Akureyri, IJsland

Akureyri, IJsland Welkom in de onofficiële hoofdstad van het noorden. Dit is buiten Reykjavik een van de weinige plaatsen waar je restaurants en winkels bij elkaar vindt. Maak een wandeling door het centrum, langs oude huizen en de meest noordelijk gelegen botanische tuin ter wereld. Bekijk vanaf de heuvel de mooie ligging van Akureyri. Rondom het Eyjafjörður Fjord, het langste fjord van IJsland, valt genoeg te kiezen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Oude gebouwen

Tijdens een wandeling door Akureyri valt op dat het plaatsje veel mooie gebouwen heeft, zoals het blauwe huis met de rode torentjes aan Hafnarstræti, de hoofdstraat van Akureyri. De gebouwen zijn vaak van hout gemaakt en in vrolijke kleuren geschilderd. Het oudste gebouw van Akureyri is het Laxdalshús. Dit zwart met witte pand stamt uit 1795 en is een goed voorbeeld van de vroegere bouwstijl op IJsland.

Oude gebouwen, Akureyri

IJskerk

Doet dit gebouw je enigszins denken aan de beroemde Hallgrimskerk in Reykjavik? Dat kan kloppen, want de bouwstijlen zijn vergelijkbaar. De Evangelisch-Lutherse IJskerk (Akureyrarkirkja in IJslands) werd in 1940 ingewijd en ligt bovenop een heuvel. Wie de lange trap naar boven beklimt, kan vanaf hier zowel de stad als het fjord zien waar Akureyri aan ligt. De kerk zelf heeft prachtige glas-in-loodramen.

IJskerk, Akureyri

Botanische tuinen

Je zou het niet direct verwachten in een plaats op slechts 50 kilometer van de poolcirkel, maar Akureyri heeft een botanische tuin! Het is zelfs de meest noordelijk gelegen botanische tuin ter wereld. Hier bloeien ongeveer 7.000 verschillende soorten planten, waarvan er meer dan 400 van nature op IJsland voorkomen. Dat de planten hier kunnen groeien, is mogelijk door het relatief milde klimaat van Akureyri. Een wandeling door de 3,6 hectare grote tuinen, die al in 1912 werden geopend, is gratis.

Botanische tuinen, Akureyri

Openluchtzwembad

Veel zwembaden op IJsland worden verwarmd met geothermische krachten – zo ook het openluchtzwembad van Akureyri. Dit zwembad ligt achter de IJskerk en is het hele jaar geopend. Baantjes trekken in een van de twee buitenbaden, elk 25 meter lang, of zwemmen in het overdekte bad. Er is ook een wellness gedeelte met hot tubs, een sauna, een ligweide en een stoombad.

Openluchtzwembad, Akureyri

Akureyri Art Museum

Toe aan het zien van wat cultuur, als afwisseling op alle natuurlijke bezienswaardigheden in IJsland? Ga dan langs bij dit kunstmuseum, in de straat naast de IJskerk. Hier zijn geen grote internationale namen, maar juist wisselende exposities van (veelal onbekende) IJslandse kunstenaars. Het museum zit in een typisch Bauhausstijl gebouw en bestaat sinds 1993.

Akureyri Art Museum, Akureyri

Omgeving

Laufás turfhuizen

Krijg een indruk van hoe de IJslanders vroeger leefden bij de turfhuizen van Laufás. Deze huizen liggen ongeveer dertig kilometer ten noorden van Akureyri, aan het Eyjafjörður fjord. De huisjes zijn van hout gebouwd, maar vooral het dak is bijzonder. Dit is gemaakt van turf en begroeid met gras. Omdat turf erg isolerend werkt, gebruikten de IJslanders deze duurzame methode al in de negende eeuw om de kou buiten te houden. De turfhuis traditie staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De turfhuizen van Laufás werden in 1865 gebouwd en zijn erg goed bewaard gebleven.

Laufás turfhuizen, Akureyri

Goðafoss watervallen

Op dertig kilometer ten westen van Akureyri ligt een van de mooiste watervallen van IJsland. Hoewel de waterval niet zo hoog is (twaalf meter), is deze wel heel breed. Daardoor is de krachtige waterval erg fotogeniek. De naam (‘waterval van de goden’) stamt uit een gebeurtenis uit de IJslandse geschiedenis. Toen het eiland overstapte op de religie van het Christendom, werden hier beelden van de oude Vikinggoden in het water gegooid. Het is een van de mooiste bezienswaardigheden in het noorden van IJsland. Bekijk de waterval vanaf twee kanten. De westelijke zijde is het makkelijkst te bereiken vanaf het parkeerterrein. Voor het uitkijkplatform aan de oostelijke oever volg je een pad van een kilometer vanaf de parkeerplaats.

Goðafoss watervallen, Akureyri

Christmas house

In deze winkel in de omgeving van Akureyri is het 365 dagen per jaar kerst. Alles in deze winkel staat namelijk in het teken van deze gezellige feestdagen. Door de kerstverlichting en uitbundige kerstdecoraties, kom je hier even helemaal in de vrolijke kerstsfeer. Het Christmas House staat niet in Akureyri zelf, maar vind je 12 kilometer ten zuiden van het plaatsje.

Christmas house, Akureyri
Ballon!