440 kilometer lang en bevindt zich tussen Abisko in het noorden en Hemavan in het zuiden. Heb je zin in een uitdaging en heb je een maand de tijd, dan kun je de hele Kungsleden bewandelen. Natuurlijk is het ook mogelijk om een deel van deze prachtige route te lopen. Het populairste stuk gaat van Abisko naar Nikkaluokta, van ongeveer 105 kilometer. Wandel door een prachtig landschap met meren, beekjes en uitzicht op de hoogste bergen. De route is geschikt voor veel wandelaars door het vlakke terrein, weinig hoogteverschil en kwalitatief goede wandelpaden. Onderweg kun je gebruik maken van berghutten die op de route liggen.

Kungsleden, Nationaal Park Abisko

Trollsjön

Trollsjön, ook wel Rissajaure genoemd, is een meer in de Kärkevagge vallei. Je kunt tot maar liefst 34 meter diepte kijken. Dit maakt het dan ook het helderste meer van heel Zweden! Het meer vult zich met het smeltwater van de omliggende gletsjers en is slechts drie maanden in het jaar ijsvrij. De wandeling naar Trollsjön is bijna net zo geliefd als het meer. Op de E10, ongeveer twintig kilometer na Bjorkliden, stop je bij het bordje 'Låktajokk' om de auto te parkeren. De wandeling begint door een berkenbos en gaat dan verder door de rotsformaties van Kärkevagge met weiden vol bergbloemen en smalle beekjes. Na de wandeling door de vallei, is het een korte klim naar het Trollsjön meer. Bewonder hier het heldere, blauwgroene water en geniet van het uitzicht.

Trollsjon, Nationaal Park Abisko

Bezoekerscentrum

Het Naturum Abisko Visitor Center is een goed uitgangspunt voor je ontdekkingstocht door het park. Haal hier informatieboeken, kaarten en natuurlijk souvenirs van het park. Via een tentoonstelling maak je kennis met de geologie, flora, fauna, klimaat en culturele geschiedenis van het nationale park. Bekijk ook verschillende exposities, snuffel rond in de bibliotheek of woon lezingen en diavoorstellingen bij. Voor kinderen is er een kinderhoek waar ze zich kunnen vermaken.

Naturum Abisko Visitor Centre, Nationaal Park Abisko
Ballon!