Zürich, Zwitserland

Zurich Zwitserland Zürich is het kloppend hart van Zwitserland. Het is niet alleen het economische en financiële centrum van het land, maar ook een stad vol historie en bezienswaardigheden. Veel grote banken zijn hier gevestigd, iets wat je direct duidelijk wordt als je op de Paradeplatz staat. Op het plein en de omliggende straten staan niet alleen bankgebouwen, maar je vind hier ook winkels van alle bekende, luxe merken. Slenter door de stad en bekijk de prachtige historische gebouwen, zoals het Zwitsers Nationaal Museum en de Sint Pieterskerk.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historische centrum

Slenter door de smalle steegjes en mooie straten van de Altstadt van Zürich en je komt diverse juweeltjes tegen. De imposante Grossmünsterkerk met de twee kenmerkende torens en de oude abdijkerk Fraumünster zijn zeker een bezoek waard. Het Operagebouw in Zürich is weliswaar niet heel oud, maar zowel van binnen als van buiten mooi ontworpen. Het station van Zürich stamt uit de negentiende eeuw en heeft mooie boogramen. Eronder ligt een groot winkelcentrum en elk jaar met kerst wordt het omgetoverd tot gezellige overdekte kerstmarkt.

Historisch centrum Zurich Zwitserland

Paradeplatz

De drukke Paradeplatz is een prestigieus plein midden in het oude centrum van Zürich. Vroeger werden er varkens verhandeld, tegenwoordig gaat het om geld, want hier zijn veel Zwitserse banken gevestigd. Dat hier geld zit zie je ook terug in de designerwinkels en goede restaurants. Bewonder de imposante gebouwen rondom de Paradeplatz en in de omliggende straten en dompel je even onder in de rijke zakenwereld van Zwitserland.

Paradeplatz Zurich Zwitserland

Zwitsers Nationaal Museum

Het Landesmuseum of Zwitsers Nationaal Museum in Zürich is zeker een bezoek waard. Er is zelfs een opstapplek voor de rondvaartboot bij dit museum. Er worden hier ruim een miljoen cultuurhistorische voorwerpen permanent tentoongesteld. Daarmee is het de grootste verzameling voorwerpen uit de eeuwenoude Zwitserse geschiedenis. Naast de vaste tentoonstelling zijn er ook altijd wisselende collecties te bezoeken. Het gebouw zelf is ook interessant, vooral de buitenkant is een echte eye-catcher. Moderne architectuur en historische bouwkunst komen hier samen.

Landesmuseum Zurich Zwitserland

Kunstzinnige stad

Zürich is een kunstzinnige stad met veel musea en galerieën. Er zijn ruim 50 musea te vinden. Naast het Nationaal Museum is het ook het Uhrenmuseum een bezoek waard. Hier vind je een van de belangrijkste uurwerk-collecties ter wereld, waaronder 500 instrumenten om de tijd te meten van 1400 voor Christus tot de actuele tijd. Bezoek de prachtige privécollectie van verzamelaar Franz Carl Weber in het Speelgoedmuseum. Het historische speelgoed bestaat vooral uit miniatuurtreintjes, stoommachines, poppen en tinnen soldaatjes. Kunsthaus Zürich is onze laatste tip, deze huisvest een belangrijke kunstcollectie met historische en moderne schilder- en beeldhouwkunst.

Zurich

Botanische Tuinen

De Botanische Tuinen van Zürich zijn een heerlijke groene oase in deze drukke, levendige stad. Het zijn in feite twee verschillende tuinen. De ene is de oude Botanische Tuin aan de Schanzengraben, op de overblijfselen van een oude vesting. De andere is de grotere tuin bij de universiteit van Zürich. Deze heeft de unieke koepels, met in elke weer andere planten uit een verschillend klimaat. Beide tuinen zijn het hele jaar door te bezoeken, geniet van de geuren en kleuren van de fantastische bloemen om je heen en kom heerlijk tot rust.

