Noordkaap, Troms og Finnmark

Noordkaap, Troms og Finnmark Het meest noordelijke puntje van Europa is Noordkaap. Via een tunnel (met tol) bereik je de Noordkaap. Op zo'n 2080 kilometer van de Noordpool schijnt de zon hier in de zomer 2,5 maand lang aan een stuk door. Ook de route naar de Noordkaap toe is prachtig: dwars door de natuur en langs kleine vissersdorpjes. Breng een bezoek aan de Noordkaaphal en kom meer te weten over dit gebied.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentrum Noordkaaphal

Start je bezoek hier! In dit bezoekerscentrum, de Nordkapphallen, is een museum gevestigd waar je meer te weten komt over de geschiedenis van deze buitengewone plek. Ook vind je hier verschillende tentoonstellingen en is er een bioscoop waar je prachtige films ziet over dit gebied. Het is de traditie dat je als bezoeker een glas champagne drinkt bij aankomst. Maak ook zeker even een foto van het monument van de wereldbol die op het noordelijkste puntje staat.

Bezoekerscentrum Noordkaaphal, Noordkaap

St-Johanneskapell

Bij het bezoekerscentrum van Noordkaap staat de St-Johanneskapell. Dit is de meest noordelijke oecumenische kapel ter wereld. Het kleine kapelletje is erg in trek als trouwlocatie.

Noordkaap Noorwegen uitzicht

Omgeving

Skarsvåg

Op een kleine twintig minuten rijden van de Noordkaap ligt het kleine vissersdorpje Skarsvåg. Het telt maar zestig inwoners. Dit dorpje zegt het meest noordelijke vissersdorpje ter wereld te zijn. Vlak bij Skarsvåg ligt de rotsformatie Kirkeporten. Door het gat in de overhangende rots heeft het wat weg van een grote poort. Rond middernacht schijnt de zon hier precies doorheen. Vanuit de Kirkepoten Camping en Nordkapp Turisthotell loop je via een 2,5 kilometer lang pad naar deze rotsformatie toe.

Skarsvåg, Noordkaap

Kap Knivskjellodden

Als je het echte noordelijkste puntje van het vasteland wil bezoeken dan moet je naar Kap Knivskjellodden gaan. Dit kan alleen met een wandeling van ongeveer achttien kilometer heen en terug. Volg de steenhopen van ongeveer anderhalve meter hoog voor de juiste richting. Deze stenen zijn bijna niet te missen, want naast hei groeit er niets op hoogte. Het is raadzaam om een kompas/GPS mee te nemen vanwege de mist die er soms hangt. Bovendien is er geen pad; als je de steenhopen uit het oog verliest, dan ben je snel de weg kwijt. Misschien zie je nog een kudde rendieren voorbij komen.

Kap Knivskjellodden, Noordkaap

Vogelklif Gjesværstappan

Op ongeveer drie kwartier rijden vanuit Noordkaap ligt het vissersdorpje Gjesvær. Vanuit dit dorpje vaar je met de boot naar het natuurreservaat Gjesværstappan, een eilandengroep ten westen van Noordkaap. Al binnen tien minuten ben je bij deze vogelrijke eilandengroep. Zo zijn er honderden papegaaiduikers, aalscholvers en jan-van-genten te zien. Het is helaas niet mogelijk om voet aan wal te zetten, maar vanaf de boot heb je een prachtig uitzicht op de verschillende vogelsoorten.

Vogelklif Gjesværstappan, Noordkaap
Ballon!