Vik, IJsland

Vik, IJsland Hoewel het dorpje Vík niet groot is, is het een ideale verblijfplaats tijdens je rondreis door IJsland. Het is de toegangspoort tot de gitzwarte stranden waar het zuiden van het eiland om bekend staat. Ga op zoek naar trollen, basalt rotsen en papegaaiduikers tijdens een wandeling over het vulkanisch gesteente. Of verken vanuit Vík de mooiste natuur langs de zuidkust en wandel langs watervallen, sta aan de voet van een gletsjer en bekijk de mooiste kloof van IJsland. Op zoek naar een bijzondere bezienswaardigheid? Maak dan de wandeling naar het DC-3 vliegtuigwrak middenin een verlaten vlakte, bekend van het tv-programma ‘Wie is de Mol’.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het kerkje

De kerk van Vík heeft een prachtige ligging op een heuvel. Het witte kerkje steekt mooi af tegen de omgeving.

Het kerkje, Vik

Zwarte lavastranden

De gitzwarte stranden in het zuiden van IJsland zijn wereldberoemd. Het zand heeft deze kenmerkende kleur omdat het uit vulkanisch gesteente bestaat. In de omgeving van Vík zijn diverse zwarte stranden. Het populairste zwarte strand is het Reynisfjara-strand. Hier bewonder je basaltkolommen en rotsformaties in zee. Wees bij het bekijken van al dit natuurschoon wel waakzaam voor de ‘deadly sneaker waves’. Zelfs als de zee rustig lijkt, kan er uit het niets ineens een hoge golf komen die je zo de zee in sleurt.

Zwarte lavastranden, Vik

Trollenrotsen van Reynisdrangar

IJslanders zijn gek op sprookjes en legendes. ‘De legende van de drie trollen’ speelt zich vlak bij Vík af. Om precies te zijn bij de rotsformaties op het zwarte lavastrand Reynisfjara. Hier staan in de zee de Reynisdranagar: basaltzuilen van bijna zeventig meter hoog. Op een donkere nacht, in een ver verleden, probeerden drie trollen een schip uit zee te sleuren. Dit duurde echter langer dan gepland, waardoor de trollen door de plotseling opkomende zon werden verrast en prompt in stenen veranderden.

Trollenrotsen van Reynisdrangar, Vik

Omgeving

Dyrhólaey

Op twintig minuten rijden van het dorpje Vík vind je dit schiereiland met prachtige zwarte stranden en rotsformaties. Gelukszoekers trekken echter vooral naar Dyrhólaey in de hoop de beroemde papegaaiduikers te zien. Behalve toeristen, komen namelijk ook deze guitig uitziende vogels hier graag! Wie papegaaiduikers aan land wil zien, maakt in de vroege ochtend of late avond de meeste kans. De rotsformaties zijn niet toegankelijk tussen eind mei en half juni vanwege het broedseizoen van de vogels.

Dyrhólaey, Vik

DC-3 vliegtuigwrak van Solheimasandur

Op ongeveer twintig minuten rijden van Vik ligt het vliegtuigwrak van Solheimansandur. Start met de wandeling van ongeveer een uur vanaf een kleine parkeerplaats naar het vliegtuigwrak. Waarom dit vliegtuig in 1973 neerstortte in de IJslandse wildernis, is niet helemaal bekend. Wél staat vast dat het wrak nooit is opgeruimd. Je ziet het vliegtuigwrak pas liggen als je er bijna bent. Alle inspanningen worden beloond voor fotografen: een eenzaam vliegtuigwrak, middenin een verlaten vlakte, op een ondergrond van zwart zand. Een bijzondere bezienswaardigheid! Je herkent het misschien wel uit het tv-programma 'Wie is de Mol'.

DC-3 vliegtuigwrak van Solheimasandur, Vik

Sólheimajökull-gletsjer

Op een half uur rijden van Vík ligt de Sólheimajökull-gletsjer. Dit is een uitloper van de Mýrdalsjökull, een van de grootste gletsjers van IJsland. Loop vanaf de parkeerplaats naar de rand van de gletsjer, om de ijsmassa op eigen gelegenheid te bekijken. Wil je ook daadwerkelijk over het ijs lopen, ga dan op pad met een ervaren gids. Volledig uitgerust én in het gezelschap van iemand die de gletsjer kent wordt de wandeling meer dan speciaal.

