Via’s Favo's: Brenda over Spanje

door Onze redactie zo 7 mrt. 2021 8:00 bijgewerkt op za 23 jul. 2022 0:09

Wat is de mooiste wandeling in Spanje en wat moet je absoluut bestellen op een terras in Italië? Bij welke streek dromen we weg in Duitsland en wat zijn de verborgen parels in Kroatië? Tijdens het opzetten van ViaTioga kwamen de mooiste reisherinneringen van onze reisadviseurs op tafel. Hoog tijd om ze dus eens uit te horen over hun favoriete plekken in Europa. Deze week bijt onze Brenda het spits af, over haar lievelingsbestemming Spanje.

1. Jouw favoriete bestemming is Spanje! Kun je vertellen waarom?

Dat klopt, eigenlijk al zo lang als ik me kan herinneren. Ik kwam er als kind al met mijn ouders. En dat is versterkt in de loop der jaren, hoe vaker ik er kwam. Het is een goede mix, je combineert makkelijk hele mooie steden met prachtige natuur. Het kan er natuurlijk heel warm worden, als je daar niet zo van bent zou ik de maanden juli en augustus overslaan. En verder verschilt het toch ook in welk deel je gaat. We zijn zelf ook in het groene noorden geweest, nou daar hebben we het zelfs af en toe een beetje koud gehad. Ja en verder: er is echt zoveel cultuur te vinden in de steden. De keuken is zo divers, ook daar hou ik erg van. En het is er natuurlijk over het algemeen lekker weer, je kan vrijwel altijd in een shirt en een korte broek op pad.

Brenda bij de Picos de Europa

2. Wat is je leukste herinnering op deze bestemming?

Ik heb er een heleboel, maar een vrij letterlijk hoogtepunt is mijn wandeling naar de top van de Mulhacén, een berg in het Sierra Nevada gebergte. We begonnen op 1600 meter hoogte, maar moesten toen hetzelfde meters aantal nog afleggen naar het hoogste punt. Dat was echt een flinke uitdaging, zeker op het einde. Toen werd het om de paar stappen even uitblazen. Ik had ook hele dikke handen gekregen, door het hoogteverschil. Maar het uitzicht is geweldig, je kan bijna naar de zee kijken bij goed weer, zo hoog sta je. En het is geen makkelijke wandeling, waardoor het ook extra bijzonder is. Dit doet niet iedereen. Een andere bijzondere herinnering is de keer dat we de halve marathon in Barcelona hebben gerend. Over de Ramblas, waar het normaal zo druk is, daar mag je dan opeens rennen. Dat is zo speciaal, al die grote straten zijn dan afgezet.

Mulhacén, Spanje

Mulhacén, Spanje

3. Wat mogen reizigers echt niet overslaan?

Nou dan komen we toch op een rondreis in Andalusië uit. Dat is een gevierd stuk natuurlijk, maar ik ken niemand die het heeft gezien en niet enthousiast was! De steden Granada, Málaga, Sevilla, en Córdoba combineren makkelijk in een rondreis. Iedere stad heeft echt wat anders, maar ze zijn allemaal zo de moeite waard. Mijn hart ligt wel een beetje bij Granada. Het ligt tegen de Sierra Nevada, dus ook die combinatie is zo leuk. En het Alhambra vind ik heel mooi, bovendien is de stad zo sfeervol. Écht Spaans. Als je van wandelen houdt, dan raad ik je ook de Picos de Europa aan. Het is daar zo mooi groen. Het is een heel ander Spanje dan in het Zuiden. En tot slot: de stad Barcelona. Dat is een perfecte mix van stad, met culturele hoogtepunten als de werken van Gaudí, en relaxen aan het strand.

Alhambra, Granada, Spanje

Alhambra, Granada, Spanje

4. Er moet ook gegeten worden, wat moet je echt een keer hier bestellen?

Nou, in Spanje heb je wat men noemt: Menú del día. Dat is een driegangen-menu, vaak met een fles wijn, een fles water en na afloop een kopje koffie. Je hebt vaak nog wel de keuze uit een aantal authentieke gerechten, gemaakt door echte Spaanse moeders in de keuken. Het kost ongeveer een tientje en ik zou zeggen: laat je verrassen! Verder zijn er natuurlijk heerlijke streekgerechten- en producten. In Catalonië eten wij natuurlijk graag Crema Catalana. In Valencia heb je iets heel bijzonders, Horchata. Het is een soort amandel-melk drankje. Je kunt het overal krijgen, maar ook in de speciale ‘horchaterías’. En laten we natuurlijk de Spaanse wijnen niet vergeten. In Jerez de la Frontera wordt een bijzondere sherry gemaakt. Tot slot natuurlijk de beroemde tapas, of als je in het noorden bent: pinxtos. Ik hou erg van Manchego kaas of in Catalonië de Patatas Bravas.

Córdoba, Spanje

Córdoba, Spanje

5. Welke reistip wil je tot slot nog meegeven aan reizigers?

Spanje heeft veel bijzondere tradities, het is een katholiek land. Een zo’n traditie zie je de week voor Pasen, de ‘Semana Santa’. Dit is een processie, een soort optocht waarbij een groot kruis en andere religieuze objecten door de stad worden gedragen. De volwassenen en zelfs kinderen die deelnemen gaan gekleed in grote gewaden met puntige mutsen op hun hoofden. Je ziet het vooral in Andalusië, in Barcelona ook wel, maar in Sevilla heb ik de mooiste gezien. Het is heel indrukwekkend om te zien, ook als je niet gelovig bent.

Semana Santa, Spanje

Wat staat er nog op Brenda's bucketlist?

  • De route naar Compostella wandelen
  • Opera meemaken in Verona
  • De Spaanse Werelderfgoedsteden Salamanca, Segovia, Cuenca ontdekken
  • De Donnerkogel Klettersteig in Oostenrijk beklimmen, vooral de veertig meter lange panoramaladder "Stairway to heaven".
Verona, Italie

Op reis naar Spanje?

Je leest hier nog eens alle bezienswaardigheden van Spanje op een rij. Wil je graag meer inspiratie voor een vakantie naar Spanje? Bekijk dan een aantal voorbeeldroutes van onze reizen in Spanje. Met onze routeplanner pas je de reizen ook nog eens makkelijk aan naar jouw wensen!

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!