Botanische Tuin Zurich

Sint Pieterskerk

Waar ooit een Romeinse tempel stond, staat nu de prachtige Sint Pieterskerk. Deze kerk is vooral bekend vanwege haar opvallende, bijzondere klok. Waar je ook bent in Zürich, dit gigantische uurwerk, met de grootste wijzerplaat van Europa, springt gegarandeerd in het oog. Neem ook zeker de tijd om even binnen in de kerk te kijken en bewonder er de historische, barokke muurschilderingen. Je kan de toren ook met een rondleiding beklimmen, met vanzelfsprekend een mooi uitzicht boven.

Sint Pieterskerk Zurich

Lindenhof

De heuvel die boven Zürich uitsteekt, heet Lindenhof. Op deze plek stond in vroeger tijden een Romeins kasteel, tegenwoordig is het een mooi park. Hoewel de heuvel maar zo'n 25 meter hoog is, kijk je hier uit over de rivier Limmat en de Altstadt, het oude centrum van Zürich. Het is een fijne plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen en te genieten op een bankje onder de bomen.

Lindenhof uitzicht Zurich

Uetliberg

Je kan omhoog wandelen, maar makkelijker is het om vanuit het centrum van Zürich de trein te nemen. Daarmee sta je binnen 20 minuten op het hoogste punt van Zürich, de Uetliberg. Hoewel de berg met haar hoogte van 873 meter in vergelijking tot de rest van de Alpen amper een berg te noemen is, heb je eenmaal boven het gevoel dat je op de top van de wereld staat. De schitterende uitzichten over de stad en het meer van Zürich zijn een traktatie die je jezelf absoluut moet gunnen bij een bezoekje aan de stad.

Uetliberg Zurich

Omgeving

Meer van Zürich

Zürich ligt direct aan het Meer van Zürich met meerdere zwemplekken en ligweides. Pak de auto en je rijdt door de pittoreske dorpjes die op de oever liggen. Je kan hier natuurlijk ook gaan varen, een boottocht maken of waterskiën. Ideaal zijn de veerdiensten naar de overzijde van het meer, om ook ook daar de omgeving te verkennen. Blijf je liever op de oever? Dan kan je hier naar hartenlust wandelen en fietsen. Het middeleeuwse dorpje Rapperswil is een aanrader. Neem een kijkje is het oude centrum, de burcht op de heuvel en de rozentuinen.

Meer van Zurich Zwitserland

Rijnwaterval

Op zo’n drie kwartier rijden van Zürich ligt de indrukwekkende Rijnwaterval, ook wel bekend als de Rheinfall. Deze krachtige waterval van 150 meter breed is een imposant schouwspel en je kan deze op verschillende manieren beleven. Er is een uitzichtpunt aan de voet van de waterval, waar je de kracht van het water voelt. Je kan er ook met een boottocht of een kano heen, dan kom je helemaal dichtbij. Laat je imponeren door een bijzonder stukje natuur en geniet van het geweldige uitzicht.

Rheinfall bij Zurich Zwitserland

Luzern

Het sprookjesachtige stadje Luzern ligt op slechts een klein uurtje rijden vanuit Zürich, aan het Vierwoudstrekenmeer. Een bezoekje aan Luzern is een absolute aanrader, je gaat hier terug in de tijd naar de middeleeuwen. De oude, overdekte, houten brug Kapellbrücke is één van de echte highlights van de stad. Dwaal door de straatjes van het oude centrum aan de rivier de Reuss en geniet van de authentieke panden en gezellige pleinen.

Luzern Zwitserland

Vervoer

Het vervoer in Zürich is modern en goed geregeld. Dat maakt de stad goed bereikbaar, of je nu met de auto of met het openbaar vervoer komt. Ook in de stad is het gemakkelijk om je te verplaatsen. Je kunt veel te voet doen, maar de stad heeft ook een uitgebreid OV-netwerk. Vooral de trams zijn ontzettend handig en brengen je binnen de kortste keren van A naar B.