Gällivare, Zweeds Lapland

Gallivare Zweden Gällivare is een klein, Arctisch stadje dat 100 kilometer boven de poolcirkel ligt. Het winterseizoen is lang en loopt grofweg van november tot mei. Door de lange winter kun je veel wintersportactiviteiten doen en heb je een grote kans op het zien van het noorderlicht. In de zomer gaat de zon bijna niet onder en bewonder je de middernachtzon. Gällivare staat met een voet op het platteland, ontdek dit in het museum en in de grote ijzerertsmijn, en staat met de andere voet in de bergen, het is namelijk onderdeel van het Werelderfgoed Laponia.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum

Het natuurgebied Laponia staat zowel vanwege de natuur als cultuur op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In Laponia liggen niet alleen de twee natuurreservaten Stubbá en Sjaunja, maar ook vier nationale parken: Muddus, Stora Sjöfallet, Padjelanta en Sarek. Dit geeft al een goed beeld van de grootte van het natuurgebied. Op de bovenste verdieping van de Gällivare Turistcenter bevindt zich een van de bezoekerscentra van Laponia. In dit bezoekerscentrum wordt een deel van Laponia uitgelicht, namelijk de twee natuurreservaten en Muddus Nationaal Park. In de tentoonstelling kom je meer te weten over de ontwikkeling van het gebied en de lokale bevolking die hier al duizenden jaren leeft.

Visitor Centre Laponia Gallivare

Dundret

Gällivare ligt aan de voet van de berg Dundret en is zowel in de zomer als in de winter erg populair. In de zomer kun je de wandelpaden op de berg verkennen of mountainbiken. Op een heldere dag zie je de top van de berg Sarek en Kebnekaise liggen. Tussen begin juni en half juli bewonder je de middernachtzon boven op de berg. Ben je hier tussen september en april, dan heb je misschien geluk om het magische noorderlicht te spotten. Verder vermaak je je bijna de helft van het jaar in de sneeuw op de berg. Er is zo'n tien kilometer aan pistes, dus ga zeker ook skiën, snowboarden of langlaufen in de winter.

Dundret Gallivare

LKAB Malmberget

Gällivare ligt in een belangrijk gebied voor ijzererts. Een van de grootste ijzerertsmijnen van Zweden is Malmberget, boven Gällivare. Voor een kijkje in deze belangrijke industrie van Zweden, kun je mee op een ondergrondse mijntour. De tour begint met een presentatie over het mijnbouwproces. Vervolgens zak je 1250 meter onder de grond, naar het laagste deel van de Malmberget mijn.

Mijntour Gallivare

Gällivare Museum

Het Gällivare Museum is een cultuurhistorisch museum. Duik in de geschiedenis van de Sámi, de kolonisten en de mijnbouw in Malmberget. In het museum bevinden zich naast permanente en tijdelijke tentoonstellingen, ook het Brandweermuseum en een archief van cultuurhistorische literatuur van de zeventiende eeuw tot nu.

Gallivare Museum Gallivare

Omgeving

Nationaal Park Muddus

Muddus is onderdeel van het Laponia Werelderfgoed. In dit park vind je oude bossen, uitgestrekte moerassen, lage bergen, diepe ravijnen en watervallen. In het park zijn vele wandelpaden zodat je grote delen van het park kunt verkennen. Je kunt ook oude trekroutes volgen, onderweg staan vijf hutten waar je kunt overnachten. Verder zijn er in het park overblijfselen te zien van nederzettingen die hier ongeveer honderd jaar geleden waren. De Muttosädno rivier voert via de beroemde Muttos waterval, het water weg van de moerassen. Verder in het oosten ligt Måskosgårsså, een canyon die eruitziet als een inkeping middenin de natuur.

Muddus Nationaal Park Zweden

Natuurreservaten Stubbá en Sjaunja

Door Stubbá loopt de E45 weg waardoor dit gebied erg goed toegankelijk is. Je vindt hier boseilanden, oerwoud, lage heuvels en dennenmoerassen. De rendieren van de Sámi komen hier vaak als tussenstop omdat er veel smakelijk hangend korstmos is. Vergeet ook je verrekijker niet om vogels te spotten. In de winter kun je de latten onderbinden en skiënd van de berg af. Een van de grootste natuurreservaten van Zweden is Sjaunja. In het oosten liggen de grootste wetlands van Zweden en in het westen hoge bergen. In mei komen massa's vogels deze kant op en verder leven hier otters, lynxen, beren en elanden. In de lente en de herfst heb je grote kans op het spotten van rendieren als de Sámi deze verplaatsen.

Natuurreservaat Zweden
Ballon!