Sólheimajökull gletsjer, Vik

Skógafoss-waterval

Dit is een vaste gast op lijstjes over ‘de mooiste watervallen van IJsland’. Bekijk de prachtige, brede waterval zowel van onder- als bovenaf. Loop onderaan de watermassa over een zwart lavastrand. Regenkleding komt hier goed van pas, want er komt flinke nevel van de krachtige waterval af! Ga vervolgens rechts van de waterval via een trap naar boven en bekijk de waterpartij van bovenaf. Geniet natuurlijk ook van het fantastische uitzicht op de groene omgeving.

Skógafoss waterval, Vik

Skógar-museum

In het plaatsje Skógar, vooral bekend van de waterval Skógafoss, is een interessant openluchtmuseum. Het is in 1949 opgericht en bestaat uit drie delen en zes historische gebouwen. Vooral de nagemaakte turfhuizen zijn bijzonder om te zien. Dit type huis, een combinatie van hout, lavasteen en een dak van turf, werd speciaal bedacht om het klimaat op IJsland te weerstaan. Ook zijn er een kerkje, een houten herenhuis en een schooltje te zien. Meer dan 15.000 voorwerpen nemen je mee terug in de tijd, naar de leefwijzen van de vroegere bewoners van IJsland.

Skógar Museum, Vik

Kvernufoss

Deze waterval is minder bekend dan zijn buurman Skógafoss, maar een bezoek zeker waard. Op loopafstand van het Skógar-museum ligt de waterval. De ruige klifwanden, de groene ondergrond en het watergeweld zijn indrukwekkend om te zien. Bovendien hoef je deze waterval doorgaans met een stuk minder bezoekers te delen dan bij de meer bekende watervallen op IJsland. Dat maakt het extra leuk om dit stukje IJsland te ontdekken.

Kvernufoss, Vik

Bezoekerscentrum Eyjafjallajökull-vulkaan

Ondanks de moeilijk uit te spreken naam, haalde deze IJslandse vulkaan in 2010 overal ter wereld het nieuws. De angstaanjagende uitbarsting veroorzaakte veel problemen en hield in heel Europa vliegtuigen aan de grond. Langs de Ringweg van IJsland, tussen Hvolsvöllur en Vík, is een klein bezoekerscentrum over de vulkaanuitbarsting. Hier wordt tegen betaling een film van een halfuur vertoond. Deze film toont de impact van de vulkaanuitbarsting, gezien vanuit het perspectief van de bewoners van een boerderij aan de voet van de vulkaan.

Bezoekerscentrum Eyjafjallajökull vulkaan, Vik

Seljalandsfoss-waterval

Direct langs de ringweg, zestig kilometer ten westen van Vík, klatert de Seljalandsfoss van een groene klif naar beneden. Deze waterval is bijzonder omdat hij erg hoog is én je er achterlangs kunt lopen. Zorg dan wel voor een waterdichte jas en goede schoenen. De waterval wordt omgeven door felgroen mos. Het mos achter het watergordijn lijkt de felste kleur van allemaal te hebben.

Seljalandsfoss waterval, Vik

Gljúfrafoss-waterval

Vlak bij de Seljalandfoos is nog een schitterende waterval, de Gljúfrafoss. Loop verder naar links en volg het pad naar de Gljúfrafoss, een grotwaterval. Loop via de stenen die in het water liggen naar de grot waarin de waterval verscholen ligt. Bezoekers zonder hoogtevrees en mét goede schoenen, kunnen langs de buitenkant ook tot boven klimmen. Dit is een lastige route, maar dan zie je de waterval wel vanuit een heel ander perspectief. De Gljúfrafoss ligt op ongeveer tien minuten lopen (enkele reis) vanaf de parkeerplaats bij de Seljalandsfoss.

Gljúfrafoss waterval, Vik

Fjaðrárgljúfur-kloof

Wie Ringweg 1 vanuit Vík oostwaarts volgt, komt na een klein uurtje bij de afslag naar de Fjaðrárgljúfur-kloof. De mooiste kloof van IJsland! De Fjaðrárgljúfur-kloof is maar liefst twee kilometer lang en honderd meter hoog. Het ontstaan hiervan gaat terug tot de laatste ijstijd, zo’n 9.000 jaar geleden. Door het terugtrekken van de ijskap, werd deze canyon uitgeschuurd. Nu stroomt er een rivier doorheen. Trek de wandelschoenen aan en ga via een mooi pad door de kloof (ongeveer twee kilometer). Er is ook een pad bovenlangs naar een uitzichtpunt over de waterval.

Fjaðrárgljúfur Canyon, Vik
Ballon!