Schwangau, Beieren

Schwangau De Beierse gemeente Schwangau ligt in de uitlopers van de Alpen en is vooral bekend door de mooie kastelen Slot Neuschwanstein en Slot Hohenschwangau. De regio kon groeien en bloeien dankzij de handelsweg Via Claudia Augusta. In 1926 kreeg Schwangau het predicaat luchtkuuroord en in 1938 werd er een kuurpark ingericht. Het landschap van de gemeente veranderde door de aanleg van het stuwmeer Forggensmeer. Naast de twee kastelen is de Mariënbrucke over de Pöllatkloof het bezoeken waard.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Slot Neuschwanstein

De sprookjesachtige kastelen Neuschwanstein en Hohenschwangau liggen bij elkaar in de buurt. In opdracht van Koning Lodewijk II van Beieren is de bouw van Neuschwanstein in 1886 voltooid. Net als zijn vader Maximiliaan II was hij erg gecharmeerd van de plek en besloot hij er zijn kasteel te laten bouwen. Hij wilde een ideaal creëren van een middeleeuws kasteel, uitgerust met de modernste technische prestaties. Tegenwoordig is het kasteel een enorme trekpleister voor bezoekers van over de hele wereld. Vanaf de Marienbrücke heb je een uniek uitzicht op het kasteel en de imposante Pöllatschlucht. Het kan handig zijn om voor vertrek al een toegangskaartje te kopen.

Slot Neuschwanstein

Marienbrücke

Een must-do is de wandeling naar de Marienbrücke uit 1866. Deze houten brug ligt namelijk direct achter slot Neuschwanstein en geeft je een fantastisch uitzicht op het kasteel. Hier moet je zijn voor dat perfecte kiekje. De brug is een belevenis op zich en niet geschikt voor mensen met hoogtevrees, aangezien de brug is gebouwd over de diepe Pöllatkloof. Tip: loop nog een stukje door nadat je de brug bent overgestoken want daar vind je nóg een mooi uitzichtpunt.

Marienbrücke, Schwangau

Slot Hohenschwangau

Op nog geen half uur rijden vind je het prachtige Hohenschwangau kasteel. Dit neogotische kasteel is tussen 1832 en 1837 gebouwd op de ruïnes van een oude burcht. Koning Lodewijk II van Beieren heeft hier zijn jeugd doorgebracht. In het hoofdgebouw is nu een museum gevestigd en door het gehele kasteel zijn tientallen muurschilderingen te vinden over o.a. de geschiedenis van het kasteel.

Slot Hohenschwangau

Slot Bullachberg

Kasteel Bullachberg is het minder bekende kleine zusje van de Neuschwanstein en Hohenschwangau kastelen. Nadat het jarenlang leeg heeft gestaan en het onderhoud ook achterbleef, is het uiteindelijk particulier gekocht en volledig in ere hersteld. Tegenwoordig heb je de mogelijkheid om op dit unieke plekje te overnachten.

Slot Bullachberg, Schwangau

St. Coloman kerk

Het barokke St. Coloman kerkje is gebouwd ter ere van de gelijknamige Ierse pelgrim die op deze plek heeft gerust tijdens zijn pelgrimstocht naar Jeruzalem. Omgeven door bergen is de St. Coloman kerk een bijzondere en eenzame verschijning middenin het open veld. Met mooi weer heb je ook nog uitzicht op het Neuschwanstein kasteel die verstopt in de bergen ligt.

Kerk Schwangau
Ballon!