Brussel, België

Brussel, België Welkom in Brussel! Pak een pintje op de Grote Markt en slenter door het historisch centrum. Sla in ieder geval het beroemdste beeldje van de wereld niet over: Manneke Pis. Het is een greep uit de bezienswaardigheden van het gezellige Brussel dat bekend staat om uiteenlopende zaken zoals de Brusselse wafel maar natuurlijk ook de gigantische ijzeren bollen van het Atomium.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Grand Place

De Grote Markt van Brussel wordt omringd door prachtige oude (gilde)huizen en is het startpunt (of eindpunt) voor een mooie wandeling door het centrum. Je vindt hier onder andere het stadhuis, niet te missen door de grote toren. Als je goed kijkt zie je bovenop de toren het tafereel van de aartsengel Michaël die een draak velt. Wil je meer weten over de geschiedenis van de stad, loop dan het museum in het monumentale Broodhuis binnen.

Brussel, België

Basiliek

Voluit de 'Nationale Basiliek van het Heilig Hart te Koekelberg'. Het ligt op de grens van Koekelberg en Ganshoren en eenmaal boven heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Daarnaast is het ook nog eens de vijf na grootste kerk ter wereld.

Brussel, België

Manneken Pis

Met zijn 55,5 centimeter hoogte is Manneken Pis niet het grootste beeld in vergelijking tot zijn soortgenoten, maar zeker wel een van de bekendste. Het symbool van de stad schijnt het gevoel voor humor van de Brusselaars te kenmerken. Verdiep je eens in de legenden rondom dit beeldje en je komt erachter dat Manneken Pis de wildste verhalen heeft meegemaakt in zijn vierhonderdjarig bestaan. Een leuke manier om achter de verhalen te komen is onder andere in het museum 'De Garderobe van Manneken Pis', waarin je zeker duizend kostuums aantreft.

Brussel, België

Jubelpark

Koning Leopold, een dominant figuur in de Belgische geschiedenis, legde het Jubelpark aan rond 1880 ter ere van vijftig jaar onafhankelijk België. De triomfboog is hier een echte eye-catcher, maar je vindt hier ook diverse musea. Wil je meer weten over deze groene oase in het centrum van Brussel, dan kun je het Jubelparkmuseum bezoeken.

Brussel, België

Koninklijk Paleis

Het Koninklijk Paleis is daadwerkelijk het werkpaleis van de Belgische Koning. Hij werkt hier nog in en verder is het onder andere het thuis van het Koninklijk Archief. Je kan het Paleis bezoeken (alleen in de zomermaanden) en dan zie je diverse salons en sluit de tour af in de Spiegelzaal. Hou de website van het Paleis in de gaten om te bekijken wanneer je deze kan bezoeken.

Brussel, België

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Onder de noemer ' Koninklijke Musea voor Schone Kunsten' zijn er een aantal prachtige musea in Brussel gevestigd. Hierin kan je kunst bekijken uit allerlei tijden, door allerlei makers. Een van de allerbekendste werken die je hier kan zien is de 'Dood van Marat', die hangt in het Museum voor Moderne Kunst. Een ander voorbeeld is het Musée Magritte, bekend van het beroemde Ceci n'est pas une pipe schilderij.

Brussel, België

Europees Parlement

Heb je interesse in de (Europese) politiek? Boek dan jouw bezoek aan het in Brussel gevestigde Europese Parlement en bekijk hoe het er aan toegaat in de plenaire vergaderzaal. Hier debatteren de 751 Europarlementsleden normaliter. Verdiep je in de toekomst van Europa in het Huis van Europese Geschiedenis.

Brussel, België

Atomium

Parijs heeft de Eiffeltoren overgehouden aan de wereldtentoonstelling en Brussel het Atonium. Het is uitgegroeid tot het symbool van Belgie en stelt één elementaire cel zuiver ijzer voor. Je zou het misschien niet denken wanneer je het monument op de foto ziet, maar de bollen zijn dus te bezoeken. Sterker nog: in de bovenste bol bevindt zich een restaurant.

Brussel, België
Ballon!