Aveiro, Beiras

Aveiro Dankzij de kanalen, bruggen en gondelbootjes wordt Aveiro ‘het Venetië van Portugal’ genoemd. Laat je rondvaren in een van de kleurrijke moliceiros en bekijk de fraaie Art Nouveau gebouwen van de stad. De azulejos tegeltjes zijn hier niet alleen voor de sier, maar beschermen de gebouwen ook tegen het zout van de zee. Je passeert herenhuizen met Art Nouveau gevels, kerken en de levendige vismarkt. Geniet op een terrasje van lokale specialiteiten als bacalhau (Portugese visspecialiteit) en Ovos Moles (een klassiek nagerecht).

Bezienswaardigheden & activiteiten

Moliceiros

De bekendste bezienswaardigheid van Aveiro zijn de moliceiros. Dit zijn vrolijk gekleurde bootjes die wel iets weg hebben van gondels. Dankzij deze boten én de vele kanalen in de stad, kreeg Aveiro de bijnaam ‘het Venetië van Portugal’. Traditioneel werden de moliceiros gebruikt om zeewier uit de baai van Aveiro te halen. Vandaag de dag zijn ze vooral populair onder toeristen om door de kanalen te varen. Vanaf het water zie je de vele mooie Art Nouveau gebouwen in de stad. Daarnaast is een tocht met een moliceiro leuk omdat je schipper onderweg over de geschiedenis van de bootjes vertelt. De voor- en achterkant van de boten zijn versierd met cartoonachtige afbeeldingen. Je kunt opstappen bij Jardim do Rossio.

Moliceiros Aveiro

Oude treinstation

Het oude treinstation van Aveiro is niet alleen een van de mooiste gebouwen van de stad, maar wordt zelfs als een van de fraaiste van heel Portugal gezien. Het is namelijk betegeld met azulejos, typisch Portugese siertegels. De blauwwitte tegeltjes zijn met lokale gebruiken en tradities beschilderd. Zo bevatten ze verwijzingen naar de lokale klederdracht, de visserij en het winnen van zout. Het zout wordt lokaal vooral gebruikt om de gevangen kabeljauw in te pekelen. Overigens wordt dit gebouw niet meer gebruikt voor treinverkeer. Daarvoor is er een nieuw treinstation, dat vlakbij ligt.

Treinstation Aveiro

Art Nouveau

Dankzij de ligging aan de rivier en een lagune, was Aveiro vroeger een belangrijke handelsplaats. Ook kon de stad economisch gezien profiteren van de visserij, zeewierhandel en zoutwinning. Dat Aveiro hierdoor een rijke stad werd, kun je vandaag de dag nog terugzien aan de vele gebouwen in Art Nouveau stijl. Er is een speciale wandelroute uitgezet waarbij je langs de mooiste panden komt. Je kunt bij het plaatselijke toeristenkantoor een kaart halen. Ook herken je de Art Nouveau gebouwen aan de tegels op straat; want elk bouwwerk in deze stijl wordt op straat aangegeven met een grote tegel.

Art Nouveau huizen Aveiro

Vismarkt

Portugal staat bekend om de vele heerlijke visgerechten en Aveiro is daar geen uitzondering op. Het is leuk om een kijkje te nemen op de vismarkt, de plek waar de locals ook graag een kakelvers visje kopen. Op het naastgelegen plein met gezellige terrasjes ben je aan het juiste adres om een lokaal gerecht te proberen. Proef dan een van de visgerechten zoals vissoep (caldeirada) en bacalhau, de gezouten en gedroogde kabeljauw. Rond de markt liggen nog oude zoutopslagplaatsen, om de vers gevangen kabeljauw meteen te kunnen verwerken.

Vismarkt Aveiro

Kathedraal en kerken van Aveiro

Laat je door de atypische architectuur van de São Domingos kathedraal niet van de wijs brengen, dit is echt een kathedraal! De vijftiende-eeuwse kathedraal heeft geen standaard uiterlijk omdat deze tegen het Dominicaanse klooster aan is gebouwd. Van binnen is het religieuze bouwwerk wit en sober ingericht. De kerk Igreja da Misericórdia, dat aan het Praca da Republica plein ligt is ook een aanrader om te bezichtigen. De voorkant helemaal betegeld met azulejos. Van binnen is het barokke altaar mooi om te zien. De kapel Capela do Senhor das Barrocas heeft bijzonder houtsnijwerk en schilderingen in het interieur, dus neem ook hier een kijkje.

