Rothenburg, Beieren

Rothenburg Rothenburg ob der Tauber ligt aan (de naam zegt het al) de rivier de Tauber. Het is een van de hoogtepunten aan de Romantische Strasse, een van de bekendste toeristische routes in Duitsland. Rothenburg is maar een kleine plaats met slechts iets meer dan 10.000 inwoners, maar door het bijzondere, middeleeuwse karakter is de stad een toeristische trekpleister. Bij een bezoek aan Rothenburg is het alsof je teruggaat in de tijd. Bezoek de oude stadsmuur en waan je in de middeleeuwen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Marktplein

Hét centrale punt in Rothenburg ob der Tauber is het marktplein. Al in de twaalfde eeuw was dit de plaats waar handelaren hun waren verkochten en nog steeds worden er op dit fraaie plein veel markten en festivals georganiseerd. In de kerstperiode vind je hier bijvoorbeeld een prachtige kerstmarkt. Die is niet alleen fantastisch om te bezoeken, maar biedt ook nog eens de ideale gelegenheid om de heerlijke lekkernij ‘Schneeballen’ te proeven. Deze ronde koekjes van zanddeeg zijn dé winterspecialiteit van Rothenburg. Ook ‘s zomers is het plein in het hart van de stad trouwens bij uitstek een plaats om een terrasje te pakken. Op het plein is het dan goed toeven met uitzicht op het imposante gemeentehuis.

Marktplein Rothenburg

Kerstmuseum

Bezoek je Rothenburg niet ten tijde van de kerstmarkten, maar wil je toch de kerstsfeer proeven? Dat kan in het kerstmuseum. Als liefhebber van de decembermaand vier je hier zelfs midden in de zomer kerstmis. De enorme expositie in het museum laat zien hoe kerst door de eeuwen werd gevierd in de wereld. Bij het museum hoort bovendien een grote winkel, waar je álles wat te maken heeft met kerstmis kunt kopen.

Bezoek het kerstmuseum in Rothenburg

Stadsmuur

Rondom het centrum van Rothenburg ligt een veertiende-eeuwse stadsmuur. Een groot deel van die muur is intact en leent zich perfect voor een wandeling rondom de stad. Deze rondwandeling van zo’n drie kilometer bied je een prachtig uitzicht over de stad. Bovendien kom je tijdens het wandelen verschillende oude stadspoorten en torens tegen, zoals de Galgentor en de Kobolzeller Turm.

Een van de stadspoorten die je tijdens je wandeling tegenkomt

Middeleeuws criminologisch museum

Als je in middeleeuwse sferen wilt blijven, is het middeleeuws criminologisch museum een leuke bezienswaardigheid. In dit museum leer je alles over middeleeuwse straffen en terechtstellingen. Een bezoekje aan het museum is razend interessant en je bent er wel een paar uur zoet. Het museum bezit namelijk een indrukwekkende collectie van meer dan vijfduizend items, die hier sinds de jaren negentig worden tentoongesteld. Met deze enorme collectie is het een van de grootste en belangrijkste criminologische musea van Europa.

Breng een bezoek aan het middeleeuws criminologisch museum

St. Wolfgangskerk

In Rothenburg liggen verschillende kerken. Verbonden aan de Klingentor, die onderdeel uitmaakt van de Rothenburgse stadsmuur, vind je de indrukwekkende St. Wolfgangskerk. Deze gotische kerk stamt uit het einde van de vijftiende eeuw en behoort tot de vestingswerken van de stad. Van de buitenkant lijkt de kerk dan ook meer op een fort dan op een kerk. Binnen aanschouw je onder andere drie prachtige middeleeuwse altaren.

St. Wolfgangskerk Rothenburg

St. Jakobskerk

Behalve de St. Wolfgangskerk, mag je ook de St. Jakobskerk niet overslaan bij een bezoekje aan Rothenburg ob der Tauber. Ook deze kerk is verwerkt in een poort en verbonden met de stadsmuur. De bouw van de indrukwekkende kerk startte in de veertiende eeuw. Meer dan honderd jaar later, was de kerk pas klaar. De kerk springt van de buitenkant al echt in het oog, maar ook de binnenkant is adembenemend met het wereldberoemde Heilig Bloed-altaar met een schitterend houtsnijwerk dat het Laatste Avondmaal laat zien. Je bezoekje aan deze kerk kun je helaas niet vastleggen: het is in de St. Jakobskerk verboden om te filmen of fotograferen.

St. Jakobskerk Rothenburg

Vervoer

Rothenburg ob der Tauber ligt aan de bekende Romantische Strasse, een van de populairste toeristische routes van Duitsland. De Romantische Strasse loopt dwars door de deelstaat Beieren, van Würzburg aan de Main naar Neuschwanstein en Füsse. Met zijn ligging aan deze route is de stad dus goed met de auto bereikbaar. Rondom de historische binnenstad liggen verschillende parkeerterreinen, waardoor het ook geen enkel probleem is om de auto te parkeren. Ook in de binnenstad zelf mag je in principe met de auto komen, hoewel het aan te raden is om dit historische deel van de stad zo veel mogelijk te voet te verkennen.

Ook per trein is Rothenburg goed bereikbaar. Het centraal station van de stad ligt op ongeveer een kwartiertje lopen van de historische binnenstad.

Geschiedenis

Rothenburg ob der Tauber werd naar schatting rond het jaar 1000 gesticht door een adellijke heer. In 1172 kreeg Rothenburg stadsrechten en nam de omvang toe. Grote delen van de stadsmuren zijn nog altijd intact. Tot de Dertigjarige Oorlog, tussen 1618 en 1648 ging het Rothenburg voor de win. De oorlog deelde vervolgens harde klappen uit; de ontwikkeling van de stad kwam tot stilstand. Mede daardoor is de stad zo authentiek gebleven. Pas aan het einde van de negentiende eeuw, tot Rothenburg in 1873 werd gelinkt aan het Duitse spoornetwerk, werd de stad ‘herontdekt’. Vanaf toen ging het toerisme een steeds belangrijke rol spelen voor de stad.

In 1945 bracht een Amerikaanse luchtaanval tijdens de Tweede Wereldoorlog grote verwoestingen aan in de middeleeuwse stad. Hoewel het belangrijkste deel van de stad gespaard bleef, doorstonden ook veel monumentale gebouwen en bijzondere plaatsen dit bombardement niet. Onder andere een groot deel van de oude stadsmuur werd verwoest. Na de oorlog werd alles in hoog tempo weer in originele staat hersteld.

Ballon!