Cagliari, Sardinië

Cagliari sardinie Cagliari is de prachtige hoofdstad van het eiland Sardinië. De smalle straatjes en middeleeuwse stadsmuren geven de stad een unieke uitstraling. Cagliari heeft een rijk erfgoed, met overblijfselen uit de Romeinse tijd en fascinerende oude ruïnes. Bovendien staat de stad bekend om zijn levendige festivals, heerlijke culinaire tradities en gastvrije bevolking. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Cagliari is het hoger gelegen Castello voor een uitzicht over de gezellige haven en en de azuurblauwe zee.

Activiteiten en bezienswaardigheden

Castello di San Michele

Dit imposante middeleeuwse fort biedt een panoramisch uitzicht over Cagliari. De wijk eromheen bestaat uit oude straatjes en prachtige architectuur. Vroeger woonden hier de welgestelden en fungeerde het als hoofdkwartier voor zowel het leger, religieuze organisaties als de lokale autoriteiten. Hier zijn talloze gezellige cafés en restaurants. Ga naar de twee veertiende-eeuwse torens Elephant Tower en San Pancrazio Tower. Je kunt ze beklimmen! Aan het Piazza Palazzo staat, de neem zegt het al: het Palazzo Reale (koninklijk paleis). Enkele kamers zijn te bezichtigen. Ook staat hier de kathedraal. In het noordelijke deel van de wijk is een indrukwekkend amfitheater en de botanische tuin is eveneens zeer de moeite waard. In deze Orto Botanico di Cagliari vind je een oase van rust. Wandel door de kleurrijke bloembedden en ontdek zeldzame plantensoorten.

Cagliari sardinie Castello di san michele

Bastione di Saint Remy

Dit panoramische terras ligt aan de rand van de historische wijk Castello. Vanaf hier heb je adembenemende uitzichten over de stad, de haven en de kustlijn. Het is schitterend bij zonsondergang, wanneer de lucht zich vult met warme kleuren en de stad tot leven komt met lichtjes. Het Umberto I-terras heeft het mooiste uitzicht. Je bereikt Saint Remy met de lift vanaf Giardino Sotto Le Mura, letterlijk 'Tuinen onderaan de muur, dat overigens ook een prachtige plek is. De meer inspannende optie is de trap bij het Piazza Costituzione.

Cagliari sardinie Bastion Saint Remy

Santuario & Basilica di Nostra Signora di Bonaria

Bezoek ook het populaire pelgrimsoord uit de veertiende eeuw. Van over de hele wereld trekken pelgrims hier naartoe. De basiliek zelf werd gebouwd in de achttiende eeuw en staat bekend om zijn prachtige architectuur. Het heeft een neoklassieke gevel met indrukwekkende zuilen en een grote koepel. Binnenin de basiliek vind je prachtige kunstwerken, fresco's en religieuze ornamenten. Een van de meest opvallende delen van de basiliek is de kapel van de Aartsbroederschap van de Zeelieden. Deze kapel is gewijd aan de bescherming van zeelieden en herbergt een verzameling schilderijen, scheepsmodellen en andere objecten die zijn achtergelaten door dankbare zeelieden. De basiliek speelt ook een belangrijke rol in de religieuze festiviteiten van Cagliari, zoals processies en vieringen ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Raad. Je kunt hier ook komen om enkel te genieten van het uitzicht over de stad en de zee.

Cagliari sardinie

Spiaggia del Poetto

Poetto is het levendige, populaire strand van Cagliari. Met zijn kristalheldere, ondiepe water en fijn zand is het de perfecte plek om te zonnebaden en te genieten van de Middellandse Zee. Het strand is zeven kilometer lang en daarmee een van de langste van Sardinië en zelfs heel Italië. Langs de promenade vind je tal van bars, restaurants en watersportaanbieders. Aan het eind van het strand ligt Sella del Diavolo, een smalle kaap met prachtig zicht op de baai. Onze tip: boek een kajaktocht om de mooie kustlijn vanaf het water te bewonderen.

Cagliari sardinie Poetto Beach

Cattedrale di Santa Maria

Deze indrukwekkende dertiende-eeuwse kathedraal is een architectonisch meesterwerk. Vergaap je aan de gotische elementen, de prachtige fresco's en het verfijnde interieur. Vergeet ook niet de crypte te bezoeken, waar je tombes en overblijfselen uit de Romeinse tijd kunt zien. Als je er toch bent, bekijk dan ook even het Palazzo di Citta, gelegen aan hetzelfde plein als de kathedraal. In het kleine museum dat hier is gehuisvest, zie je leuke objecten en schilderijen. Er wordt een kleine entree gevraagd.

Cagliari sardinie Cattedrale di Santa Maria

Museo Archeologico Nazionale

Dit nationale archeologische museum herbergt een schat aan artefacten en kunstwerken die de rijke geschiedenis van Sardinië illustreren. Als je een geschiedenisliefhebber bent, mag je deze bezienswaardigheid niet missen. Bewonder de goed bewaard gebleven Nuraghes. Dit zijn oude torenachtige bouwwerken die typerend zijn voor Sardinië. Ze dateren uit de Bronstijd en de ijzertijd, ongeveer tussen 1900 en 730 voor Christus. De Nuraghe-gebouwen zijn gemaakt van grote stenen blokken zonder mortel en hebben een karakteristieke kegelvormige of cilindrische vorm. Verder zie je in het museum Romeinse beelden en andere archeologische vondsten die dateren uit verschillende tijdperken. Het museum is onderdeel van het Citadella dei Musei, een groter complex bestaande uit vier musea,

Cagliari sardinie museum

Mercato di San Benedetto

Je mag Cagliari niet verlaten zonder iets uit de lokale keuken geproefd te hebben. Waar kan dit beter dan op de lokale markt? De beste markt is de San Benedetto Market aan Via Coccu Ortu. Kazen, vis, fruit... alles is hier! De markt is gesloten op zondag.

Cagliari sardinie San Benedetto

Monte dei Sette Fratelli

Ten oosten van Cagliari ligt een prachtig natuurgebied. Op een uur rijden vind je massieve, beboste bergen met granieten pieken. Dit is een uitstekend terrein om je wandelschoenen eens goed uit te testen. Je kunt kiezen uit gemakkelijke paden tot de twaalf kilometer lange beklimming van Punta Sa Ceraxa.

Ballon!