Alicante, Valencia

Alicante Alicante ligt aan de beroemde witte kust, de Costa Blanca. De stad heeft ruim 320.000 inwoners en is een belangrijke haven voor de export van producten uit Midden-Spanje. Veel toeristen komen naar Alicante vanwege de mooie zandstranden en om te genieten van aangename temperaturen jaarrond. Er zijn genoeg interessante bezienswaardigheden zoals het kasteel van Santa Bárbara, maar je kunt ook sfeervolle, smalle straatjes ontdekken en slenteren over de kilometerslange strandpromenade.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Casco Antiguo

Casco Antiguo is het historische stadscentrum van Alicante waar je veel bezienswaardigheden vindt. Het centrum ligt tussen de Rambla Méndez Núnez, de Monte Benacantil en het fijne zandstrand. In dit historische deel vind je onder andere de Santa Maria basiliek, het Maisonnave paleis, het Plaza Ayuntamiento en de historische, overdekte markt genaamd Mercado Central.

Casco Antiguo in Alicante

Kasteel van Santa Bárbara

Op de 166 meter hoge Monte Benecantil ligt het Castillo de Santa Bárbara. Door de hoge ligging van het fort konden onverwachte bezoekers op tijd ontdekt worden. Door de jaren heen werd het kasteel vaak aangevallen, verwoest en gerestaureerd. Hierdoor vind je er tegenwoordig veel verschillende stijlen terug. De oudste overblijfselen stammen uit de elfde eeuw, maar het merendeel komt echter uit de zestiende eeuw. Je kunt op meerdere manieren de ruïnes van het kasteel bereiken. Ongeveer in een uur wandel je er naartoe via het Parque de la Ereta. Wil je op snellere manier, dan pak je de lift.

Kasteel van Santa Bárbara Alicante

Explanada de Espana

Vanaf de haven tot aan Canalejas Park ligt de kilometerslange wandelpromenade Explanade de Espana. Dit is het symbool van Alicante geworden en is ook één van de meest populaire gebieden van de stad. Aan beide kanten is de promenade omgeven met palmbomen en de 6.600.000 driekleurige marmeren tegels zijn ook zeker niet te missen. Als je door het centrum wandelt kom je langs veel leuke pleintjes en smalle straatjes.

Explanada de Espana Alicante

Santa Maria basiliek

De oudste kerk van Alicante is de Santa Maria basiliek. Tussen de veertiende en vijftiende eeuw is de kerk gebouwd op resten van een moskee. Sinds 2007 mag de kerk zich een basiliek noemen. Je kunt de kerk van binnen bezoeken en een kijkje nemen bij de mooiste kunstwerken en een gouden altaar uit de achttiende eeuw.

Santa Maria basiliek, Alicante

Plaza del Ayuntamiento

Het Plaza del Ayuntamiento is een belangrijk plein in Alicante en wordt ook wel als het centrum van de stad beschouwd. Het stadhuis bevindt zich ook op het plein, een prachtige barok bouwwerk uit de achttiende eeuw. De kenmerken uit de vorige eeuwen blijven goed bewaard op het plein door het goede onderhoud van de gebouwen. Bij de ingang van het stadhuis vind je het 'Cota Cero' (het nulpunt). Hiermee meten ze de hoogte boven het zeeniveau van verschillende Spaanse steden.

Plaza del Ayunamiento

Playa del Postiguet

Het 900 meter lange zandstrand ligt aan de voet van de berg Monte Benacantil, waarop het kasteel van Santa Barbara te vinden is. Het is een populair en levendig strand met veel voorzieningen. Ook is het een fijn strand voor sportieve activiteiten zoals beachvolleybal en er zijn comfortabele ligbedden en parasols te huur.

Playa del Postiguet Alicante

Oude wijk Santa Cruz

Tegen de helling van Monte Benacantil ligt Santa Cruz, één van de oudste wijken in Alicante. In deze schilderachtige wijk vind je allerlei smalle straatjes, trappetjes en witte huisjes met bloemen en gekleurde tegels. Het uitzicht over de stad en de zee vanaf deze wijk is prachtig. Het wordt ook wel 'La cuna de Alicante', oftewel 'de wieg van Alicante' genoemd.

Santa Cruz Alicante

MACA museum

In het centrum van de stad ligt het 'Museo de Arte Contemporaneo de Alicante', een museum voor de moderne kunst. In 1976 werd het museum opgericht door de Spaanse kunstenaar Eusebio Sempere, hij stond bekend om zijn abstracte werken en speelsheid met licht. In het MACA museum kun je een aantal van zijn werken bekijken. Daarnaast bevat de collectie meer dan 800 werken uit de twintigste eeuw van onder andere Juan Gris, Juana Frances, Joan Miró en Pablo Picasso. Het museum bevindt zich in een zeventiende eeuws gebouw, het Casa de la Asegurada en is in 1685 gebouwd. Het is een van de oudste burgerlijke gebouwen van de stad.

MACA museum

MARQ museum

Het Museo Arqueológico Provincial de Alicante is een bijzonder archeologisch museum. Het museum vertelt meer over de geschiedenis van de Costa Blanca door middel van de archeologische ontdekkingen. In 5 onderdelen maken ze een overzicht van de cultuur en bewoners van Alicante: de prehistorie, de Iberische periode, de Romeinen, de middeleeuwen en de moderne tijden. Door middel van audiovisuele presentaties en interactieve voorstellingen laten ze zien hoe archeologen werken. Dankzij moderne technieken kun je in dit museum archeologische vondsten op een heel andere manier bekijken, hierdoor hebben zij in 2004 de Europe Museumprijs binnen gehaald.

MARQ museum

Omgeving

Tabarca eiland

Tabarca eiland is een beschermd natuurgebied in de Middellandse Zee en ligt op zo'n 15 kilometer van Alicante. Het is een eiland van slechts 2 kilometer bij 450 meter en heeft een klein dorpje en een strand. Er zijn ook een paar hotels dus je kunt er ook overnachten. Je kunt op het eiland goed zwemmen, snorkelen en duiken. Daarnaast kun je er ook Romeinse vondsten ontdekken.

Tabarca eiland Alicante

Las Salinas de Torrevieja

In de buurt van Alicante bevindt zich het natuurpark Las Salinas de Torrevieja. De zoutmeren zijn geopend voor publiek en de zoutmijnen zijn de grootste van Europa. Je kunt per voet of per trein de meren bereiken. Tijdens je bezoek is het toegestaan om het roze gekleurde zoutwater aan te raken en in het water te staan. Voor een prachtig uitzicht over de Las Salinas de Torrevieja kun je een bezoek brengen aan de uitkijktoren, deze is gebouwd op een 8000 ton wegende zoutberg.

Las Salinas de Torrevieja Alicante

Grotten van Canelobre

De grotten van Canelobre liggen in het plaatsje Busot, twintig kilometer van Alicante. Rond 740 na Christus werden deze grotten door de Moren ontdekt. Door de oplossing van kalk in regenwater zijn deze kalksteen grotten ontstaan. Door de kalk ontstaan er tunnels en enorme stalactieten en stalagmieten. De grootste grot is zo'n 70 meter hoog, hier kom je door de tunnel bij de ingang van de Cuevas del Canelobre te volgen. Door de goede akoestiek wordt deze ruimte ook vaak gebruikt voor concerten.

Ballon!