Eiland Senja, Troms og Finnmark

Tussen de Lofoten en Tromsø ligt het op twee na grootste eiland van Noorwegen: Senja. Dit groene eiland, dat via een brug is verbonden met het vasteland, is een onbekend maar prachtig stukje Noorwegen. De bijnaam is zelfs Klein Noorwegen, omdat het alle kenmerken heeft waar dit vakantieland zo geliefd om is. Van diepe fjorden met grillige bergen tot rustige stranden, vrolijke vissersdorpjes en baaien waar het water zo blauw is dat het bijna tropisch lijkt. Rijd zeker de Nationaal Toeristische Route Senja. Deze weg leidt namelijk langs de mooiste uitkijkpunten en kleurrijke vissersdorpjes. Beklim daarna de bergtoppen Segla, Hesten en Sukkertoppen of ga met een gids vissen op zee.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Nationaal Toeristische Route Senja

Noorwegen heeft in totaal achttien Nationaal Toeristische Routes. Dit zijn delen van het wegennetwerk die als bijzonder mooi zijn aangemerkt. Het eiland Senja heeft zijn eigen Nationaal Toeristische Route. Deze loopt via snelweg 862 van Botnham naar Gryllefjord. Langs de 102 kilometer lange weg passeer je de mooie kustlijn van het eiland Senja, evenals diverse uitkijkpunten en picknickplaatsen. Je rijdt langs fjorden met water dat zo blauw is dat het bijna tropisch lijkt, rustige zandstranden en fotogenieke vissersdorpjes. Trek een halve tot hele dag uit voor deze route.

Husøy

Dit is een klein eiland in het Øyfjord, in het noorden van Senja. Er wonen slechts een paar honderd mensen, die hun brood voornamelijk met de visserij verdienen. Vroeger was het vissersdorp alleen per boot bereikbaar, maar inmiddels is het eilandje via een tunnel met Senja verbonden. Husøy zelf heeft geen echte bezienswaardigheden, maar de rit erheen en het uitzicht dat je vanaf hier hebt maken het zeker een aanrader.

Ersfjordstranda

Bij een vakantie in het noorden van Noorwegen zou je niet direct verwachten dat er een strand op de lijst met bezienswaardigheden staat. Toch kan volgens velen het strand van Ersfjord wedijveren met de spierwitte stranden van de Cariben. Het strand wordt geflankeerd door hoge bergtoppen; een prachtig gezicht. Ersfjordstranda ligt aan de Nationaal Toeristische Route van Senja. Behalve het strand is ook het openbaar toilet bezienswaardig (ja, echt waar!). Het toiletgebouw is namelijk ontworpen door een architect en valt op door zijn aparte vorm en zijn gouden buitenkant. De toiletfaciliteiten zijn geopend van begin mei tot begin oktober.

Uitkijkpunt Tungeneset

Tungeneset is een van de must-see uitzichtpunten tijdens je rondrit over het eiland Senja. Er is een kort pad aangelegd tussen de rotsen. Dankzij het gebruik van hout gaat het pad op natuurlijke wijze op in het landschap. Vanaf hier kijk je uit over de prachtige bergformatie Okshornan. Dankzij de grillige vormen wordt deze ook wel ‘de Duivelskaak’ genoemd. Met een beetje geluk spot je vanaf hier papegaaiduikers. De wandeling zelf duurt nog geen vijf minuten, maar voor het uitzicht wil je ongetwijfeld langer blijven. Bij de parkeerplaats is een toilet (geopend van begin mei tot en met begin oktober).

Uitkijkpunt Bergsbotn

Een mooie fotostop op het eiland Senja is het uitzichtpunt Bergsbotn. Vanaf een zwevend platform kijk je uit over het Bergsfjord en de omringende bergen, waar vaak nog een vlokje sneeuw op de toppen te zien is. Het uitkijkpunt zelf, gemaakt van metaal en hout, is ook mooi om te zien. Zeker een aanrader om hier even te stoppen dus!

Hike naar de bergtop Segla

De bekendste bergtop op het eiland Senja is Segla. Deze bergtop rijst 639 meter boven zeeniveau uit. De berg valt vooral op door de steile klif die aan een kant het fjord in verdwijnt. De wandeling heeft een totale lengte van vijf kilometer. Hoewel dit niet lang is, valt de hike toch in de categorie pittig. Het pad is namelijk behoorlijk steil. Het hoogteverschil is 610 meter. Je doet zo’n drie tot vier uur over de wandeling. Vooral het laatste halfuur is het flink klimmen geblazen! Uiteindelijk kom je bij een klif die hoog boven het fjord uittorent. Wow, wat een uitzicht heb je vanaf hier! Geniet van het uitzicht, zet je handtekening in het boek op de top en volg daarna dezelfde weg terug naar beneden. De trail start in Fjordgård.

