Vraag en antwoord: Cruises

De informatie op deze pagina gaat over de cruises van Holland America Line. De Holland America Line is een van oorsprong Nederlandse rederij. Holland America Line staat bekend om zijn uitstekende service en de schepen zijn middelgroot en stijlvol ingericht. Hieronder lees je de antwoorden op veelgestelde vragen over cruises.

Holland America Line

Procedure

Check enkele dagen voor vertrek online in via www.hollandamerica.com. Na het online inchecken kun je je instapkaart printen. Deze instapkaart moet je bij aankomst op de pier laten zien. Bij aankomst moet je eveneens een paspoort en visum (indien van toepassing) tonen. Er wordt een foto gemaakt en vervolgens krijg je de sleutel (scheepsidentiteitskaart) van je hut.

Bij het inchecken op de pier heb je dus de volgende documenten nodig:

  • Expressdocumenten met inbegrip van je instapkaart
  • Bewijs van staatsburgerschap (paspoort)
  • Van toepassing zijnde visa
  • Creditcard

Indien een vlucht geboekt:
Soms krijg je aankomstformulieren van de immigratiedienst bij aankomst op de luchthaven. Houd deze bij de hand voor het inchecken. De receptie aan boord kan je vragen je paspoort in bewaring te geven voor immigratieformaliteiten voor cruises die van land naar land varen. Bij afgifte van je paspoort ontvang je hiervoor een ontvangstbewijs. Je krijgt aan boord bericht wanneer je paspoort teruggegeven wordt.

Tijd

Inschepingstijden staan op de instapkaartpagina van je expressdocumenten. Houd er rekening mee dat je ten minste een uur voor vertrek op het schip moet zijn en dat de loopbrug dertig minuten voor afvaart wordt opgehaald (voor afvaarten in de VS: uiterlijk 90 minuten voor vertrek). Het is vaak zo dat je hut iets later wordt vrijgegeven. Je kunt je ondertussen vermaken op het schip. Je koffers worden bij je hut gebracht. Het is daarom slim om bijvoorbeeld badkleding en dingen die je direct nodig hebt, in je handbagage te bewaren.

Houd rekening met de geldende bagagelimieten van de luchtvaartmaatschappij als je een vlucht bijgeboekt hebt.

Holland America Line

Afdrukbare bagagelabels zijn beschikbaar op de startpagina van de online check-in. Je kunt er net zoveel afdrukken als je nodig hebt. Je kunt de labels ook bij de vertegenwoordiging van Holland America Line op het vliegveld afhalen of tijdens de incheck op de pier. Zorg dat elke bagagestuk een ingevuld label heeft.

Iedere gast van 21 jaar of ouder mag aan het begin van de reis een fles wijn of champagne (niet meer dan 750 ml) aan boord meenemen in zijn of haar handbagage. Voor deze fles wordt geen kurkengeld in rekening gebracht wanneer deze wordt geconsumeerd in de stateroom. Er mogen meer flessen wijn of champagne (niet meer dan 750 ml) worden meegenomen in de handbagage, maar hiervoor wordt per fles USD 18,00 kurkengeld (onderhevig aan wijziging) gerekend, ongeacht de locatie waar de flessen zullen worden geconsumeerd. Het is de gasten niet toegestaan bier, wijn in een pak, of andere likeuren of sterkedrank aan boord mee te nemen.

Minimumleeftijd:

  • Vanwege de beperkte medische voorzieningen aan boord aanvaarden beide rederijen geen boekingen voor baby's die aan het begin van de cruise 6 maanden of jonger zijn. Voor transatlantische afvaarten of cruises die langer dan 3 opeenvolgende dagen op zee hebben, mogen geen kinderen mee die 12 maanden of jonger zijn.

Zwangeren:

  • Wanneer je 24 weken of langer zwanger bent op het moment dat de cruise eindigt, kun je niet aan boord toegelaten worden.

Regels passagiers onder de 25 jaar:

  • Alcoholconsumptie vanaf 21 jaar.
  • Casinotoegang vanaf 18 jaar.
  • Minimumleeftijd hoofdboeker: 21 jaar. Passagiers jonger dan 18 jaar dienen te worden vergezeld door een ouder of voogd.

Aankomst

In de aankomsthaven is het vaak erg druk. Als je geen transfer hebt geboekt, kun je dat enkele dagen voor ontscheping nog aan boord regelen. Op de laatste avond van de cruise moet je je bagage buiten je stateroom klaarzetten. Zorg weer voor je juiste labels.