Kathedraal van Aveiro

Museum van Aveiro

Dit museum zit in het voormalige klooster Mosteiro de Jezus uit de vijftiende eeuw. De kunstwerken in het museum gaan deels over Santa Joana. Zij was de dochter van koning Alfons V. In 1472 trad ze tot dit klooster toe en verbleef ze er tot haar dood. Twee eeuwen later werd ze heilig verklaard, wegens haar grote vroomheid. Haar graftombe staat in de kerk, die onderdeel uitmaakt van het museum en van binnen helemaal is versierd met bladgoud en blauwe azulejos.

Museum van Aveiro

Fietsen

Je kunt het stadje Aveiro uitstekend per fiets verkennen. Niet alleen is het landschap vlak en zijn er goede fietspaden aangelegd, ook stelt het stadsbestuur gratis fietsen beschikbaar. Je kunt deze op diverse plekken in de stad ophalen. Een aanrader is de route rondom de baai van Aveiro. De fietsroutes heten de zogenaamde Cicloria en brengen je ook dwars door de natuur in de omgeving.

Fietsen, Aveiro

Omgeving

Duinen van São Jacinto

Dit natuurreservaat ligt twaalf kilometer buiten Aveiro. Het is een lagune die is afgescheiden van de oceaan. Op een oppervlakte van 600 hectare vind je duinen, stranden, moerassen en bossen. Er zijn diverse wandelroutes, zoals een rondje van zeven kilometer dat je in ongeveer drie uur kunt lopen. Kijk goed om je heen of je de verschillende vogels kunt spotten, zoals eenden en reigers. Toegang tot de duinen van São Jacinto is gratis; wel moet je jezelf bij de ingang registreren. Je kunt het beschermde natuurgebied zowel per veerboot (tegen betaling) als per auto bereiken.

Sao Jacinto

Praia da Costa Nova


Dit plaatsje op tien minuten rijden van Aveiro is een must see, door zowel de ligging als het plaatsje zelf. De promenade van Costa Nova staat boordevol palmbomen en ‘palheiros’. Dit zijn vrolijke houten huisjes, met een streepjespatroon in allerlei felle kleuren. De palheiros werden van oorsprong door vissers gebruikt om hun spullen op te slaan na een dag op zee. Tot het aan het einde van de achttiende eeuw een trend werd om een dagje naar het strand te gaan. De vissers verhuren sindsdien hun palheiros aan toeristen, maar ook hebben de voormalige opslaghuisjes een winkelbestemming gekregen. Praia da Costa Nova werd daarmee een van de eerste zonbestemmingen in Portugal.

Praia da Costa Nova

Praia da Barra


Neem een kijkje bij de oudste én hoogste vuurtoren van Portugal, deze stamt uit het jaar 1893 en is 62 meter hoog. De toren staat op de plek waar de baai van Aveiro uitmondt in de oceaan. Langs het uitgestrekte strand kun je goed surfen en kitesurfen, want het water en de wind kunnen hier wat onstuimig zijn. Net als Praia da Costa Nova ligt dit plaatsje vlakbij Aveiro.

Vuurtoren Praia da Barra

Street art in Estarreja


Op zo’n twintig minuten rijden van Aveiro ligt het plaatsje Estarreja, dat boordevol street art zit. Dit komt doordat hier jaarlijks in september een internationaal street art festival wordt gehouden. Negen grote muurschilderingen en talloze kleinere werken zijn verspreid door het centrum te ontdekken. Een goede reden voor een wandeling door het dorpje! Een van de mooiste werken is dat van Bordalo II, een bekende street artist uit Portugal. Hij maakt veel kunstwerken met afval, zoals een grote ijsvogel van afval.

Street Art Estarreja
Ballon!