Leiria, Vale do Tejo

Leiria Deze levendige universiteitsstad ligt in de regio Vale do Tejo, in het westen van Portugal. Leiria biedt een aangename combinatie van middeleeuws en modern. Het oude kasteel van Leiria prijkt als een ware koning boven het stadscentrum uit. Slenter door de kronkelende, smalle steegjes en huizen met rode dakpannen. Er valt genoeg te beleven in Leiria, of je nu graag op een terrasje geniet, shopt bij de grote winkelketens of geïnteresseerd bent in de vele fonteinen en middeleeuwse bouwwerken die de stad rijk is. Leiria heeft het allemaal.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Castelo de Leiria

Het kasteel van Leiria is op een heuvel gebouwd en daardoor zie je het vrijwel overal in de stad hoog boven je uit torenen. Via de toegangspoort Albacara kom je het kasteel binnen. Dit vroegere verdedigingswerk is mooi bewaard gebleven. Hier geniet je niet alleen van het prachtige uitzicht over de stad, maar ook van de interessante bouwwerken. Bezoek de Nossa Senhora da Pena kerk, het voormalige koninklijke paleis en de Donjon oftewel de woontoren. Het kasteel stamt uit de tijd van de Moren, maar werd een aantal keer verbouwd. Pas later in de twintigste eeuw werd het kasteel weer in ere hersteld.

Kasteel van Leiria, Portugal

Kathedraal van Leiria

Deze kathedraal uit de zestiende eeuw heeft zowel van binnen als aan de buitenkant een eenvoudige maar grootse uitstraling. De buitenkant is van wit gesteente dat ook aan de binnenkant is doorgetrokken. Hierdoor vallen het prachtige orgel en versierde altaar des te meer op. Loop zeker even naar binnen bij een bezoek aan Leiria.

Kathedraal van Leiria, Portugal

M | i | mo museum

Dit museum van beeld en beweging is ontstaan naar aanleiding van ‘100 jaar film’ in Portugal. In het museum vind je meerdere tentoonstellingen over de geschiedenis van (bewegende) beelden. Een van de meest opvallende kunstwerken is de interactieve vloer met optische illusies en dingen om te draaien. Er is een audiotour beschikbaar in het Engels. Het museum ligt niet ver van het kasteel.

M | i | mo museum, Leiria

Museum van Leiria

Net buiten het centrum ligt het museum van Leiria waar je alles te weten kan komen over deze stad. Het is gevestigd in het voormalige Santo Agostinho-klooster en je kunt de verschillende exposities bekijken. De verschillende thema’s nemen je mee door de tijdperken heen. Je ziet geologische vondsten, maar je krijgt ook informatie over de geschiedenis van Leiria en het bisdom.

Museum van Leiria

Oude papiermolen

Op de oever van de rivier de Lis staat de oude papiermolen Moinho do Papel met bijbehorend museum. Deze papiermolen uit 1411 wordt beschouwd als de eerste papierfabriek van het land. Het is een herinnering aan de Joodse gemeenschap van Leiria en zijn typografische erfgoed. In de fabriek kom je van alles te weten over de geschiedenis van papier maken en dat op een leuke interactieve manier. Met name voor kinderen is dit een leuke activiteit.

Oude papiermolen, Leiria

Convento de São Francisco kerk

Dit eenvoudige kerkje zou je misschien zomaar voorbij lopen, niet wetende dat het bekend staat om de prachtige muurschilderingen uit de vijftiende eeuw. De wanden van het middenschip werden volledig bedekt door deze gotische schilderingen. Het unieke is dat deze schilderingen pas veel later werden ontdekt tijdens restauratiewerkzaamheden. Ze zijn de enige in hun soort in Portugal door hun kwaliteit en afmeting. Een bijzonder stukje Portugees erfgoed dus.

Ballon!