Holland America Line raadt gasten aan om alle identificatiebewijzen, de schipkaart, elektronische vliegtickets, douaneformulieren, medicijnen en andere belangrijke zaken/waardevolle spullen apart te houden, samen met de kleren en schoenen die hij of zij de volgende dag wil dragen. Houd deze bij de hand of in uw handbagage zodat u er gemakkelijk bij kunt.

Het schip moet bij aankomst meestal enkele overheidsprocedures ondergaan. Hierna kunnen alle gasten ontschepen. De ontscheping duurt meestal twee tot vier uur nadat het schip is aangekomen. Alle gasten moeten op dit moment het schip verlaten.

Betaling aan boord

Gasten die niet met een creditcard hebben betaald, moeten op de ochtend van hun ontscheping hun rekening aan boord betalen. Contante aanbetalingen kunnen op de laatste dag van de cruise worden gedaan.

Culinair eten en drinken

Je kunt zelf je eetgelegenheid en stijl kiezen. Ga je voor een feestelijk vijfgangendiner of een snel diner voor twee in je hut?
Als je wilt dineren in de hoofdeetzaal, moet je een keuze maken tussen traditionele vaste zittingen en flexibele open zittingen. Flexibel dineren kan meestal van 17:15 t/m 21:00. Hiervoor kun je onderweg nog reserveren. Dineren op vaste tijden kan meestal om 17:45 of 20:00 in het hoofdrestaurant. Dit moet voor vertrek worden gereserveerd.

Er zijn nog andere restaurants dan het hoofdrestaurant. Bijvoorbeeld de Pinnacle Grill (verse vis en zeevruchten), de Terrace Grill op het dek met hamburgers, hotdogs en een tacobar en de Canaletto, een klassieke Italiaanse keuken. Speciale wensen moeten uiterlijk 90 dagen voor vertrek worden doorgegeven.

Houd er rekening mee dat je bij veel rederijen een fooi per persoon per nacht moet betalen. Vraag je reisadviseur naar de actuele voorwaarden.

Bij Holland America Line wordt er een vast bedrag p.p.n.n. op je boordrekening bijgeschreven (vanaf $14,50 - wijzigingen voorbehouden).

Je kunt onderweg in elke aanleghaven excursies maken. Vaak zijn de excursies redelijk prijzig, omdat het gaat om tochten met bootjes of helikopters/vliegtuigen. Het kan handig zijn om van tevoren vast een selectie te maken en de excursies voor vertrek te reserveren.

Aan boord van een cruise hoef je je geen moment te vervelen. Een cruiseschip is een ministad met restaurants, winkels, bars, zwembaden een fitnessruimte, sauna en uitgaansgelegenheden. Elke avond krijg je een overzicht van alle activiteiten aan boord en excursies aan wal, waar je je voor kunt inschrijven. Er zijn bijvoorbeeld kookdemonstraties, workshops en lezingen. 's Avonds zijn er theatershows, films, muziekoptredens en thema-avonden.

Holland America Line

Via www.hollandamerica.com kun je excursies aan wal tot drie dagen voor de afvaart online boeken. Het is in principe ook mogelijk om tijdens de cruise nog excursies te reserveren; maar vooraf gemaakte reserveringen krijgen voorrang. Als je zeker wilt zijn van een plekje bij de excursie, reserveer dan vooraf. Je kunt natuurlijk ook zelf ter plekke een excursie regelen of dat vooraf doen direct bij lokale aanbieders, vaak is dat iets voordeliger.

Overdag mag je in de regel dragen wat je wilt: van vrijetijdskleding tot badkleding. Deze kleding is niet toegestaan in culinaire/specialiteiten restaurants. Op speciale evenementen, zoals de Captains Cocktail of gala-avonden, worden heren geacht een overhemd met kraag, een das en een pantalon te dragen. Voor dames geldt dat nette kleding volstaat; jurken, rokken en pantalons zijn acceptabel. Een voorbeeld van zo'n avond is een vijfgangendiner in de Dining Room. Er is altijd een gala-avond en meestal zelfs twee per week bij cruises langer dan 5 nachten. De dresscode staat vermeld in het dagelijkse programma. Op alle schepen is tegen betaling een wasservice beschikbaar.

MS Rotterdam

Alle gasten dienen een paspoort mee te nemen dat nog ten minste geldig is na terugkomst. Zorg ook voor een geldige creditcard met voldoende limiet.

Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!
{{javascripts}}