Reykjavik, IJsland

Reykjavik IJsland Reykjavik is anders dan andere Europese hoofdsteden; en gelukkig maar! Hoewel het de grootste stad op IJsland is, heeft het de sfeer en gemoedelijkheid van een groot dorp. Je vindt er veel gekleurde huizen, opgetrokken uit golfplaten. Slenter over de boulevard en ga op zoek naar een uniek aandenken in de hoofdstraat vol boetiekjes. Dit is ook dé plek om goed uit eten te gaan, vooral als je lokale specialiteiten als kreeftensoep en lam wilt proeven. Heb je ook ’s avonds nog zin in een excursie? Ga dan op ‘djammið’, een IJslandse kroegentocht. Reykjavik heeft namelijk een verrassend goed nachtleven, met alle clubs, cafés en bars op loopafstand van elkaar.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Hallgrimskerk

Deze kerk is een van de bekendste bezienswaardigheden van Reykjavik. Dat komt door het opvallende, futuristische ontwerp, dat is geïnspireerd op de basalt structuren die op IJsland voorkomen. De bouw startte in 1945 maar werd pas in 1986 voltooid. De Hallgrimskerk is van binnen zeer sober maar er is wel een indrukwekkend orgel te zien. Ook kun je tegen betaling met de lift naar de top van de 73 meter hoge toren (op zondagen gesloten). Vanaf hier kun je goed zien dat Reykjavik veel gekleurde huizen heeft. Op het plein voor de kerk staat een standbeeld van Leif Eriksson. Hij ‘ontdekte’ Noord-Amerika zo’n 500 jaar voordat Christopher Columbus dat deed.

Hallgrimskerk Reykjavik

Laugavegur

Dit is de hoofdstraat van het centrum van Reykjavik. De grote, bekende winkelketens die je in andere Europese hoofdsteden kunt vinden, zijn hier ver te zoeken. In plaats daarvan heeft dit straatje een leuke verzameling winkeltjes, bars en restaurants. Op zoek naar een leuk hebbedingetje voor in de souvenirkast? Grote kans dat je hier slaagt. Dit is tevens dé plek om IJslandse wollen truien of goede kwaliteit outdoor kleding in te slaan. Ook als je niet van winkelen houdt, is een slentertocht door de Laugavegur een aanrader. De straat heeft namelijk veel gekleurde huisjes.

Laugavegur Reykjavik

Oude haven en het HARPA-concertgebouw

De oude haven van Reykjavik is niet alleen het vertrekpunt van walvisspotters, ook zitten er diverse goede visrestaurants. Loop vanuit hier ook zeker even naar het HARPA-concertgebouw. Dit gebouw valt direct op door de unieke vormgeving en het gebruik van gekleurd glas. De bouw kostte maar liefst 120 miljoen euro, waarmee dit het duurste gebouw van het eiland is. Het spectaculaire ontwerp won meerdere architectuurprijzen. Behalve concerten kun je hier ook regelmatig de cabaretvoorstelling ‘How to become Icelandic in 60 minutes’ bijwonen. Deze Engelstalige voorstelling gaat over de cultuur van IJsland. Het legt daarmee op originele wijze een basis voor je rondreis door IJsland.

Oude haven Reykjavik

Sun Voyager kunstwerk

Het bekendste kunstwerk van Reykjavik vind je aan de boulevard, vlak bij het HARPA-concertgebouw. Veel toeschouwers zien er een Vikingboot in, maar de ontwerper noemt het zelf ‘een droomboot als ode aan de zon’. Wat je er ook in ziet, in combinatie met de zee en de Esja Tafelberg in de verte is dit een populaire fotospot. Vooral bij zonsondergang kun je hier mooie foto’s maken. Die ondergaande zon kan in sommige zomermaanden wel even op zich laten wachten, want het fenomeen van de Middernachtzon komt ook op IJsland voor.

Sun Voyager kunstwerk Reykjavik

Saga Museum

Een rondreis door IJsland staat vooral in het teken van de spectaculaire natuur. Wil je daarnaast meer weten over de geschiedenis en cultuur van het eiland? Bezoek dan het Saga Museum in Reykjavik. Met behulp van levensechte wassen beelden, informatiebordjes en een audiogids vertelt dit museum de meest opvallende verhalen uit de geschiedenis van IJsland. Bijvoorbeeld over de kolonisatie van het eiland en het leven van de Vikingen. Een klein uur is ruim voldoende om de hele tentoonstelling te bekijken.

Saga Museum Reykjavik

Nationaal Museum

Dit informatieve museum behandelt de kolonisatie en het ontstaan van het volk op IJsland. Bezoekers starten bij de tijd van de eerste bewoners en reizen van daaruit, aan de hand van archeologische vondsten en foto’s, terug naar het heden. De tentoonstelling is overzichtelijk per eeuw ingedeeld en omvat zo’n 1200 jaar geschiedenis. Na een bezoek begrijp je de IJslandse cultuur een stuk beter; een goede basis voor een verdere rondreis door ‘het land van ijs en vuur’.

Nationaal Museum Reykjavik

Sky Lagoon

Sinds 2021 kun je terecht in de Sky Lagoon, een indrukwekkend geothermisch wellness centrum met verwarmde baden, sauna's watervallen en infinity pool. Dit spa-centrum ligt op een paar minuten rijden van het stadscentrum van Reykjavik. Reserveer je kaartje wel vooraf, want er is veel interesse voor de Sky Lagoon en er mag maar een beperkt aantal mensen per dag naar binnen.

