Egilsstaðir, IJsland

Egilsstaoir, IJsland Het plaatsje Egilsstaðir ligt in het oosten van IJsland en is een ideale toegangspoort voor de rest van de regio. In het Minjasafn Austurlands Museum ontdek je hoe de IJslanders vroeger, met behulp van slimme technieken, wisten te overleven in dit ruige landschap. Daarna is het tijd om die omgeving zelf te gaan verkennen. Wordt het een rit over de schitterende bergpas naar vissersdorpje Seyðisfjörður of een wandeling door de Stuðlagil kloof vol basalt kolommen? Bezoek ook zeker de Hengifoss-waterval, een van de grootste watervallen van het land. Na een dag in de natuur is het heerlijk ontspannen in de Vök-baden. Dit is het enige drijvende warmwaterbad van IJsland!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Minjasafn Austurlands museum

Bij het zien van het ruige landschap van IJsland, zou je je kunnen afvragen hoe mensen hier vroeger wisten te overleven. Die vraag wordt beantwoord in het Minjasafn Austurlands Museum. Dit erfgoedmuseum staat in het centrum van Egilsstaðir. Hier kun je zien hoe de IJslanders aan het einde van de negentiende eeuw leefden. Zo wordt er getoond hoe de bijzondere turfhuizen werden gebouwd. De bouwtechniek van de turfhuizen speelde in op de weersomstandigheden op IJsland én is bovendien erg duurzaam. Het goed bewaard gebleven turfhuis dat je in het museum kunt bekijken, was vroeger van een rijke boerenfamilie. Ook laat het museum zien hoe voedingsmiddelen werden geconserveerd en hoe kleding werd gemaakt.

Minjasafn Austurlands museum, Egilsstaoir

Rivier Lagarfljót

Aan de westkant van het dorpje ligt de rivier Lagarfljót, die eindigt in een groot meer. Qua oppervlakte is dit het derde grootste meer van IJsland. Maak een mooie rondvaart over de rivier en geniet van de natuur en het fjord. Neem ook een kijkje bij de waterkrachtcentrale Lagarfoss. Deze centrale vind je ten noorden van Egilsstaðir, op ongeveer een halfuur rijden. Door de waterkrachtcentrale is er een kleine maar krachtige waterval ontstaan.

Rivier Lagarfljot, Egilsstaoir

Omgeving

Vök-baden bij Urriðavatn-meer

De IJslanders zijn gezegend met een eiland vol warmwaterbronnen, waar het na een actieve dag heerlijk ontspannen is. Dé wellness-bestemming in het oosten van IJsland, zijn de Vök-baden. Je vindt ze op een kleine tien minuten rijden van Egilsstaðir. Wat zo bijzonder is aan deze warmwaterbaden, is dat het een drijvend zwembad is dat in het Urriðavatn meer ligt. De lokale bevolking ontdekte al lang geleden dat er een warmwaterbron onder dit meer zit. Zelfs in de meest strenge winters waren er namelijk plekken op het meer die niet compleet bevroren. Nu wordt dit bronwater naar de Vök-baden geleid, zodat iedereen kan genieten van het schone water. Het wellnesscomplex heeft ook een sauna en een café.

Vök baden bij Urriðavatn meer, Egilsstaðir

Bergpas Egilsstaðir - Seyðisfjörður

Vanuit Egilsstaðir loopt er een prachtige weg naar het kleine vissersdorpje Seyðisfjörður, helemaal aan de oostkant van IJsland. Dit wordt gezien als een van de mooiste routes van het land. De bergpas gaat al zigzaggend naar beneden door het schitterende landschap van het fjord. Stop even op het hoogste punt van de route en zie in de verte Seyðisfjörður liggen. Langs de route zijn daarnaast vele watervallen te zien. Stop zeker even bij de mooie Gufufoss-waterval, die slechts een paar meter van de weg ligt.

Bergpas Egilsstadir - Seyoisfjorour, Egilsstaoir

Waterval Hengifoss

Op een klein halfuurtje rijden ten zuiden van Egilsstaðir is de op een na hoogste waterval van het land te zien. Deze waterval ligt in het grootste bos van IJsland, Hallormsstaðarskögur. Er zijn hier allerlei verschillende boomsoorten aangeplant. Langs de rivier heeft de Hengifoss-waterval een grote kloof uitgesleten: de Hengifossárgljúfur. Aan beide zijden van de kloof zijn hoge kolommen van basalt te vinden. Je kunt te voet naar de waterval toe, langs een mooie wandelroute van ongeveer vijf kilometer. Stop onderweg ook even bij de Litlanesfoss, een andere waterval.

Waterval Hengifoss, Egilsstaðir

Stuðlagil kloof

Ten westen van Egilsstaðir, op een uur rijden, ligt de Stuðlagil kloof. Een echt verbazingwekkende kloof waar de grootste aantallen basalt kolommen te zien zijn. Vanaf boerderij Grund is het ongeveer 250 meter lopen naar het uitzichtpunt van de kloof. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de zuilen en het heldere water van de rivier dat door de kloof stroomt. Om dichterbij te komen is het mogelijk een wandeling te maken van ongeveer tien kilometer in totaal. Deze wandeling start bij het parkeerterrein bij boerderij Klaustursel.

Stuolagil kloof, Egilsstaoir
Ballon!