10 redenen voor een vakantie in Schotland

bijgewerkt op do 9 sep 2021 8:00

Schotland is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je een vakantie in Europa zoekt. Dat is jammer! Want van de prachtige natuur tot aan Harry Potter en de nationale drank: allemaal redenen om naar Schotland op vakantie te gaan.

1. De natuur is adembenemend

De Schotse Hooglanden zijn wonderschoon. Waai uit tijdens een lange wandeling langs een van de vele ‘lochs’ (meren) of waag je aan een heuse bergbeklimming. Kijk je ogen uit aan de grillige kustlijnen en leer de legendes over de diverse steencirkels kennen. Eeuwenoude bossen en enorme watervallen maken het plaatje compleet. De ongerepte natuur van Schotland is uitermate geschikt voor lange wandel- of fietstochten over goed aangelegde paden. Kijk maar eens naar Loch Lomond & The Trossachs National Park en Cairngorms National Park.

Quiraing bergketen, Isle of Skye

2. De ontelbare kastelen

In het fascinerende landschap van Schotland staan ontelbaar veel kastelen. Ze horen net zozeer bij het landschap als de hoge bergen en de diepe meren. De kastelen vertellen allemaal een deel van de geschiedenis van het land. Sommige zijn statig gerestaureerd of omgetoverd tot hotel, terwijl anderen alleen nog uit ruïnes bestaan. Waar in Schotland je ook bent, er is altijd een kasteel in de buurt.

Dunrobin Castle, nabij Golspie Urquhart Castle, vlakbij Loch Ness

3. Sprookjesachtige ervaringen

De betoverende natuur in combinatie met de schitterende kastelen geven Schotland een sprookjesachtige uitstraling. Als je door het landschap loopt of rijdt, waan je je soms even in een sprookjesboek. Het zal je dan ook niet verbazen dat er in Schotland veel kinderboeken geschreven zijn, of dat het Schotse landschap als inspiratiebron gediend heeft voor verhalen. Het Schotse Verhalenboek-pad (Storybook Trail) neemt je mee in deze fantasiewereld. Fans van Harry Potter kunnen hun hart ophalen tijdens een tour door Edinburgh, maar ook tijdens een trip door de Hooglanden in een heuse Zweinstein Express. Of volg een Feeënpad, dat je op een magische tocht langs feeënhuisjes neemt. Of kies voor het bekendste mythische wezen van Schotland: het monster van Loch Ness. Niet alleen kinderen zullen betoverd worden door deze magische ervaringen, ook volwassenen zullen de magie van deze plaatsen voelen.

Het kasteel in Edinburgh Jacobite Stoomtrein, Fort William Glen Finnan Viaduct
Loch Ness, Schotland Schotse hooglander, Glencoe Lake

4. Het noorderlicht

Als het zien van het noorderlicht op je bucketlist staat, denk je hoogstwaarschijnlijk niet direct aan een reis naar Schotland. Toch kun je in Schotland dit prachtige natuurverschijnsel goed bewonderen. Het noorden van Schotland ligt op dezelfde breedtegraad als Stavanger in Noorwegen, waardoor je ook in Schotland een kans hebt om het noorderlicht, of ‘Mirrie Dancers’ zoals de Schotten het noemen, te bewonderen. In de noordelijke regio’s is de kans het grootst.

Calanais Standing Stones, Isle of Lewis Inverness, Schotland

5. Whisky

Whisky is de nationale drank van Schotland en je zult tijdens je reis dan ook genoeg whiskydistilleerderijen tegenkomen. Voor whiskyliefhebbers is dit natuurlijk de droom, maar ook als je niet zo van whisky houdt is een bezoek aan een distilleerderij een ware belevenis. Bekijk het stookproces en leer alles over deze interessante drank. En vergeet niet om te proeven van de echte Schotse whisky.

Schotse Whisky

6. Leuke steden

Schotland heeft meer te bieden dan alleen sprookjesachtige natuur en lekkere drank. Ook de steden zijn de moeite waard. Vooral de hoofdstad Edinburgh is een heerlijke stad om doorheen te wandelen. Bekijk het beroemde kasteel, bewonder de kathedraal of neem deel aan een van de vele citytours en leer meer over de interessante geschiedenis van de stad. Mocht je nou toch behoefte hebben aan natuur, beklim dan de Arthur’s Seat, de hoogste berg van Edingburgh, en geniet van een adembenemend uitzicht over de omgeving.

Royal Mile, Edinburgh

7. Vriendelijke mensen

Schotten zijn over het algemeen ontzettend vriendelijke mensen. Of je nou de weg vraagt in de stad, in de pub zit voor een drankje of een lange wandeltocht door de Hooglanden maakt, de lokale bevolking is altijd bereid om je verder te helpen. De gastvrijheid van de Schotten maakt een bezoek aan het land nóg specialer.

De Schotten staan bekend om hun vriendelijkheid

8. Het is niet te heet

Hoewel veel zon en 35 graden heel erg fijn kan zijn voor een vakantie waarbij je voornamelijk aan het zwembad ligt, wordt het toch wat minder als je een actievere vakantie in gedachten had. Schotland kent relatief milde winters en niet al te warme zomers, waardoor je zonder teveel te zweten heerlijk door de natuur kunt wandelen en bergen kunt beklimmen. Wel heb je kans dat het flink gaat regenen, maar dan kun je natuurlijk lekker warm een van de kastelen bewonderen of een heerlijke whisky drinken in een knusse pub.

Loch Lomond, Schotland

9. De mooiste roadtrips én eilandhoppen

De ruige natuur van Schotland schreeuwt om een lange roadtrip. Huur een camper en ga op pad over de slingerende wegen, dwars door het Schotse landschap. Stop bij een lokale pub, bezoek een gezellige plaats en ga weer verder als het jou uitkomt. En mocht je nog meer van Schotland willen ontdekken, dan is het altijd nog een mogelijkheid om te gaan eilandhoppen. Bezoek hiervoor de Orkney Islands, in het noorden van Schotland, met maar liefst zeventig (schier)eilanden. Of ga naar het bekende Isle of Skye, gelegen in de Hebriden ten westen van Schotland.

Roadtrips en eilandhoppen

10. Lekker dichtbij

Wie zegt dat je voor een onvergetelijke vakantie uren in het vliegtuig moet zitten? Schotland ligt lekker dichtbij en is met het vliegtuig of de ferry te bereiken. Voor je het weet bevind je je midden in de Schotse Hooglanden en kan het genieten beginnen!

Fort William, Glen Coe vallei

Jouw reis door Schotland

Vele wegen leiden naar Schotland! Vlieg naar Edinburgh en huur een camper. Of ga met je eigen auto op de boot van IJmuiden naar Newcastle. Wat je ook kiest: Schotland staat garant voor een fantastische rondreis. Combineer het beste van Schotland met mooiste van Noord-Engeland. Of neem je tijd om de Schotse Hooglanden te ontdekken. De routes op onze website zijn allemaal suggesties, ze geven de populairste bezienswaardigheden aan in het gebied. Kijk eens naar onze Schotland-reizen. Bij elke reis kun je eenvoudig het aantal dagen aanpassen. Met de knop 'Bewerk in routeplanner' maak je de Schotland-route helemaal op maat. Een dag meer of minder in een plaats, een extra plaats toevoegen. Niks is onmogelijk. Onze reisadviseurs staan met raad en daad voor je klaar!

Ballon!