Nationaal Park Stora Sjöfallet, Zweeds Lapland

Nationaal Park Stora Sjöfallet Zweden Laponia is een van de mooiste onaangetaste natuurgebieden in het noorden van Zweden. Het is een van de laatste wildernissen van Europa en bestaat uit een verzameling van vier Nationale Parken en twee natuurreservaten. Dit zijn Stora Sjöfallet, Sarek, Muddus en Padjelanda (de Nationale Parken) en Stubbá en Sjaunja (de natuurreservaten). Stora Sjöfallet is een prachtige verzameling van oerbossen, bergtoppen (maar liefst dertien) en gletsjers (maar liefst tien).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum Naturum Laponia

Het bezoekerscentrum Naturum is de toegangspoort tot de vier nationale parken Stora Sjöfallet, Sarek, Muddus en Padjelanda. Het is een handige plek om informatie te krijgen over Laponia en de Samische manier van leven. Hier kom je te weten waarom dit gebied op de Werelderfgoedlijst staat. Volg de veranderingen van de seizoenen en krijg inzicht in waarom het rendier centraal staat in de Sami-cultuur. Naturum Laponia is prachtig gelegen aan het Láŋas-meer.

Stora sjofallet naturum laponia

Wandelen in Laponia

Laponia biedt een uitgebreid netwerk van wandelpaden die geschikt zijn voor zowel beginners als ervaren wandelaars. Een beroemde wandelroute is het Koningspad (Kungsleden), dat door het park loopt en je meeneemt langs enkele van de mooiste landschappen van Zweden. Het pad is aangegeven middels rood/oranje markeringen op keien en bomen. Deze meerdaagse wandeltocht biedt avontuurlijke mogelijkheden om bergen te beklimmen, gletsjers te verkennen en te genieten van de serene schoonheid van de wildernis. Voor een kortere wandeling is Soldalen een mooie optie, deze route begint vlakbij bezoekerscentrum Naturum. Voor degenen die op zoek zijn naar een unieke ervaring, biedt Nationaal Park Stora Sjöfallet de mogelijkheid om gletsjerwandelingen te maken. Onder begeleiding van ervaren gidsen kun je de indrukwekkende gletsjers van dichtbij bewonderen en leren over de geologie en geschiedenis.

Stora sjofallet

Noorderlicht en middernachtzon

Het dramatische landschap, de noordelijke ligging en het klimaat zorgen voor unieke natuurverschijnselen waaronder het noorderlicht en de middernachtzon. Hoe donkerder de lucht en je omgeving, hoe beter de omstandigheden zijn om het noorderlicht te spotten. Het noorderlicht wordt veroorzaakt door elektrisch geladen deeltjes van de zon die met elkaar in botsing komen wanneer ze de atmosfeer rond de aarde binnendringen. De resulterende lichtkleuren hebben vaak een groene tint en zijn laat in de avond zichtbaar. Doe mee aan een noorderlicht-safari of ga op een husky- of rendierslee om de ervaring nog specialer te maken. Je beste kans om het te spotten is van augustus tot april.

Stora sjofallet

Flora en fauna

Het park herbergt een rijke verscheidenheid aan planten en diren. Tijdens je wandelingen heb je kans om elanden, rendieren, poolvossen en talloze vogelsoorten te spotten. Het landschap is bezaaid met kleurrijke wilde bloemen en in de herfst verandert het gebladerte in een schilderachtig palet van rood, geel en oranje.

Stora sjofallet
Ballon!