Garmisch-Partenkirchen, Beieren

Garmisch-Partenkirchen Aan de voet van de hoogste berg van Duitsland, de Zugspitze, ligt het pittoreske Garmisch-Partenkirchen. De oude huizen zijn in het centrum versierd met prachtige muurschilderingen. Velen huisvesten tegenwoordig authentieke restaurants, bars en winkeltjes. Struin door de gezellige Ludwigstrasse en kom genieten van het prachtige landschap met tal van oude kastelen en kloosters. Er zijn verschillende kabelbanen die je naar de toppen van het prachtige Wettersteingebergte brengen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historische stadscentra

Zowel Garmisch als Partenkirchen hebben een prachtig oud centrum, waar je de rijke geschiedenis letterlijk van de gevels afleest: in beide stadsdelen zijn de façades van de historische huizen voorzien van prachtige muurschilderingen (Lüftmalerei). Breng in Garmisch een bezoek aan het Haus Jocher met beschilderde gevel en de Frühlingstrasse, vol met gekleurde, achttiende-eeuwse huizen met prachtige bloemenbalkons. In Partenkirchen kun je een bezoek aan de sfeervolle Ludwigstrasse niet overslaan. In de historische gebouwen met beschilderde gevels zijn tal van winkels en gezellige restaurants en bars gevestigd. Daarnaast vind je in de straat een oude parochiekerk en het Museum Werdenfels. Woon in beide delen een stadswandeling bij en leer meer over de betekenis van de Lüftmalerei en de rijke historie van Garmisch-Partenkirchen.

Bezienswaardigheden Garmisch-Partenkirchen

Grote Olympiaschans

De Grote Olympiaschans is een wereldberoemde skischans van 708 meter hoog. De schans werd in 1936 speciaal gebouwd voor de Olympische winterspelen. Op nieuwjaarsdag vindt hier het Neujahrspringen plaats. Dit prestigieuze toernooi wordt elk jaar live op de Nederlandse televisie uitgezonden.

Skischans Garmisch-Partenkirchen

Museum Werdenfels

Aan de Ludwigstrasse bezoek je Museum Werdenfels - een bekende bezienswaardigheid in Garmisch-Partenkirchen. Het museum is gevestigd in een zeventiende-eeuws koopmanshuis, dat wonderbaarlijk genoeg overeind bleef staan tijdens een grote brand in 1865. Het museum ontstond eind negentiende eeuw uit een privécollectie: vandaag de dag is het een belangrijke culturele plek in Beieren, gewijd aan de geschiedenis en cultuur van de regio.

Museum Garmisch-Partenkirchen

Michael-Ende-Kuurpark

Wil je even ontsnappen aan de drukte van de stad? Loop dan een rondje door het prachtige Michael-Ende-Kuurpark, vol met kunstwerken die refereren aan boeken van de gelijknamige Duitse kinderboekenschrijver. In de zomermaanden worden hier regelmatig openluchtconcerten gegeven.

Park Garmisch-Partenkirchen

Richard-Strauss-Instituut

Een bekende bezienswaardigheid in Garmisch-Partenkirchen is het Richard-Strauss-Instituut. Duik in het leven en werk van de beroemde componist en dirigent, die een groot deel van zijn leven doorbracht in Garmisch-Partenkirchen. Het instituut – gevestigd in een prachtig voormalig kuurhuis - huisvest een permanente collectie over Richard Strauss, een concerthal, een archief en een bibliotheek, vol met documenten die over en door Strauss werden geschreven. Jaarlijks vindt in juni het Richard-Strauss-Festival plaats in Garmisch-Partenkirchen, dat muziekliefhebbers van over de hele wereld naar Beieren trekt.

Garmisch-Partenkirchen

Sint Martinskerk

Vlak bij het park bezoek je de Sint Martinskerk, die in de achttiende eeuw door Josef Schmuzer in barokke stijl werd gebouwd. Binnenin de kerk bewonder je prachtige fresco´s van Matthäus Günther.

