Valencia, Valencia

Valencia Welkom in de derde grootste stad van Spanje, waar alles draait om een drooggelegde rivier. De oude rivier overstroomde regelmatig en werd daarom omgeleid, weg van het centrum. Het rivierbed vormt nu een groene oase dwars door de stad. Hieraan staan onder andere de futuristische bouwwerken en architectonische hoogstandjes van de Stad van Kunst en Wetenschap. Valencia is geen grote wereldstad en dat maakt het uitermate geschikt voor een fietstocht. Je kunt heel leuk fietsen langs het strand en door de drooggelegde rivier.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stad van Kunst en Wetenschap

Een van dé hoogtepunten in Valencia is het Ciudad de las Artes y las Ciencias. Deze Stad van Kunst en Wetenschap is ontworpen door Santiago Calatrava en is een cultuur- en wetenschappelijk centrum met musea, theaters en een groot aquarium. De namen van de bijzonder voorgegeven bouwwerken zijn L’Hemisferic, L'Oceanografic, L’Umbracle, Museo de las Ciencias, Palau de les Arts en het meest recent gebouwde L'Agora. De architectonische gebouwen zien er spectaculair uit, ook door het vele gebruik van water rondom de gebouwen.

Ciudad de las Artes y las Ciencias!

Jardin del Turia

De Jardin del Turia is een park in de voormalige rivierbedding van de Turia rivier. De Turia stroomde in de jaren vijftig geregeld over. De regering besloot daarop de rivierbedding een andere bestemming te geven en de rivier deels om te leiden. Een schitterend park met tropische tuinen, speelplekken en kilometerslange fiets- en wandelpaden is het resultaat. De Jardin del Turia (tuinen van Turia) hebben een lengte van zo’n negen kilometer en zijn een groene oase in de drukke stad.

Jardines de Turia

Mercado Central

De mooie markthal Mercado Central is de smakelijkste plek van de stad. Het gebouw zelf is al de moeite waard om te bekijken, maar je gaat er vooral heen voor al het lekkers zoals Spaanse hammen, zeevruchten en andere delicatessen. Valencia is de bakermat van de paella. De oorspronkelijke Valenciaanse variant met konijn kun je hier volop proeven bij een van de vele restaurantjes. Ook kun je workshops volgen om zelf paella te leren maken.

Mercado Central

Kathedraal van Valencia

Binnen in de kathedraal is enorm veel te zien. Van fresco's tot een museum met 90 schilderijen van meesters als Maella en Goya. De heilige graal, het hoofdaltaar en de kapittelzaal zijn werkelijk historische juweeltjes. Wanneer je de buitenkant van de hoofdzakelijk gotische kathedraal goed bekijkt, zie je invloeden uit de Romeinse en Moorse overheersingen. Nog genoeg energie? Beklim dan de ruim 200 treden van de klokkentoren, de Torre del Miguelete, voor een panoramisch uitzicht over stad.

Kathedraal van Valencia

Plaza de la Virgen

Het Plaza de la Virgen is een van de mooiste pleinen van Valencia, vlakbij de kathedraal. Op dit plein met marmeren tegels staat een bijzondere fontein, de Fuente del Agua de la Acequia uit 1976. Je kunt hier even bijkomen en een glas sangria drinken op één van de terrasjes, terwijl je van het uitzicht op de fontein, de kathedraal en de basiliek kunt genieten.

Plaza de la Virgen

La Lonja

La Lonja, letterlijk Zijdebeurs, is gebouwd tussen 1482 en 1548 en lijkt aan de buitenkant op een middeleeuws kasteel. Het gebouw is door UNESCO in 1996 op de Werelderfgoedlijst geplaatst om haar mooie laatgotische bouwkunst. Vroeger was het gebouw met torens en kantelen in gebruik als handelscentrum. De handel vond plaats in de mooie Contractzaal, een ruimte vol spiraalzuilen. In een zijvleugel kun je de eerste rechtbank van Spanje bekijken. Sla de binnenplaats niet over, want die is fraai aangelegd en staat vol sinaasappelbomen.

La Lonja in Valencia

Plaza Ayuntamiento

Het Plaza Ayuntamiento is het centraal gelegen plein in het oude centrum van Valencia. Hier vind je het mooie postkantoor (Palacio de Correos y Telégrafos) en het stadhuis (Ayuntamiento) van Valencia, waar je een bezoekje aan kunt brengen.

Plaza Ayuntamiento

Plaza de Toros de Valencia

Het Plaza de Toros is een neoklassieke arena dat wel iets weg heeft van het Colosseum in Rome. In de tijd dat het gebouwd werd, tussen 1850 en 1859, was het de grootste stierenvechtersarena van heel Spanje met een doorsnede van maar liefst 52 meter en voorzien van 384 bogen. Binnen is een museum, het Museo Taurino. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van het stierenvechten.

Plaza de Toros

De stranden van Valencia

Valencia staat bekend om de fijne, brede en goed bereikbare stranden. Combineer een bezoek aan de stad dus zeker met een dagje strand. De bekendste stranden zijn Las Arenas en Malvarossa, die naast elkaar liggen. Het kan nog zo druk zijn, je vindt hier wel een plekje. Ga je iets buiten de stad, dan is 'klein Venetië' wel een aanrader. Zo wordt Port Saplaya genoemd, een klein romantisch stadje met twee stranden en een charmante haven. Hier is de kans wat groter dat je tussen de locals geniet van een ontspannen stranddag.

Strand Valencia

Omgeving

Montanejos

Montanejos is een klein bergdorp op een uurtje rijden van Valencia. In de bergachtige omgeving liggen meer dan vijftig warmwaterbronnen. Deze zogenaamde ‘fuentes’ zorgen ervoor dat het water in de Mijares rivier, die door Montanejos loopt, wordt opgewarmd. Op verschillende plekken in en rondom het dorp kun je zwemmen in het warme water. De mooiste en bekendste ‘fuente’ is Fuente de Los Baños. Deze warmwaterbron ligt verscholen in een prachtige, hoge kloof. Zwem door de indrukwekkende kloof en bekijk de zijwand vol kleine grotten. Het water is super helder en heeft het hele jaar door een temperatuur van zo'n 25 graden.

Montanejos

Sagunto

De geschiedenis van het prachtige historische stadje Sagunto gaat tot ver terug in de tijd. Deze stad heeft nog veel overblijfselen uit de Romeinse tijd die de moeite waard zijn om te bezichtigen. Een Romeins theater en een enorm fort, El Castillo genaamd, zijn de grote trots van de stad. Beide overblijfselen zijn officieel een Nationaal Monument. Ook het Ayuntamiento, het stadhuis van de stad, is een mooi gebouw om even te bekijken.

Sagunto

Natuurpark Albufera

Het rustige natuurpark Albufera ligt op nog geen tien kilometer van de drukte van de stad Valencia. Je kunt er zelfs met de stadsbus naartoe! Huur een bootje en vaar over het grootste zoetwatermeer van het land. Hier kun je lekker bijkomen op het water, genieten van ongerepte stranden en de prachtige flora en fauna. Ook zijn er pittoreske dorpjes waar je lokale specialiteiten zoals de echte paella kunt proeven.

Albufera bij Valencia
Ballon!