Hike naar de bergtop Hesten

Hoewel de hike naar de bergtop Segla volgens velen een must-do is, heeft dit wandelpad één nadeel. Omdat je bij die wandeling bovenop de Segla staat, heb je namelijk geen uitzicht op de bergtop zelf. Wil je wel uitzicht op de Segla tijdens het wandelen, beklim dan de bergtop Hesten. Dit is de buurman van de Segla. Deze wandelroute is bovendien net iets korter en minder steil dan de Segla hike. Via een pad dat bezaaid ligt met rotsen wandel je omhoog. Het hoogteverschil is 520 meter en je doet er zo’n drie uur over in totaal (3,7 kilometer). De wandeling start vlakbij het punt waar ook de wandeling naar de Segla begint.

Hamn

Het eiland Senja heeft diverse leuke vissersdorpjes. Een daarvan is Hamn, wat Noors is voor ‘haven’. Het fotogenieke dorp heeft houten huisjes op palen en vormt een leuke stop tijdens je rondrit over het eiland. Voor de kust kun je uitstekend kajakken, vissen en varen. Hamn is bovendien een goede uitvalsbasis voor de hike naar de bergtop Sukkertoppen.

Hike naar de bergtop Sukkertoppen

Vlakbij het plaatsje Hamn ligt de bergtop Sukkertoppen (456 meter boven zeeniveau). Hier kun je kiezen uit twee verschillende wandelingen. De kortste wandeling gaat naar het uitzichtpunt dat je op ongeveer één derde van de weg omhoog tegenkomt. Veel wandelaars draaien hier weer om, omdat ze niet te ver willen klimmen en omdat het uitzicht hier al mooi is. Vanaf hier kun je ook nog verder lopen naar de top. Boven heb je mooi uitzicht over het vissersdorpje Hamn en de kustlijn van Senja. Het wandelpad start vlakbij het Hamn i Senja Resort en duurt zo’n twee uur.

Nationaal Park Ånderdalen

Nationaal Park Ånderdalen ligt in het zuiden van het eiland Senja. Het beschermde natuurreservaat omvat bossen, moerassen, meren en vlaktes. Door het Nationaal Park lopen verschillende wandelroutes. Een mooie hike is bijvoorbeeld de Tranøybotn. Dit is een trail van twaalf kilometer door het bos. Je loopt daarbij tot aan het mooie Andervatnet-meer.

Zeevissen

Het eiland Senja is een ideale omgeving voor zeevissen. Voor de kust zwemmen namelijk veel vissoorten rond, zoals kabeljauw, koolvis, meerval, schelvis en heilbot. Senja is zelfs een van de meest visrijke gebieden van heel Noorwegen. Stap aan boord van een georganiseerde visexcursie, want de locals kennen de beste visstekken. Deze vertrekken bijvoorbeeld vanuit Skrolsvik in het zuidwesten van Senja. Onderweg maak je bovendien kans om adelaars en zeehonden te spotten. In de zomer, als de middernachtzon zijn gloed laat zien, kun je tot laat in de avond het water op.

Huskyboerderij

In het zuidoosten van het eiland Senja, in de buurt van het plaatsje Vangsvik, staat een huskyboerderij. In de zomermaanden kun je op bezoek bij de kennel voor een ontmoeting met de Siberische husky’s. De dieren van deze huskyboerderij doen in de wintermaanden mee aan de Finnmarksløpet, de langste hondenslederace van Europa. Tijdens een rondleiding hoor je alles over het bijzondere hondenras en hun voortdurende training.

Middernachtzon

Een zon die nauwelijks ondergaat: in de zomermaanden kun je dit in het noorden van Noorwegen meemaken. Dit fenomeen wordt de middernachtzon genoemd. Op het tijdstip waarop normaliter de zonsondergang plaatsvindt, blijft de zon als een gouden gloed boven de horizon zweven. Daar blijft hij hangen tot het tijdstip waarop normaliter de zon weer zou opkomen. Senja is vanwege de noordelijke ligging een van de beste plekken in Noorwegen om dit natuurfenomeen te zien. De middernachtzon straalt zijn gloed uit tussen half mei en eind juli. Je slaapritme kan er een beetje van in de war raken, maar door het lange licht kun je wél extra lang genieten van de natuurlijke omgeving.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!