Garmisch-Partenkirchen

Omgeving

Zugspitze

Garmisch-Partenkirchen ligt tegen de achtergrond van de hoogste berg van Duitsland: de Zugspitze. Met een hoogte van bijna drieduizend meter torent de berg boven het sprookjesachtige landschap uit. In 1820 werd de top voor het eerst bereikt door Josef Naus. De Bayerische Zugspitzbahn (een tandradbaan) brengt je vanuit Garmisch-Partenkirchen naar het plateau onder de top genaamd Zugspitzplatt. Vanaf hier bezoek je verschillende plekken op de berg. Zo brengt een kabelbaan je naar het bergstation, waar zich een restaurant, kiosk en museum bevinden. Met de Gletscherbahn ga je naar de top van de Zugspitzgletsjer, waar je zelfs hartje zomer de sneeuw onder je voeten voelt kraken. Voor wandelliefhebbers is de GletschErlebnisWeg een aanrader: langs de route vind je informatieborden die je meer vertellen over de geschiedenis van de gletsjer.

Zugspitze Garmisch-Partenkirchen

Partnachkloof

Op een kwartier rijden van het stadje bezoek je de populaire Partnachkloof (Partnachklamm). De zevenhonderd meter lange en tachtig meter diepe kloof, met idyllische watervalletjes en krachtige stroomversnellingen, is een waar walhalla voor natuurliefhebbers. Door de indrukwekkende kloof loopt een wandelroute langs het water. Aan het eind van het pad starten een aantal langere tochten door het prachtige Beierse landschap.

Partnachklamm

Eibsee

Een van de mooiste meren van Duitsland is de Eibsee: de weerspiegeling van de bergen en het bos in het kraakheldere water levert de meest prachtige kiekjes op. Huur een bootje of kano, zwem in het frisse water of wandel het meer rond. Wil je het spectaculaire plaatje van bovenaf aanschouwen? Reis dan met de Eibseekabelbaan naar een hoogte van bijna drieduizend meter. De Eibsee en kabelbaan liggen op circa tien kilometer afstand van Garmisch-Partenkirchen en zijn tevens per bus goed bereikbaar. Kun je maar geen genoeg krijgen van het water? Bezoek dan ook de Riessersee: een eveneens prachtig meer op zo´n tien minuten rijden van Garmisch-Partenkirchen.

Eibsee Garmisch-Partenkirchen

Abdij van Ettal

In de gemeente Ettal bezoek je een prachtig oud klooster, dat in 1330 door keizer Lodewijk IV werd gesticht. Het benedictijnenklooster heeft een eigen brouwerij, waar al meer dan vierhonderd jaar het Kloosterbier Ettaler wordt gebrouwen. In een klein half uur bereik je de abdij zowel per auto als met de bus vanuit Garmisch-Partenkirchen.

Abdij van Ettal

Hausbergbahn Gondola

In de bergachtige omgeving van Garmisch-Partenkirchen liggen een aantal kabelbanen die je naar prachtige uitkijkpunten hoog in de bergen brengen. Een bekende gondola is de Hausbergbahn, die naar een hoogte van 1338 meter gaat. Je kunt je vast wel voorstellen dat het uitzicht vanaf hier adembenemend is. Andere gondola´s in de buurt zijn de Kreuzwandelbahn, Kreuzeckbahn, Wankbahn en Echbauerbahn.

Kabelbaan Garmisch-Partenkirchen

Slot Linderhof

Beieren ligt vol met de meest prachtige oude kastelen, waaronder het barokke Slot Linderhof. Het kasteel werd in de negentiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Ludwig II, op de plek waar reeds een buitenverblijf van zijn vader Maximiliaan II stond. Het indrukwekkende rococo-interieur van het kasteel – met goud, marmer en immense kroonluchters – is een niet te missen bezienswaardigheid. Het slot wordt omringd door het prachtige Linderhof Park. In een half uur rijd je naar de plek toe.

