Castellón de la Plana, Valencia

Centrum Castellon de la Plana Castellón de la Plana is een stadje tussen de Middellandse Zee en de bergketen La Plana. Het compacte oude centrum van Castellón wordt omringd door het nieuwere gedeelte, dat na de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) opgebouwd werd. De stad staat bekend om zijn sinaasappels, dus vergeet niet om ergens een heerlijk vers sinaasappelsapje te proeven. Het bruisende hart van de stad is Plaza Mayor. Hier trekken de kathedraal en de bijzondere klokkentoren je aandacht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Plaza Mayor

Dit is de must-see van je bezoek. Plaza Mayor is al sinds het prille begin het belangrijkste plein van de stad. Het wordt aan alle zijden omringd door de mooiste bezienswaardigheden. Dit zijn de Santa-Maria co-kathedraal, het stadhuis en de oude markthallen. Op het autovrije plein staat een mooie fontein en een beeldhouwwerk van de kunstenaar Manuel Boix. Het is een hand die een bal vasthoudt: een eerbetoon aan het typische Valenciaanse balspel Pelota. Rond het plein vind je veel gezellige bars en restaurants.

Kathedraal Castellon de la Plana

Klokkentoren El Fadri

Op Plaza Mayor is de klokkentoren El Fadri een eyecatcher. De toren hoort bij de kathedraal, maar staat toch op zichzelf. De toren stamt uit de zeventiende eeuw, maar moest na de Spaanse Burgeroorlog opnieuw opgebouwd worden. Je kunt deze achthoekige toren beklimmen. Onderweg naar de top van het bijna zestig meter hoge bouwwerk zie je de oude gevangenis, de woonruimte van de klokkenluider en de kamer met de klokken zelf. Aan elke hoek van de dakgoot hangt een mooie waterspuwer.

Kathedraal Castellon de la Plana

Santa-Maria Kerk en Onze-Lieve-Vrouwe Basiliek

De twee mooiste kerken van Castellón de la Plana zijn de co-kathedraal op het Plaza Mayor en de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek net buiten het oude centrum. De kathedraal wordt ook wel Santa Maria la Mayor genoemd. Het bouwwerk is regelmatig door brand beschadigd, zo ook tijdens de Spaanse Burgeroorlog. Oude elementen zijn nog steeds zichtbaar. De Onze-Lieve-Vrouwebasiliek is gebouwd nadat een boer een kleine afbeelding van de maagd Maria vond op zijn land. De kerk heeft een interessant museum(pje).

Basiliek Castellon de la Plana

Het Stadhuis

Palacio Municipal, het stadhuis, staat eveneens an het Plaza Mayor. Dit barokke gebouw dateert uit het begin van de achttiende eeuw en heeft een kenmerkende bogengalerij in de voorgevel. Door de eeuwen heen werden een gevangenis en raadzaal aan het gebouw toegevoegd. In de twintigste eeuw is de gevel verder verfraaid. Er zijn prachtige schilderingen en fresco's toegevoegd. In de gevel zie je ook een aantal mooie reliëfschilderingen.

Castellon de la Plana

Markten in Castellón

De overdekte markthallen van Castellón liggen ook aan het levendige Plaza Mayor. Het gebouw is nieuwer dan de omliggende bouwwerken; de markthallen zijn pas na de Spaanse Burgeroorlog gerealiseerd. Toch hebben de ontwerpers de oude stijl van het plein weten te vangen. Elke dag wordt hier een versmarkt met streekproducten gehouden. Aan de andere kant van Plaza Mayor, in een zijstraat, ligt de oude vlasmarkt Llotja del Cànem. Het is een zeventiende-eeuws barok monument. Tegenwoordig worden er op de begane grond tentoonstellingen en culturele activiteiten gehouden.

Markthallen Castellon de la Plana

Parque Ribalta

Dit park is vernoemd naar de van oorsprong Spaanse schilder Ribalta en is het oudste park in de stad. Het bestaat uit meerdere delen met in het midden een plein met daarop een obelisk. Er is een mooi aangelegde Engelse tuin en een grote vijver met daarnaast een muziekkapel. Open stukken wisselen af met paden onder de bomen. Langs de paden staan meerdere beelden. Geniet van het vrolijke vogelgekwetter: het groene park is ook bij deze diertjes zeer in trek.

Parque Ribalta

De haven El Grao

Met de bus of op de fiets bereik je vanuit het centrum makkelijk de haven El Grao de Castellón. Dit is een grote handelshaven, omgeven door schitterende kilometerslange zandstranden. Er is ook en jachthaven met daaromheen een gezellige wijk vol restaurants die gespecialiseerd zijn in visgerechten en paella. Vanuit de haven vertrekken boten naar de vulkanische Columbretes Eilanden. Ooit zochten smokkelaars hier hun heil. Tegenwoordig is het een waar vogelparadijs en een uitstekende duiklocatie.

Strand bij Castellon de la Plana

Omgeving

Ermita de la Magdalena

Net buiten de stad, in de heuvels van het La Plana-gebergte, ligt een kapel kapel gewijd aan Maria Magdalena. Het sprankelende witte kerkje ligt vlak bij de ruïnes van een oud kasteel. Vanaf hier heb je een schitterend uitzicht op de bergen en over zee.

Ermita de la Magdalena

Vilafámes

Op een klein half uur rijden van Castellón ligt het 'roze dorpje' Vilafámes. Het is voornamelijk een middeleeuws dorpje, met in het midden het nog oudere Moorse kasteel. Het is niet zonder reden dat dit dorpje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Opvallend is dat de huizen in het dorp veelal uit roze steen bestaan. Op de heuvel ligt het oude kasteel. Aan de voet ervan staat de barokke de Sangre-kerk. Slenter door de oude steile straatjes en kijk vooral goed om je heen, want overal zie je kleurrijke huizen en oude details. Voor de liefhebbers is er een Museum voor Hedendaagse Kunst. Ook leuk is de kleine San Miguel-kapel; hij staat midden in de natuur op een paar kilometer van de stad.

Vilafames
Ballon!