Sky Lagoon Reykjavik

Walvissafari

IJsland is een van de beste bestemmingen ter wereld om walvissen te spotten. Vanuit de haven van Reykjavik vertrekken boten met ervaren gidsen, op zoek naar deze zachtaardige zeedieren. In de wateren rondom het eiland komen meer dan twintig verschillende soorten voor. De meest geziene zijn bultruggen, gewone vinvissen en dwergvinvissen. Soms worden er ook orka’s of dolfijnen gespot! De boten varen het hele jaar door maar in de zomer maak je de meeste kans. Of je daadwerkelijk dieren zult zien blijft altijd een kwestie van geluk, maar het is zeker een aanrader om de gok te wagen! Houd er wel rekening mee dat het op zee altijd kouder is dan aan land. Zelfs als het in Reykjavik warm is, is het aan te raden om een sjaal, muts en handschoenen mee te nemen.

Walvissafari Reykjavik

Winter

In de winter is een rondreis door IJsland extra avontuurlijk. Alsof de natuur op het eiland nog niet indrukwekkend genoeg is, kun je er in de winter ook het noorderlicht spotten. Daarnaast kun je ’s winters de Langjökull-gletsjer, ten noorden van Reykjavik, met een sneeuwscooter of hondenslee verkennen. Na een actieve dag in een winters landschap is een bad in een van de warmwaterbronnen bovendien extra ontspannend!

Winter Reykjavik

Omgeving

Gouden Cirkel - dagtocht

Deze route, die je gemakkelijk zelf kunt rijden, combineert het beste van de IJslandse natuur. Daarmee is het een van de mooiste dagtochten die je tijdens een IJsland-rondreis kunt maken. De bekendste bezienswaardigheden langs de route zijn nationaal park Thingvellir (op de breuklijn tussen twee tektonische platen), geisergebied Geysir (waar je dit zeldzame natuurfenomeen kunt bekijken) en Gullfoss (een van de mooiste watervallen van IJsland). Behalve deze drie must sees, kun je de route uitbreiden met nog meer natuur, warmwaterbaden en wandelingen. De minimale rijafstand, als je alleen de drie highlights bekijkt, is 230 kilometer. Dit geldt zowel vanuit Reykjavik als vanuit Selfoss. In onze uitgebreidere tekst over de Gouden Cirkel lees je alles wat je moet weten over deze route. We bespreken daar alle interessante stops.

Gouden Cirkel route IJsland

Blue Lagoon

Deze geothermische spa is wereldberoemd. Het water is ontzettend warm en daardoor heerlijk ontspannend. Door een combinatie van silica, algen en mineralen heeft het een lichtblauwe kleur, melkachtige structuur en heilzame werking. De silicamodder is gratis als masker verkrijgbaar in de lagoon, dus zul je tijdens het dobberen veel witte gezichten om je heen zien. Een bezoek is een absolute aanrader! Reserveer je kaartje wel vooraf want de Blue Lagoon is enorm populair én er mag slechts een aantal mensen per dag naar binnen. De warmwaterbron ligt op een kwartiertje rijden van de luchthaven van Reykjavik en drie kwartier rijden van het stadscentrum.

Blue Lagoon IJsland

Geothermisch gebied Seltún

Voor pruttelende modderpoelen, gekleurde rotsen en stoomflarden hoef je niet helemaal naar het noorden van IJsland te rijden. Op 35 kilometer ten zuiden van Reykjavik en op 30 kilometer van het vliegveld ligt namelijk het geothermisch gebied Seltún (ook wel Krýsuvík genoemd). Het gebied is niet erg groot (je kunt er in een kwartiertje doorheen wandelen), maar wél erg mooi. De aarde heeft er allerlei tinten rood, geel en oranje. Hier kun je van dichtbij zien wat geothermische activiteit met het landschap doet. Ga niet van de paden en houten vlonders af want deze lopen dwars door een gebied met heetwaterbronnen en kokende modder.

Dagtocht langs de zuidkust van IJsland Wil je de mooiste natuur langs de zuidkust van IJsland zien maar wel graag in de buurt van Reykjavik verblijven? Dan kun je vanuit Reykjavik een dagtocht langs de zuidkust maken. Reken op een volle dag want in totaal rijd je dan zo’n 400 kilometer. Je komt daarbij langs de volgende bezienswaardigheden

Seltún IJsland

Seljalandsfoss

Deze waterval wordt omgeven door felgroen mos; een mooie combinatie! Bovendien kun je er via een smal paadje achterlangs lopen. Het pad kan wel glibberig zijn, dus let goed op als je een kijkje achter het watergordijn wil nemen.

Seljalandsfoss

Skógafoss

Een van de meest indrukwekkende watervallen van IJsland. Het zand aan de voet van de waterval is vulkanisch en daardoor zwart van kleur. Door de enorme kracht van de waterval hangt hier altijd nevel. Via een trap kun je de waterval bovendien ook van bovenaf bekijken.

Skogafoss

Sólheimajökull-gletsjer

Dit is een uitloper van de Mýrdalsjökull, de vierde grootste gletsjer van IJsland. Je vindt de afslag naar de gletsjer een paar kilometer van de Skógafoss-waterval. De rand van de gletsjer kun je gemakkelijk op eigen gelegenheid bekijken. Ook kun je met een ervaren gids een wandeling over de ijsmassa maken.

Solheimajokull

Dyrhólaey

Rondom deze hoge klif kun je met een beetje geluk papegaaiduikers spotten. Deze vrolijk uitziende vogels zijn een van de leukste diersoorten die je op IJsland kunt ontmoeten. Je maakt de meeste kans in de zomermaanden. Tijdens het broedseizoen, of wanneer het gebied te druk wordt bezocht, worden delen van de kliffen soms afgezet om de dieren hun rust te gunnen.

Dyrholaey

Het zwarte lavastrand van Vík

Het uitgestrekte, gitzwarte strand is bijzonder om te zien! Dit is ontstaan door vulkanische verschijnselen.

Lavastrand Vik
Ballon!