Reisinfo Oulu, Finland

Oulu in Finland

Oulu is een stad en gebied in Centraal-Finland. De stad ligt in het westen, aan de Botnische Golf. Het stadscentrum van studentenstad Oulu strekt zich uit over verschillende eilandjes, die met elkaar worden verboden door diverse fiets- en wandelbruggen. Op zonnige dagen is het afgeladen vol op de gezellige terrassen en pleinen.

Aan de andere kant van het land, tegen de grens met Rusland, ligt het ski-oord en outdoorcentrum Ruka. Hier heb je prachtige natuur binnen handbereik. In de zomer kun je je hart ophalen in de nationale parken in de buurt. Oulanka Nationaal Park is een van de bekendste parken. Het ligt op circa een half uurtje buiten Ruka. Hier waag je je op hoge hangbruggen, langs watervallen en kolkende rivieren. Laat je betoveren door het uitzicht op de Oulanka-kloof en dompel je onder in de oude Sami-cultuur.

Het Hossa Nationaal Park ligt op iets meer dan een uur rijden van Ruka. Dit park is vermaard om de schitterende helderblauwe meren en rotsschilderingen. Hier kun je volop fietsen en wandelen. Bij het bezoekerscentrum starten meerdere wandelingen. Wie weet kom je oog in oog te staan met een van de wilde dieren: een beer, eland, wolf of rendier. Al is de kans klein dat deze dieren zich laten zien. In het rendierpark Hossan Poropuisto, net buiten het nationale park, is de kans op rendieren een stuk groter.

Halverwege Ruka en Oulu ligt nog Syöte Nationaal Park. Hier wordt in de winter volop geskied. In de zomer zijn wandelen en kanoën populaire activiteiten. Er is een 22 kilometer lange kano-route. In het zuiden van Centraal-Finland vind je de plaatsen Vuokatti, Sotkamo en Kajaani. Deze plaatsen liggen in het noordelijkste stukje van het Finse merengebied, vlak bij Lapland. In de zomer zie je hier vissers, wandelaars, watersporters en fietsers. Maak een tocht op een oude stoomboot op het Oulujärvi-meer en neem een duik bij een van de zandstranden. Het Hiukka-strand in Sotkamo heeft het beste van twee werelden: hier zwem je met een prachtig uitzicht.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!