Kirkenes, Troms og Finnmark

Kirkenes, Troms og Finnmark Dit stadje wordt ook wel de poort naar het oosten genoemd. Het ligt namelijk op een paar kilometer afstand van Rusland. Naast Noors wordt hier dan ook veel in het Russisch geschreven, zoals de straatnamen. Veel Russen steken de grens over om handel te doen in Kirkenes, met name vishandel. In het Borderland museum krijg je informatie over de geschiedenis van deze bijzondere grensplaats. In de zomer zijn er tal van activiteiten mogelijk in Kirkenes, zoals vissen, wandelen, boottochten en vogels kijken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Borderland Museum

Kom in het Borderland museum meer te weten over de rijke geschiedenis van Kirkenes. Met name tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er vele luchtaanvallen en gevechten in dit gebied. Zo is er een gevechtsvliegtuig op een meer geland tijdens de oorlog. Deze staat nu tentoongesteld in het museum. Krijg ook meer achtergrond over het plaatsje zelf en de oorsprong van dit gemeenschappelijk grondgebied met Finland en Rusland.

Borderland Museum, Kirkenes

Middernachtzon

Een wel heel bijzonder fenomeen is de middernachtzon. Van mei tot augustus is het in Kirkenes 24 uur per dag licht vanwege de noordelijke ligging. Vanaf de berg Prestfjellet, in het zuiden van Kirkenes, beleef je prachtig uitzichten over de stad tijdens de middernachtzon. Ook kan je de Pasvik vallei op Russich grondgebied zien. Mocht je nu nog niet genoeg gedaan hebben overdag, ga dan tijdens de middernachtzon vissen, wandelen of fietsen.

Middernachtzon, Kirkenes

Veerdienst Hurtigruten

De Hurtigruten is een van de oudste Noorse veer- en transportdiensten. De naam betekent letterlijk 'de snelle route'. Voor de kleine plaatsen in Noorwegen, zoals Kirkenes, is deze veerdienst erg belangrijk. Voor toeristen is een tocht met de Hurtigruten erg bijzonder. Vaar helemaal van noord naar zuid, langs de ongerepte Noorse fjordenkust. Vooral het adembenemende landschap in combinatie met de prachtige kustplaatsen maken deze boottocht speciaal. Het wordt door velen als de mooiste zeereis ter wereld gezien.

Veerdienst Hurtigruten, Kirkenes

Omgeving

Grens Jakobselv

Op ongeveer een uur rijden van Kirkenes ligt de kleine nederzetting Grense Jakobselv. Dit is de meest noordelijke grens tussen Noorwegen en Rusland en wordt veel bezocht door toeristen. Hier stopt letterlijk de weg. Het is het eindpunt van de E-6, de weg die van het zuidelijke puntje van Zweden, helemaal door Noorwegen loopt en eindigt bij Grense Jakobselv. Je mag helaas niet zomaar de grens oversteken, daar zorgen de Russische bewakers voor. Sommige Russen beschikken over een document om de grens naar Noorwegen over te kunnen steken. Bij de monding van de rivier langs de kust is een prachtige plek om vogels te spotten.

Grens Jakobselv, Kirkenes

Varangerhalvøya Nationaal Park

Op meer dan drie uur rijden naar het noorden ligt Varangerhalvøya Nationaal Park. Een wild en winderig park op het schiereiland Varanger. Dit is dé plek om vogels te spotten. Van de zeldzame zeearenden tot aan papegaaiduikers: vele vogelsoorten zijn hier te vinden. Ook het dorpje Hamningberg dat aan het einde van de Varanger Norwegian Scenic Route ligt is een bezoekje waard. Dit is een authentiek vissersdorpje waar ook weer sporen van de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. Stap binnen bij de Andersgrotta en leer hoe deze grot als schuilplaats werd gebruikt.

Varangerhalvøya Nationaal Park, Alta
Ballon!