Hammerfest, Troms og Finnmark

Hammerfest, Troms og Finnmark Kom naar de meest noordelijke stad ter wereld! Met nadruk op stad want Hammerfest is van mening dat de plekken die nog noordelijker liggen eigenlijk meer dorpen zijn. Hoe dan ook is Hammerfest een bijzondere bestemming. De stad heeft een ijsvrije haven en het gehele jaar door een 'relatief warm' klimaat. Deze haven is dan ook de belangrijkste toegangspoort tot de Barentsz-zee. Bezoek het museum om meer te leren over de Tweede Wereldoorlog in dit gebied, wandel over het Gammelveien pad en ga op zoek naar rendieren. Naar schatting leven hier zo'n 100.000 rendieren.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Wandelpad Gammelveien

Vroeger was de enige weg naar Hammerfest de Gammelveien. Nu is het een prachtige wandelroute om de omgeving te verkennen. De route van ongeveer 4,5 kilometer lang loopt door het bos en langs het Sami kamp Mikkelgammen. Start bij de kerk in Hammerfest of aan de voet van het zigzagpad in het centrum van de stad. Het is eventueel ook mogelijk om onder leiding van een gids deze wandeling te doen.

Wandelpad Gammelveien, Hammerfest

Hammerfest kerk

Een echte moderne Protestantse kerk in de stad is de Hammerfest Kerk. Bekijk het prachtige glasmozaïek op de achterwand en het warme interieur. De houten lambrisering van het plafond doet denken aan een omgekeerde boot. Een bijzonder weetje is dat lokale kunstenaars hebben meegeholpen aan de ontwikkeling van de kerk.

Hammerfest kerk

Rendieren

Dieren spotten kan goed in de omgeving van Hammerfest en vanaf het water. Er leven alleen al zo'n 100.000 rendieren in de regio. Een aantal jaar geleden liep het de spuigaten uit en struikelde je bijna over de rendieren. Overal kwam je ze tegen, van op straat tot in hotels. Tegenwoordig proberen ze de dieren wat meer buiten de stad te houden, maar je kunt ze nog steeds tegen komen in de straten van Hammerfest.

Rendieren Hammerfest

Museum Gjenreisningsmuseet

In het Gjenreisningsmuseet (recontructiemuseum) is het verhaal over de Tweede Wereldoorlog te zien. De haven van Hammerfest was volledig vernield tijdens de oorlog. Veel mensen schuilden in grotten en leefden in armoede. Bekijk hoe de wederopbouw en de toekomst van dit gebied tot stand is gekomen.

Museum Gjenreisningsmuseet, Hammerfest

Isbjornklubben museum

De ijsbeer is erg belangrijk voor Hammerfest. Op het wapen van de stad is dit dier afgebeeld en de inwoners zijn trots op de 'Koninklijke IJsbeer Vereniging'. Deze vereniging heeft een klein museum in het centrum van Hammerfest opgezet, het Isbjornklubben museum. Bekijk welke dieren er in deze omgeving leven en hoe ze vroeger gevangen werden. Word lid van de vereniging en steun de tentoonstelling. Je kunt alleen lid worden als je in Hammerfest bent geweest.

Ibjornklubben-museum, Hammerfest

Omgeving

Eilanden

Ten westen van Hammerfest liggen drie grote eilanden: Sørøya, Ingøy en Seiland. Sørøya staat bekend als het viswalhalla van Noorwegen. Velen komen naar dit eiland voor de zeevistochten op kabeljauw, zeewolf, koolvis en heilbot. Ook heb je kans om rendieren op dit eiland te spotten. Ingøy is favoriet bij vogelliefhebbers. Houd er rekening mee dat het weer vaak onstuimig is op het eiland. Op Seiland ligt het gelijknamige Seiland Nationaal Park. Dit is het jongste nationale park van Noorwegen. Diepe fjorden, bossen, een gletsjer en hoge bergen kenmerken dit onherbergzame gebied. Ook op dit eiland is vissen populair. De eilanden bereik je per boot.

Eilanden Sørøya, Ingøy en Seiland, Hammerfest
Ballon!