Slot Linderhof

Philosophenweg

Zin in een mooie, maar niet al te intensieve wandeling? Kies dan voor de Philosophenweg: een gemakkelijke wandelroute van een kleine twee uur voor het hele gezin, ingebed in het sprookjesachtige Beierse landschap. Het pad dankt zijn naam aan de banken langs de weg die zijn versierd met citaten van beroemde filosofen als Nietzche, Plato en Schopenhauer. De route start vanaf het plaatsje Farchant, op zo´n tien minuten rijden van Garmisch-Partenkirchen.

Wandelen Garmisch-Partenkirchen

Vervoer

Te voet

Het stadscentrum van Garmisch-Partenkirchen is goed te voet te verkennen. In een half uur loop je van de hoofdstraat van Garmisch (Frühlingstrasse) naar de hoofdstraat van Partenkirchen (Ludwigstrasse). Tevens kun je de bus nemen.

Openbaar vervoer

De plaats beschikt over een relatief uitgebreid busnetwerk, waarmee grote delen van zowel Garmisch als Partenkirchen goed bereikbaar zijn. Op zo´n twintig minuten lopen van de twee stadscentra ligt het centraal station van de plaats. Vanaf hier vertrekken treinen en bussen naar grote steden in de omgeving, waaronder München. Ook omliggende dorpen en bezienswaardigheden, zoals Farchant en de Eibsee, zijn goed per bus bereikbaar. Naast het treinstation ligt het bergstation van de tandradbaan, die je naar het plateau op de Zugspitzberg brengt.

Vanaf het vliegveld

De dichtstbijzijnde vliegvelden liggen bij het Oostenrijkse Innsbrück en het Duitse München. In een klein uur rijd je vanaf Innsbrück Airport naar Garmisch-Partenkirchen: met het openbaar vervoer doe je er zo´n twee uur over. München Airport ligt op anderhalf uur rijden van Garmisch-Partenkirchen. Tevens bereik je de plaats in circa twee uur met het openbaar vervoer.

Sport

Net buiten Garmisch-Partenkirchen bezoek je de wereldberoemde Grote Olympiaschans: in 1936 opende Hitler hier de Olympische Winterspelen. Jaarlijks vindt er op nieuwsjaarsdag het traditionele schansspringen plaats, dat deel uitmaakt van het Vierschansentoernooi. De originele schans, waarvan jarenlang werd gesprongen, is in 2007 vervangen door een nieuw exemplaar. Een paar keer per week kun je hier een rondleiding bijwonen en de schans beklimmen.

Op een paar minuten lopen van het centraal station van Garmisch-Partenkirchen ligt daarnaast het Olympia-IJssportcentrum: de thuisbasis van de bekende ijshockeyclub SC Riessersee. Regelmatig kun je hier een wedstrijd bijwonen.

Geschiedenis

Tot 1935 waren Garmisch en Partenkirchen twee afzonderlijke dorpen, die beiden een lange geschiedenis kennen. Rond het jaar achthonderd ontstond Garmisch; Partenkirchen werd aan het begin van onze jaartelling gesticht door de Romeinen. In aanloop naar de Olympische Winterspelen in 1936 werden de twee dorpen op bevel van Hitler samengevoegd tot één gemeente: tot op de dag van vandaag heeft de plaats geen stadsrechten.

De Duitse regering greep de Olympische Spelen aan als kans om propaganda te verspreiden en Duitsland in een goed daglicht te zetten: op de beroemde Olympiaschans wapperden zowel vlaggen met de Olympische ringen als hakenkruizen. De Winterspelen werden gezien als een soort generale repetitie voor de omstreden Zomerspelen van 1936 in Berlijn, die door het nazi-regime politiek werden misbruikt. De Duitse overheid zag de Spelen als uitgelezen kans om haar nationaalsocialistische ideologie uit te dragen. In 1940 mocht Garmisch-Partenkirchen de Winterspelen wederom organiseren: het evenement ging door de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog echter niet door.

Ballon!