Woud van Białowieża, Podlachië

Woud van Bialowieza Het Woud van Białowieża is een van de weinige overgebleven oerbossen van Europa. Het bos ligt zowel in het oosten van Polen als in Wit-Rusland. Een deel van het bos valt onder het Nationaal Park Białowieża. Dit woud van Białowieża is door de eeuwen heen goed beheerd, omdat dit het jachtdomein was van Poolse koningen en Russische tsaren. Er werd onder meer gejaagd op de laagland-wisent (Europese Bizon). In de jaren vijftig zijn hier opnieuw dieren uitgezet om de soort te redden. Nu is dit bos een prima plek om deze dieren in het wild te zien.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Białowieża

Dit kleine plaatsje is een goede uitvalsbasis om het nationale park Białowieża te ontdekken. Stap hier het bezoekerscentrum binnen om meer informatie over het park te verkrijgen. Ook boek je hier je tours door het park. De grootste trekpleister in het dorp is de rode Russisch-Orthodoxe kerk. De kerk is mooi versierd met Chinees aardewerk. Het dorp heeft ook een leuk openluchtmuseum met onder andere traditionele hutten. Door de ligging dicht bij de grens van Wit-Rusland heeft het dorp veel Wit-Russische invloeden.

Bialowieza

Bizonreservaat

Niet ver van Białowieża ligt de kleine dierentuin Rezerwat Pokazowy Żubrów. Een unieke kans om de wilde dieren die ook in het woud leven van dichtbij te zien. Het zijn voornamelijk Europese bizons, die hier met een speciaal fokprogramma van uitsterving gered zijn. Verder vind je hier herten, elanden, wilde zwijnen, wolven en lynxen. Je kunt hier met gemak een uur of twee doorbrengen. Aan het einde van je bezoek kun je even rondkijken in het winkeltje met souvenirs en lokale producten, zoals honing.

Bizonreservaat Bialowieza

Zebra Zubra

Vlak bij het stadje Białowieża begint deze wandelroute over een verhoogd houten vlonderpad. De route van ongeveer vier kilometer neemt je mee door een moerassig deel van het bos en eindigt bij het bizonreservaat. Je kunt de route via hetzelfde pad terug lopen, maar je kunt er ook een rondwandeling van maken van in totaal een kilometer of elf.

Zebra Zubra vlonderpad Bialowieza

Jachtpaleis van de Tsaar

Dit houten jachtpaleis was ooit een schitterend verblijf van de Russische Tsaar, die het woud als zijn persoonlijk jachtgrond gebruikte. Via de zuidingang kom je al snel bij een stenen zuil die een bijzonder succesvolle jacht herdenkt. Het oude paleis is door de nazi’s vernietigd, maar je kunt in dit Paleispark in Białowieża nog wel een paar overblijfselen zien van de jachtverblijven, bijvoorbeeld de paleispoort uit 1894 en het houten landhuis uit 1845 dat vlakbij het meer staat.

Paleispark bij Bialowieza
Ballon!