Guarda, Beiras

Guarda, Portugal De mooie stad Guarda ligt boven op een heuvel. Het absolute hoogtepunt is de kathedraal in het hart van het centrum. Dwaal door de historische stad en ontdek alle middeleeuwse gebouwen, zoals de oude stadsmuren, de oude toren en diverse kerken en kapellen. Genoeg cultuur gesnoven? Strijk dan neer op een terrasje en geniet van de gezellige sfeer met een goed glas Douro-wijn.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van Guarda

De bouw van de Sé de Guarda duurde twee eeuwen en hierdoor zie je meerdere bouwstijlen in de kathedraal terug. De twee achthoekige torens aan de zijkant springen meteen in het oog, maar neem zeker ook een kijkje binnenin. Vooral het altaar geeft een prachtig staaltje beeldhouwkunst uit de renaissanceperiode weer. Vanaf het dak van de kathedraal heb je een uniek uitzicht over Guarda en de bergachtige omgeving.

Kathedraal, Guarda

Juderia

Net achter de stadsmuren ligt de oude Joodse wijk van Guarda, waar in de vijftiende eeuw zo'n 750 mensen woonden. Er zijn nog een aantal huizen bewaard gebleven. De families hadden vaak twee voordeuren, de breedste leidde naar hun winkel. Zij voerden veel oude ambachten uit voor de lokale bevolking, denk hierbij aan leerlooien, kleding weven en smederijen. Er is een wandelroute door de wijk en voor geïnteresseerden is het Joods Belmonte Museum te bezoeken. Dit kleine museum is van dinsdag t/m vrijdag geopend.

Juderia in Guarda

Verdedigingsmuren

Rondom het oude centrum van Guarda zijn de oorspronkelijke stadsgrenzen nog altijd duidelijk gemarkeerd door de middeleeuwse stadsmuren. Door de eeuwen heen is veel van de muur bewaard gebleven, inclusief de oude poorten en torens. Het best bewaarde deel van de muur is de Torre dos Ferreiros. Dit bolwerk is uitgeroepen tot nationaal monument. Het bestond binnenin uit drie deuren, waaronder één valdeur.

Verdedigingsmuren van Guarda

Kasteel van Guarda

Het kasteel van Guarda, ook wel Torre de Menagem genoemd, is het hoogste punt van de stad en in feite onderdeel van de stadsmuur. De toren is een onregelmatige vijfhoek en rust op een granieten rots. Je vindt het bouwwerk op de heuvel boven de kathedraal. Hoewel je de toren zelf niet in kan, heb je wel een mooi uitzicht op de Sé de Guarda. Bij helder weer kan je helemaal tot aan natuurpark Serra da Estrela kijken en zelfs Spanje zien liggen.

Torre de Menagem Guarda

Igreja de São Vicente

Deze kerk staat aan de Rua Direite, een van de belangrijkste straten van de oude stad. De façade van de kerk is eenvoudig, maar de binnenkant is prachtig bekleed met azulejos. Op deze typische Portugese blauwwitte tegels zijn Bijbelse verhalen uitgebeeld, zoals de geboorte van Christus. Een andere kerk die de moeite waard is om te bezoeken is de barokke Misericórdia-kerk.

Igreja de São Vicente

Capela de Nossa Senhora do Mileu

Vlak buiten de stadsmuren van Guarda staat de romaanse kapel, Capela de Nossa Senhore do Mileu. Deze kapel behoort tot de oudste monumenten van de stad. Het is niet bekend wanneer de kapel precies gebouwd is. Naar verwachting werd de kapel tijdens het Moorse tijdperk gebruikt en moet het al voor het jaar 1100 gebouwd zijn. De kapel is bescheiden, maar heeft een rijk versierd interieur. De kapel is een belangrijk bedevaartsoord op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela in Spanje.

Kapel van Guarda

Museum van Guarda

Het museum van Guarda is gevestigd in het bisschoppelijk seminarie, een bijzonder gebouw uit de zeventiende eeuw. De veranda is met zuilen, bogen en waterspuwers versierd. In het museum reis je door de geschiedenis van de regio. Je wordt meegenomen door de tijd, vanaf de prehistorie, naar het moment dat de Romeinen arriveerden tot het heden. De tijdsreis voert je langs beeldhouwwerken, antieke wapens en Portugese schilderkunst uit de negentiende eeuw. Er zijn ook tentoonstellingen over de volkstradities van Guarda, bestaande uit foto’s, keramiek en traditionele spellen.

Musea in Guarda

Omgeving

Natuurpark Serra da Estrela

Dit mooie natuurpark ligt dichtbij de stad Guarda. Hoewel de hoogste toppen op ongeveer een uur rijden liggen, zijn de uitlopers al veel sneller te bereiken. De Rota das 25 Lagoas is een bergpas die je meeneemt langs prachtige bergmeren, mooie uitkijkpunten en gezellige dorpen. Verder kan je in dit gebied uitstekend wandelen. De kortste rondwandeling kan je maken vanaf het meer Lagoa Comprida. Naast korte wandelingen kan je hier ook (een deel van) de Rota dos Poios Brancos lopen, een route van tussen de acht en 26 kilometer door de bergen. Wie weet kom je onderweg een herder met zijn schapen tegen.

Natuurpark Serra da Estrela
Ballon!