Reisinfo Vale do Tejo, Portugal

Vale do Tejo, Portugal Lissabon is de highlight van elke reis naar Portugal. Deze gezellige oude stad ligt aan de rivier de Taag, waar deze regio naar vernoemd is. Icoon van de stad is de Toren van Belém, maar je kan hier makkelijk meerdere dagen doorbrengen om wijken zoals Alfama, Belém en Baixa te ontdekken. Met de oude tram 28 verken je deze authentieke stad heel gemakkelijk. Net buiten Lissabon ligt het sprookjesachtige stadje Sintra. Het heeft talloze paleizen en alles is prachtig onderhouden. Maak zeker een uitstapje hier naar toe.

Van zon, zee en strand geniet je ook met volle teugen in Vale do Tejo. Rond Lissabon wisselen vissersdorpjes, stranden en kastelen elkaar af. Iets verder naar het noorden vind je de mooie stranden van de Costa de Prata. Wissel de stranden af met het mooie plaatsje Óbidos, je zult niet de enige zijn, maar dit plaatsje is het zeker waard. Een boottocht naar de Berlenga-eilanden brengt je naar het ruige rotsachtige hoofdeiland, hier vindt je zeegrotten, een oud fort en ook nog een mooi strand.

Natuurpark Serra da Arrábida biedt zowel stranden als natuur. Het is een bergachtig gebied met kleine kronkelwegen, die je meenemen naar de mooiste stranden, zoals Praia de Figueirinha. In de baai van Setúbal leeft een groep dolfijnen in het wild. Je kunt ze eventueel vanaf land zien, maar er gaan diverse boottours naar de dolfijnen toe, de kans dat je ze zult zien is behoorlijk groot. Dit natuurpark is ook de beste plek om van visgerechten te genieten. De vis is net gevangen en de gerechten gaan goed samen met een lokale witte wijn.

Wat verder van de kust ligt een ander natuurpark: Serras de Aire e Candeeiros. Het is een ruig gebied met veel grotten, waarvan je enkele ook kunt bezoeken zoals de Mira d'Aire. Wandelen kan je hier naar hartenlust, zo ook naar de dinosaurus pootafdrukken. Zoutpannen verwacht je niet zo ver van zee, bij Rio Maior is echter een ondergrondse zoutlaag. Je kan de zoutwinning van dichtbij bekijken.

Niet ver hier vandaan ligt hét bedevaartsoord van Portugal: Fátima. Hoewel het pas honderd jaar geleden is dat de drie kinderen hier de Heilige Maagd Maria zagen is het plaatsje al helemaal veranderd. Er staan twee basilieken, verbonden door een boulevard. Beide kerken zijn ook zeker een bezoek waard. Genoeg te ontdekken in Vale do Tejo tijdens je autorondreis in Portugal.

Ballon!