Alta, Troms og Finnmark

Alta, Troms og Finnmark Alta, eeuwen geleden ontstaan als kleine Sami nederzetting, ligt prachtig tussen de bossen, toendra's en de kust. In de wintermaanden vang je een glimp op van het noorderlicht en in de zomermaanden staat de middernachtzon hoog aan de hemel. Alta staat met name bekend om de bijzondere rotstekeningen van Hjemmeluft, die tussen 4200 en 500 voor Christus zijn gemaakt. Vergeet ook niet de nabije omgeving te ontdekken want hier bezichtig je de Sautso Canyon, de grootste canyon van Noord-Europa.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rotstekeningen van Hjemmeluft

De rotstekeningen van Hjemmeluft zijn ongetwijfeld de belangrijkste bezienswaardigheid in Alta. De vondst van deze tekeningen betekent dat er al meer dan 4000 jaar voor Christus mensen in dit gebied woonden, hoog in het noorden van Noorwegen. Ze zijn dan ook niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO geplaatst. Pas in 1972 zijn de tekeningen ontdekt. Bekijk bijvoorbeeld tekeningen van mensen, boten en berenjachten. De meeste tekeningen bewonder je in Hjemmeluft, ten westen van Alta. Ook op andere plekken zijn er rotstekeningen te zien, zoals bij Kåfjordfeltet.

Rotstekeningen, Alta

Sautso Canyon

De Sautso Canyon bij Alta is met zijn twaalf kilometer de grootste kloof van Noord-Europa. De Altaelva rivier heeft de kloof uitgesleten tot een diepte van 150 tot 500 meter. Er zijn mooie wandelingen te maken langs en door de kloof, via uitzichtpunten en hoge watervallen. Houd je camera gereed, want onderweg worden geregeld rendieren gespot! Aan het einde van de kloof is een ruim 100 meter hoge stuwdam gebouwd met een elektriciteitscentrale.

Alta Canyon, Alta

Tirpitz Museum

De rotstekeningen zijn niet het enige stukje geschiedenis van Alta. In het gebied rondom Alta heeft zich een historisch drama afgespeeld. Het enorme Duitse slagschip Tirpitz is meerdere keren door geallieerde troepen aangevallen tot het in 1944 in de omgeving tot zinken is gebracht. De meeste bemanningsleden overleefden het niet. In het Tirpitz museum in Alta leer je wat er in die tijd is gebeurd. Naast de vele foto's zijn er ook veel voorwerpen en persoonlijke spullen van de bemanningsleden te bezichtigen.

Omgeving Alta

Alta Museum

In Hjemmeluft ten westen van Alta is het museum van Alta te bezoeken. Dit museum neemt je mee naar de steentijd, bronstijd en de ijzertijd in dit gebied. In de buurt van het museum zijn ook meerdere rotstekeningen te bewonderen. Zo zijn er meer dan 3.000 figuren te zien. Maak een mooie wandeling van ongeveer drie kilometer langs de vele gravures. Het is tevens mogelijk om een rondleiding te krijgen en zo meer te weten te komen over de achtergrond.

Alta Museum, Alta

Middernachtzon

Een wel heel bijzonder fenomeen is de middernachtzon. Van mei tot augustus is het in Alta 24 uur per dag licht door de noordelijke ligging. Vanaf de berg Komsafjellet in Alta heb je een prachtig uitzicht op de middernachtzon of breng een bezoek aan de grootste canyon van Noord-Europa, het Finnmarksvidda-bergplateau. Volgens velen is dit de mooiste plek om de middernachtzon mee te maken.

Middernachtzon zien, Alta

Altafjord en Altaelva rivier

Alta ligt in het zuidelijke puntje van de Altafjord. De fjord heeft dan ook haar naam aan het stadje te danken. De Altaelva rivier stroomt door het binnenland heen en mondt uit in de fjord. Voor vissers is deze rivier the-place-to-be omdat je hier uitstekend op zalm kunt vissen. Breng ook een bezoek aan de Sautso Canyon, de grootste canyon van Noord-Europa. De canyon is door de Altaelva rivier uitgeslepen. Een goede manier om de canyon te bekijken is per boot of kano. Er gaat ook een wandelpad van circa acht kilometer naartoe. Vanzelfsprekend heb je een schitterend uitzicht over het berglandschap en de canyon.

Altafjord en Altaelva rivier, Alta
Ballon!