Jyväskylä, West-Finland

Jyväskylä, West-Finland Duizenden glinsterende meren, unieke architectuur, cultuur en drie Nationale Parken binnen handbereik, de stad Jyväskylä is een unieke plek om te bezoeken. Bezoek de oude kerk van Petäjäsvesi en bewonder het uitzicht vanaf de Oravivuori Triangulatietoren over het langwerpige Päijännemeer. Beide behoren tot het UNESCO Werelderfgoed. In het Nationaal Park Pyhä-Häkki tref je de oudste pijnboom aan en maak een wandeling over een gedeelte van het 115 kilometer lange Peura Trail netwerk dat het Nationaal Park Salamajärvi doorkruist.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude kerk van Petäjävesi

Breng zeker een bezoek aan deze unieke locatie. Op het schiereiland tussen de meren Jamsa en Petäjävesi bevindt zich de oude kerk van Petäjävesi. De Lutherse landkerk is opgebouwd uit boomstammen in de periode tussen 1763 en 1765. De bouwstijl combineert de Renaissance met gotische vormen en is een architectonische parel van de landelijke protestantse kerk. De locatie is speciaal gekozen zodat de gemeente de kerk per boot en in de winter over het ijs kon bezoeken.

Oude kerk van Petäjävesi, Jyväskylä

Nationale Parken

Veel bezoekers komen naar Jyväskyla voor de prachtige omgeving. Ten noorden van Jyväskylä ligt het Nationaal Park Pyhä-Häkki. Wandel door de prachtige natuur met oude pijnbomen en ontdek de mysteries van de natuur in het oudste Nationale Park in de regio van Jyväskylä. Verken het ruige rotsachtige landschap in het Zuidelijke Konnevesi National Park. De hoogte varieert en biedt eindeloze vergezichten over het meer. Het Nationaal Park Leivonmäki bevindt zich in de gemeente Joutsa, ten zuidoosten van Jyväskylä. Een gevarieerd wandelgebied met meren en moerassen dat het gehele jaar door bezocht kan worden.

Nationale Parken, Jyväskylä

Alvar Aalto Museum

Tot het indrukwekkende portfolio van de wereldberoemde architect en academicus Alvar Aalto behoren het Alvar Aalto museum, de Muurame kerk en het stadhuis van Säynätzalo. Deze laatste wordt gezien als een van de mooiste werken van Aalto. De stad Jyväskyla vormde de thuisbasis van de architect en zijn gezin. Zie de verschillende stijlen van classicisme naar architectuur in baksteen tot functionalisme. De Alvar Aalto fietstocht neemt je mee door het centrum van Jyväskyla. De tocht eindigt bij de Universiteit van Jyväskylä, een van de architectonisch meest interessante campusgebieden van Finland.

Alvar Aalto Museum, Jyväskylä

Toivolan Vanha Piha

Stap terug in de tijd en breng een bezoek aan het oude stadscentrum van Jyväskylä. Een groep oude Finse huizen biedt onderdak aan gezellige winkeltjes met handgemaakte kleding, juwelen en decoraties. Een van de huizen, het oude Coppersmith gebouw, is ingericht als museum en biedt een kijkje in het leven van de voormalige bewoners. Geniet van heerlijk gebak in een van de restaurants of van een heerlijke 'lounas', in het Fins een traditionele lunch.

Toivolan Vanha Piha, Jyväskylä

Natural History Museum of Central Finland

In het stadspark met een centrale ligging in de stad bevindt zich het natuurhistorisch museum van Centraal Finland. Neem deel aan een rondleiding en maak kennis met de geschiedenis van de Finse cultuur en de rijke fauna in de regio. Klim naar boven in de observatietoren Vesilinna en geniet vanaf het glazen observatieplatform van een panoramisch uitzicht over de stad en de omliggende meren.

Natural History Museum of Central Finland, Jyväskylä

Omgeving

Nationaal Park Salamajärvi

Opgericht in 1982 en met 63 vierkante kilometer grootte is dit park zeker een stop waard tijdens je reis door Finland. Het gebied bestaat uit bossen, venen en meren. Laat je informeren bij het Koiransami Nature Centre over de gevarieerde wandelroutes door het uitgestrekte landschap. De paden maken een groot deel uit van het 115 kilometer lange Peura Trail netwerk dat zich uitstrekt over de regio Noord-Ostrobothnia en Jyväskyla.

Nationaal Park Salamajärvi, West-Finland

Oravivuori Triangulatietoren

Ben je op weg naar de Finse plaats Tampere, maak dan een kleine omweg en stop bij de Oravivuori Triangulatietoren. Een wandeling van ongeveer een kilometer brengt je naar de top van de heuvel. Beklim de Oravivuori Triangulatietoren en wordt beloond met een fantastisch uitzicht op het Päijännemeer en de Geodetische boog van Struve. Wetenschappers gebruiken deze graadmeting van Struve, die zich uitstrekt over een gebied van 2820 kilometer van Hammerfest in Noorwegen, langs Jyväskyla tot aan de Zwarte Zee. Het doel was om de vorm en grootte van de aarde zo nauwkeurig mogelijk te kunnen bepalen.

Oravivuori Triangulatietoren, Jyväskylä

Finnish Air Force Museum

Geïnteresseerd in de luchtvaart en de geschiedenis van de Finse luchtmacht? Breng dan een bezoek aan het Finnish Air Force Museum. Een unieke collectie neemt je mee terug in de oorlogsgeschiedenis van de militaire luchtvaart van Finland. Stap in de cockpit van een MIG-21, de Messerschmitt Bf 109 of de Shotdown Brewster, de strijders van de luchtmacht.

Finnish Air Force Museum
Ballon!