Seyðisfjörður, IJsland

Seyoisfjorour, IJsland Hoewel Seyðisfjörður een klein havenstadje is, is het van groot internationaal belang. Voor cruiseschepen en veerboten vanuit het Europese vasteland is dit namelijk dé toegangspoort tot IJsland. Met haar vele oude houten huizen uit de negentiende eeuw, is het bovendien een fotogeniek plaatsje om doorheen te wandelen. Bezoek zeker de belangrijkste bezienswaardigheid van Seyðisfjörður: het ijsblauwe houten kerkje. Je komt er via een pad dat in regenboogkleuren is geschilderd. Ga er daarna op uit in het omliggende fjordengebied, waar je keuze hebt uit wandelroutes, watervallen en vogelkliffen. Je bereikt Seyðisfjörður via een bergpas vanuit Egilsstaðir: een van de mooiste wegen van IJsland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bergpas Egilsstaðir - Seyðisfjörður

Om bij Seyðisfjörður te komen, volg je vanuit Egilsstaðir een prachtige weg. Dit is een bezienswaardigheid op zich, want het wordt gezien als een van de mooiste routes van IJsland. De bergpas loopt al zigzaggend naar beneden door het schitterende landschap van het fjord. Stop zeker even op het hoogste punt van de route, want dan zie je in de verte Seyðisfjörður liggen. Langs de route zijn bovendien veel watervallen te zien. De grootste en mooiste waterval langs de hoogvlakte is de Gufufoss. Deze ligt vlakbij het dorp Seyðisfjörður, op een paar meter van de weg.

Bergpas Egilsstadir - Seyoisfjorour, Seyoisfjorour

Bláa kirkja kerk

In het kleine centrum van Seyðisfjörður staat een, niet te missen, bijzonder blauw kerkje. Het Bláa kirkja is prachtig gelegen met op de achtergrond het schitterende berglandschap. Het pad dat naar het ijsblauwe kerkje leidt, is bovendien geschilderd in regenboogtinten. Ideaal voor een mooie fotostop. De Bláá kirkja is in de zomermaanden open voor bezoekers.

Blaa kirkja kerk, Seyoisfjorour

Technisch Museum

Neem een kijkje in het Technisch Museum, op slechts 800 meter van het centrum. In dit niet-alledaagse museum leer je meer over innovaties in de elektra, telefonie en communicatie. Het museum heeft namelijk veel machines uit de periode 1880 tot en met 1950, zoals een drukpers en een telegraaf. Het museum is alleen op doordeweekse dagen geopend.

Technisch Museum, Seyoisfjorour

Tvisongur geluidssculptuur

Bovenop een heuvel staat de bijzondere geluidssculptuur van de Duitse kunstenaar Lukas Kühne. De Tvisongur geluidssculptuur is een bijzonder betonnen bouwwerk van vijf koepels die allen met elkaar verbonden zijn. Elke koepel heeft zijn eigen soort geluidsweerkaatsing, die lijkt op de traditionele IJslandse muziek. Wandel ongeveer een kwartier de heuvel op en geniet van het prachtige uitzicht op de fjord en dit bijzondere kunstwerk. Het wandelpad begint tegenover de Brimberg Fish Factory.

Tvisongur geluidssculptuur, Seyoisfjorour

Fjord Seyðisfjörður

Het dorpje Seyðisfjörður wordt aan weerszijden omgeven door een gelijknamige fjord. Hoewel de IJslandse naam van deze bezienswaardigheid wat lastig uit te spreken is, wordt dit gezien als één van de mooiste fjorden van het land. Vanuit het dorp krijg je al een voorproefje van de omgeving, vol steile bergen en kleine riviertjes. Van een rit door deze schitterende omgeving zul je geen spijt krijgen. Aan beide kanten van het dorp Seyðisfjörður loopt een weg naar de punt van het langgerekte fjord. Rij helemaal tot het einde van de weg voor een uitzicht over het fjord én de oceaan.

Fjord Seyoisfjorour, Seyoisfjorour

Wandelen

Een van de beste activiteiten om te doen in de omgeving van Seyðisfjörður is wandelen. Er zijn veel wandelroutes in dit gebied, dus er is voor ieder wat wils. Wandel bijvoorbeeld vanaf het centrum van Seyðisfjörður naar de boerderij van Selsstadir en start de wandeling van zes kilometer door de natuur. Een iets kortere wandeling is naar Skálanes. Deze wandelroute is ongeveer vijf kilometer. Wil je graag vogels spotten? Bezoek dan het natuurreservaat Skalanesbjarg. De 677 meter hoge kliffen die je hier vindt, zijn een thuis voor meer dan veertig verschillende vogelsoorten. Deze wandeling start bij de parkeerplaats van de Austdalsa rivier.

Wandelen,Seyoisfjorour

Omgeving

Bergpas Oddskarð

Op ongeveer anderhalf uur rijden van Seyðisfjörður ligt een van de hoogste bergen van het land, het Svartafjall gebergte. De bergpas Oddskarð is een schitterende route om te rijden. Via de vele haarspeldbochten ga je al slingerend door het gebergte. De bergpas loopt van de plaatsjes Eskifjörður naar Neskaupstaður. In de wintermaanden is dit een van de beste skigebieden van IJsland.

Bergpas Oddskaro, Seyoisfjorour
Ballon!