Viana do Castelo, Noord-Portugal

Viana do Castelo Welkom in Viana do Castelo, de parel van de Costa Verde. Het middeleeuwse centrum heeft smalle straatjes, rijkelijk versierde landhuizen en rococopaleizen. Vlak buiten het centrum liggen fijne stranden. Vanaf een heuveltop hoog boven de stad overziet de neo-Byzantijnse Santa Luzia kerk het geheel. De rivier Lima stroomt door het centrum richting de Atlantische Oceaan, wat Viana do Castelo een handige uitvalsbasis maakt voor het verkennen van de Lima-vallei.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Santa Luzia kerk

Deze kerk is dé bezienswaardigheid van Viana do Castelo. Door de ligging hoog boven de stad is het een opvallende verschijning in de skyline. Het uiterlijk is geïnspireerd op de Byzantijnse architectuur, maar bevat ook een aantal gotische elementen. Het interieur van de kerk is uitbundig. Beklim het koepeldak voor een mooi uitzicht. Je hoeft niet zelf de steile heuvel op te klauteren: vanuit de stad brengt de kabelbaan je naar de kerk. Een andere kerk die op het eerste gezicht helemaal geen kerk lijkt, is de Misericordia-kerk op het Praca da Républica. Het interieur werd rijkelijk versierd, waardoor de kerk een goed voorbeeld is van de Portugese barok. Je ziet er typisch Portugees verguld houtsnijwerk, tegelpanelen en indrukwekkende fresco’s op het plafond.

Santa Luzia-kerk bezienswaardigheid Viana do Castelo

Elevador de Santa Luzia

Met zijn lengte van 650 meter is de Elevador de Santa Luzia de langste kabeltrein van heel Portugal. In ongeveer zeven minuten brengt deze kabelspoorweg je naar het 160 meter hoger gelegen Santuário de Santa Luzia waar je geniet van een prachtig uitzicht over Viana do Castelo.

Santa Luzia funicular, Viana do Castelo

Schip Gil Eannes

Gil Eannes is een hospitaalschip uit 1955. Het leverde medische zorg aan de Portugese kabeljauwvissers die in Newfoundland en Groenland aan het vissen waren. Tegenwoordig is het een museum; Núcleo Museológico e Centro de Mar. Als bezoeker leer je er van alles over het schip en de Portugese kabeljauwvisserij.

Schip Gil Eannes bezienswaardigheden Viana do Castelo

Praia do Cabedelo

Aan de zuidkant van de rivier de Lima ligt het strand Praia do Cabedelo. Het strand is de favoriet van veel locals en watersportliefhebbers. Overdag is het er goed toeven, maar ook ’s avonds is de sfeer bij Praia do Cabedelo goed. Er zijn veel barretjes aan het strand. Een ander populair strand is dat van da Amorosa.

Strand do Cabedelo bezienswaardigheden Viana do Castelo

Oude stad

De oude nederzetting Citania de Santa Luzia uit de ijzertijd is een van de bekendste Keltische nederzettingen in het noorden van Portugal. Over de ligging van de nederzetting is goed nagedacht; het zorgde ervoor dat de wijde omgeving goed beschermd en gecontroleerd kon worden. Vanuit Citania de Santa Luzia kon al het scheepsverkeer in de gaten gehouden worden. De gebouwen vallen op door het veelhoekige metselwerk. In sommige van de huizen zijn resten van broodovens teruggevonden.

Citania Bezienswaardigheden Viana do Castelo

Nationaal kostuummuseum

Een leuk museum is het nationaal kostuummuseum waar je een grote collectie historische kleding en kostuumaccessoires uit de negentiende eeuw kunt bewonderen. Het museum bevindt zich in het Angela Palmela-paleis. Naast het paleis ligt ook het Monteiro-mor, een botanisch park.

Museum, Viana do Castelo
Ballon!