Inari, Lapland

Inari, Lapland De plek om meer te weten te komen over het Sami volk in het plaatsje Inari. Dit is het centrum van de Finse Sami cultuur met het gebouw Sajos als cultureel middelpunt. Bezoek het Siida museum om meer te weten te komen over deze inheemse bevolkingsgroep en bekijk de oude gebouwen in het openluchtmuseum. Zoek naar ontspanning op het Inari meer, het twee na grootste meer van Finland bezaaid met vele eilanden.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sajos

Het culturele centrum van de Sami cultuur is de Sajos. Tevens het grootste conferentie- en evenementenlocatie van Noord-Lapland. Gelegen aan de rivier de Juutua is dit een prachtig gebouw van glas en hout. Hier is tevens het Finse parlement van de Sami gevestigd. Bekijk de ontmoetingsplek onder leiding van een gids en kom meer te weten over dit oorspronkelijke nomadenvolk. Ga naderhand nog even langs bij de ambachtswinkel voor een mooi souvenir.

Sajos, Inari

Siida museum

Aan de andere kant van de rivier de Juutua ligt nog een belangrijk gebouw voor de Sami gemeenschap, het Siida museum. In de grote tentoonstellingshal is een indrukwekkende tentoonstelling te zien over de natuur in het noorden van Lapland. Midden in de ruimte is ook meer te zien en te lezen over de Sami cultuur van hun vroegere bestaan tot nu. In een andere ruimte is gaat de geschiedenis verder over de Sami (ook wel Samen genoemd) en zijn er tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen. Het museum wordt aangevuld met een openluchtmuseum waar originele gebouwen te zien zijn zoals, boerderijen, een gerechtsgebouw en opslaghutten van de Sami.

Siida museum, Inari

Inari meer

Inari is gelegen aan het prachtige Inari meer, dat ook wel bekend is als de Sami zee. Bezaaid met vele eilanden is dit meer een prachtige plek om per kano of boot te verkennen. Het is het twee na grootste meer van Finland en hierdoor een ware oase voor rustzoekers. De meeste eilanden zijn nog ongerept gebleven of er zijn kunstwerken van natuur te zien die gemaakt zijn door de Sami. Op sommige eilanden zijn open hutten gebouwd om te overnachten of zijn er huisjes te huur. Naast varen is ook vissen een uitstekende activiteit op dit meer. Dit is het nummer een meer van Finland om forel te vangen. Ook andere vissoorten zijn te vangen zoals zalm en witvis.

Inari meer, Inari

Ukko eiland

Een van de vele eilanden op het meer is Ukko. Dit is toch wel een bijzonder eiland om te bezoeken. Het is namelijk een Sami offerplaats. Vroeger brachten de Sami offers aan de god Ukko, de god van de donder op dit eiland. Nu is het de traditie om een munt in het water te gooien en een wens te doen. In de zomermaanden is het mogelijk om met een cruise richting het eiland te varen en in de wintermaanden rijdt er een sneeuwscooter naartoe.

Ukko eiland, Inari

Pielpajärvi wildernis kerk

Net buiten het dorp Inari, op ongeveer drie kilometer, staat de Pielpajärvi wildernis kerk. Deze kerk staat op de oorspronkelijke plek van het dorp, voordat het verplaatste naar de huidige plek. Dit is het oudste gebouw in het noorden van Lapland en komt nog uit 1760. De graven die rondom de kerk lagen zijn naar een eiland verplaatst om te voorkomen dat deze door roofdieren opgegraven zouden worden. Wandel vanaf de parkeerplaats Sarviniementie (drie kilometer ten noorden van het Siida museum) naar de kerk toe. Vanaf hier is het vijf kilometer wandelen naar de kerk (een gemarkeerde route met rode palen).

Pielpajärvi wildernis kerk, Inari

Uitzichtpunten

Een van de mooie uitzichtpunten in de omgeving van Inari is op de bergtop van Otsamo. Onderweg is het mogelijk om uit te rusten in een hut met brandhout en een kachel. Loop bijvoorbeeld de Inari - Otsamo trail van ongeveer negen kilometer (one way). Een steile klim en vele stenen langs de route, maar dan geniet je wel van een panoramisch uitzicht over het dorp en het Inari meer. Ook de Tuulispää waterval heeft een schitterend uitzichtpunt. Rijdt met de auto naar de afslag Tuulispää (op ongeveer negen kilometer ten zuiden van Inari) en pak de gemarkeerde route met een rode X naar de waterval toe.

Uitzichtpunten, Inari

Middernachtzon

Een wel heel bijzonder fenomeen is de middernachtzon. Tussen half mei en eind juli is het in Inari 24 uur per dag licht vanwege de noordelijke ligging. Maak een mooie wandeling naar een van de uitzichtpunten rondom Inari of wandel naar de wildernis kerk. Je kan ook gaan vissen, mountainbiken of fietsen midden in de nacht tijdens de middernachtzon.

Middernachtzon, Inari

Omgeving

Lemmenjoki Nationaal Park

Op een half uurtje rijden van Inari ligt het grootste wildernis gebied van het land, Lemmenjoki Nationaal Park. Dit park loopt door tot de grens met Noorwegen en is de thuishaven van het inheemse Sami volk. Stap op de boot en vaar door de riviervallei naar de waterval Ravadasköngäs. Dit is een indrukwekkende waterval en populair om te bezoeken in dit park. Via een gemarkeerde wandelroute is deze waterval ook te bezoeken. Of ga op zoek naar goud. Dit gebied staat bekend om de goudkoortsgeschiedenis en vandaag de dag zijn er nog steeds hoopvolle goudzoekers actief.

Lemmenjoki Nationaal Park, Inari
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!