Schongau, Beieren

Schongau In de Pfaffenwinkel-streek ligt de stad Schongau, aan de westoever van de rivier Lech. De binnenstad is goed bewaard gebleven en Schongau wordt nog grotendeels omringd door de oude stadsmuur. In de middeleeuwen was Schongau een belangrijke handelsstad. Na de ontdekking van Amerika werden de handelsroutes verlegd en kwam Schongau buiten de handelsroute te liggen. Hierdoor werd de stad erg arm en kwamen belangrijke gebouwen in verval. Na de Tweede Wereldoorlog klom de stad weer op. Bezienswaardigheden zijn het oude centrum dat geheel onder monumentenzorg valt, het Ballenhaus en de Polizeidienerturm.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Maria Hemelvaart Kerk

De parochiekerk Maria Hemelvaart is misschien wel de bekendste bezienswaardigheid in Schongau. Het is de oudste christelijke kerk van Schongau en staat bekend om de barokke stijl. Binnen zijn prachtige fresco's van onder andere het leven van Maria te bezichtigen.

Maria Hemelvaart Kerk

Oude stadsmuur

Schongau is nog steeds omringd door een oude stadsmuur uit de veertiende eeuw. Grote delen van de muur en vijf torens zijn goed bewaard gebleven dus het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen. Één van die torens is de zogeheten Polizeidienerturm. Nadat het niet meer nodig was om de toren als stadspoort te gebruiken en het zijn functie verloren had, werd het in de 19de eeuw gebruikt als woning voor politieagenten.

Stadsmuur Schongau

Ballenhaus

Het, al in 1420 gebouwde, Ballenhaus diende voorheen als opslagplaats voor handelswaar. Sinds de renovatie in 1987 wordt het gebouw gebruikt als restaurant en kan je hier heerlijk genieten van een hapje en een drankje. De voorgevel van het gebouw is gekenmerkt door trapgevels.

Ballenhaus Schongau
Ballon!